24 χρόνια πριν, οι Nirvana εμφανίζονται ζωντανά στο ΜΤV unplugged. Μια εμφάνιση τελείως διαφορετική με οτιδήποτε είχαν κάνει μέχρι τότε. Η αλήθεια είναι ότι ήταν λίγο περίεργη αυτή η επιλογή, καθώς ο ήχος τους ήταν συνυφασμένος με τη βρωμιά και το θόρυβο του distortion. Ήταν κόντρα ρόλος που λένε. Στέφθηκε όμως με επιτυχία και σύντομα κατέληξε μαζί με τα υπόλοιπα άλμπουμ τους να λιώνει στα κασετόφωνά μας.

24 χρόνια. Κασέτες. Σε κάνει να νιώθεις λίγο γέρος.

 

Οι Nirvana ξεκίνησαν ως συγκρότημα το 1987 και τερμάτισαν τον σύντομο βίο τους το 1994, μετά την αυτοκτονία του τραγουδιστή και κιθαρίστα του συγκροτήματος, Kurt Cobain. Στο διάστημα αυτό κυκλοφόρησαν τρία στούντιο άλμπουμ: το Bleach (1989), το Nevermind (1991) και το In Utero (1993), μία συλλογή: Incesticide (1992) και το ακουστικό live: MTV unplugged in New York (1994). Κυκλοφόρησαν επίσης πολλά singles τα οποία σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.

Η μουσική τους εντάσσεται στο ρεύμα της grunge που άνθισε από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 κυρίως στο Seatle των Η.Π.Α., αλλά έχει επίσης αρκετά στοιχεία punk rock και εναλλακτικής μουσικής. Το Smells like teen spirit έγινε ο ύμνος μιας ολόκληρος γενιάς, μιας αλλοτριωμένης γενιάς που ονομάστηκε generation x.