Ακολουθεί το κείμενο από τη σελίδα avaaz όπου γίνεται συλλογή υπογραφών με σκοπό την άμεση ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του Βασίλη Δημάκη:

ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΙΤΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΦΟΙΤΗΤΗ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ-ΔΙΨΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΑΚΗ
(*Το κείμενο από εχθές που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα έχει ήδη ξεπεράσει τις 350 υπογραφές)
Μετά από 24 μέρες απεργίας πείνας, ο κρατούμενος των Φυλακών Κορυδαλλού και φοιτητής του Πολιτικού της Νομικής, Βασίλης Δημάκης, βρίσκεται για τρίτο 24ωρο σε απεργία δίψας, διεκδικώντας την ανάκληση της απόφασης του Συμβουλίου της Φυλακής που απαγορεύει, σε εκείνον ειδικά από όσους το δικαιούνται, να παρακολουθεί το Πολιτικό τμήμα της Νομικής Αθηνών όπου πέρασε, έχοντας καταβάλει τεράστιο προσωπικό αγώνα.

Όλοι αναγνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι για έναν ενήλικα να διατηρεί το κίνητρό του για μάθηση στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η κράτηση. Όπως έχει καταγγείλει ο Δημάκης, εκπροσωπώντας τους κατ’ ιδίαν διδαχθέντες μαθητές των Φυλακών Πατρών, αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τους κρατούμενους που επιχειρούν να δώσουν Πανελλήνιες, καθώς στις φυλακές δεν υπάρχει οργανωμένο πρόγραμμα σπουδών για όσους βρίσκονται στο Λύκειο. Χωρίς το κίνητρο του ευεργετικού υπολογισμού, χωρίς κατάλληλο χώρο, θέρμανση ή στοιχειώδη υποστήριξη, ο Δημάκης υπερέβαλε εαυτόν και κατάφερε να πετύχει το στόχο του. Αρίστευσε, περνώντας, το καλοκαίρι που μας πέρασε, δεύτερος κατά σειρά μεταξύ των αποφοίτων όλων των εσπερινών λυκείων της χώρας, στο Πανεπιστήμιο.

Οι καθηγήτριες που εθελοντικά υποστήριξαν την προσπάθειά του έχουν ενόρκως καταθέσει ότι ο Δημάκης αποτελούσε υπόδειγμα μαθητή που οδήγησε και άλλους συγκρατούμενούς του να θέσουν μορφωτικούς στόχους για τον εαυτό τους που ούτε φαντάζονταν, γι’ αυτό και αποφάσισαν να σταθούν στο πλάι του.

Όταν ο Δημάκης πέρασε στο Πολιτικό της Νομικής μετήχθη στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού προκειμένου να μπορεί να παρακολουθεί μαθήματα, υπό το καθεστώς της ηλεκτρονικής επιτήρησης, ενώ την επιτυχία του χαιρέτισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης απονέμοντάς του έπαινο. Ούτε η μεταγωγή, ούτε ο έπαινος μπόρεσαν να εγγυηθούν ότι ο Δημάκης θα παρακολουθήσει το Τμήμα στο οποίο πέρασε, όπως σύμφωνα με τον νόμο δικαιούται.

Το Συμβούλιο των Φυλακών υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο εφόσον διασφαλίζεται η εξ αποστάσεως παρακολούθηση μέσα από τη φυλακή, ενώ είναι γνωστό ότι δεν έχουν μέχρι σήμερα υλοποιηθεί όσα η νομοθεσία ορίζει (βλ. Κ.Υ.Α. 29809) για την εξ αποστάσεως φοίτηση στο Κ.Κ. Κορυδαλλού.

Ως πολιτες και πολίτισσες με δημοκρατική συνείδηση ενώνουμε τη φωνή μας:

‐με τη φωνή των εκπαιδευτών ενηλίκων, των καθηγητών και φοιτητών της Νομικής του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ και τη φωνή των καθηγητών του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής ΕΚΠΑ που διά στόματος του Προέδρου της διαβεβαιώνουν ότι η παρακολούθηση των μαθημάτων αποτελεί προϋπόθεση για την ουσιαστική του ένταξη στην εκπαιδευτική κοινότητα

‐ με τις φωνές των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που τεκμηριώνουν ότι ο Βασίλης είναι ο μόνος που εξαιρέθηκε από το δικαίωμα της πρόσβασης, επειδή είχε το “ελάττωμα” να λέει τη γνώμη του και την τόλμη να παλεύει και για τα δικαιώματα των συγκρατουμένων του

‐ με τις φωνές των κρατούμενων μαθητών των Φυλακών Κορυδαλλού που ανακοίνωσαν ότι η απόρριψη της άδειας «είναι ένα ηχηρό μήνυμα ότι οι όποιες προσπάθειες για καλυτέρευση είναι μάταιες και δεν αξίζει καν να προσπαθήσουμε».

‐με τη φωνή του Βασίλη που δήλωσε στο ThePressProject: «Θέλω να μοιραστώ την αποφασιστικότητά μου, αντίστοιχη αυτής με την οποίαν οπλίστηκα για να διακόψω κάθε σχέση με την παραβατικότητα και να βελτιωθώ ριζικά, να μην ξαναφάω, ούτε να ξαναπιώ ποτέ, αν η Πολιτεία μού αρνηθεί το επίδικο αυτονόητο δικαίωμά μου, το οποίο ξεπερνά την εκπαίδευση και αγγίζει την ίδια την καρδιά της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς μου».

Υπερασπιζόμαστε την ιδέα ότι ΚΑΘΕ άνθρωπος ΜΠΟΡΕΙ εφόσον το θέλει να αλλάξει και ότι η πίστη στη δυνατότητα της αλλαγής πρέπει να διαπνέει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη το σωφρονιστικό σύστημα και την εκπαίδευση που παρέχεται στο πλαίσιό του.

Υπερασπιζόμαστε τον Βασίλη και όσους τολμούν να ελπίζουν χάρη στο παράδειγμά του.

Κατανοούμε γιατί ο αγώνας του έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος και γιατί αποφάσισε, μετά από χρόνια προσπάθειας, να βάλει την ίδια τη ζωή του σε άμεσο κίνδυνο για να διεκδικήσει αυτό που δικαιούται.

Για το λόγο αυτό, καλούμε σήμερα κιόλας,

‐τον Πρωθυπουργό, να δώσει σε πολιτικό επίπεδο τέλος σ’ αυτό το όνειδος

‐τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή και ‐ιδίως‐ τον Γ.Γ. κ.Ευτύχη Φυτράκη, να κάνουν δεκτή την προσφυγή του Βασίλη αντί ν’ αποφεύγουν την αρμοδιότητά τους από το άρθρο 6.2 του Σωφρονιστικού Κώδικα

‐το Συμβούλιο της Φυλακής, το οποίο δεν έχει απαντήσει την Αίτηση Θεραπείας του Βασίλη 3 εβδομάδες τώρα.

Δεν μιλάμε για το Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών, από το οποίο ζητάμε να ανατρέψει αυτή την αδικία, στο όνομα του Λαού, στο οποίο εκδίδονται οι δικαστικές αποφάσεις ‐γιατί μέχρι την Τρίτη που θα “ξανανοίξει” ο Βασίλης πιθανότατα είτε δεν θα ζει, είτε δε θα είναι πια αρτιμελής.

 

Υπογράψτε εδώ στη σελίδα της Avaaz.

Ακολουθεί ο κείμενο του Β. Δημάκη:

Από 14/03/2018 βρίσκομαι σε απεργία πείνας διεκδικώντας την απρόσκοπτη πρόσβασή μου στην εκπαίδευση, με το θεσμό της ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι)!
Αλλά, παρότι πληρώ όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο νομοθέτης, εγώ απορρίπτομαι συνεχόμενα, χωρίς κάποια λογική αιτιολόγηση που να μπορεί να γίνει ανεκτή και που να προκύπτει από τους όρους που ρητά θέτει ο νομοθέτης!
Μου κοινοποιήθηκε κλήση την Παρασκευή 26/03/2018 από το Συμβούλιο Πειραιά, ότι θα συνεδριάσει στις 03/04/2018, καταθέτοντας την ίδια μέρα αίτηση επίσπευσης, την Δευτέρα 26/03/2018 πήρα νέα κλήση που προσδιόριζε τη συνεδρίαση για την Πέμπτη 29/03/2018, όπου διέκοψε για Δευτέρα παρατείνοντας το μαρτύριο μου!
Την Δευτέρα 02/04/2018 πάλι δεν είχαμε απάντηση και έφτασε σήμερα Μ. Πέμπτη 05/04 και τελευταία εργάσιμη πριν την έναρξη της Πασχαλινής αργίας, όντας ήδη στην 23η μέρα απεργία πείνας. Δίχως απάντηση πάλι!
Προς τί η αποδοχή της επίσπευσης του Συμβουλίου τότε; Εμπαιγμός; Τί διεκδικώ εγώ, «δανεικά» ή μήπως κάποια χάρη;
Διεκδικώ ό,τι νόμιμο δικαιούμαι στο ακέραιο, όπως στο ακέραιο μέχρι τώρα εξοφλώ ό,τι έκνομο διέπραξα!
Από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα να διεκδικήσω τα εκπαιδευτικά μου δικαιώματα εκθέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον οργανισμό μου με την απεργία πεινάς ήξερα ότι θα αντιμετώπιζα τον καρμπόν σαδισμό του Κράτους, που συνηθίζει να εφαρμόζει σε κάθε απεργό πείνας ό,τι και να διεκδικεί!
Αρνούμαι την εφαρμογή μιας αναχρονίζουσας πεπατημένης, που εφαρμόζεται απροκάλυπτα και εκδικητικά στους απεργούς πείνας, παίζοντας κυριολεκτικά με τη ζωή τους!
Διεκδικώ ειρηνικά την μη εξαίρεσή μου από το καθεστώς της ηλεκτρονικής επιτήρησης, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλους τους συγκρατούμενούς μου που πληρούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που ο νομοθέτης ορίζει.
Αποποιούμαι την εφαρμογή της «αρνητικής πρώτης» στο πρόσωπό μου εκ των πραγμάτων, αποφασίζοντας να προβώ και σε απεργία δίψας, αναγνωρίζοντας τον σοβαρό κίνδυνο, αλλά αυτή είναι μία Δημοκρατική απόφαση που πήρα εγώ για τον εαυτό μου και όχι μία αντιδημοκρατική που καταχρηστικά παίρνουν άλλοι για μένα! Την Μ. Παρασκευή το μεσημέρι, θα ζητήσω να μεταφερθώ στο Νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού, αρνούμενος κι εκεί οποιαδήποτε εξέταση από γιατρό, ακόμη και σε περίπτωση ιατρικής ανάγκης θα προστατέψω το αναφαίρετο δικαίωμά μου στην αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεση.
Θα επιμείνω ανυποχώρητα στις αρχικές μου θέσεις, που αφορούν και την άρνησή μου να υποβληθώ σε οποιαδήποτε εξέταση, μέχρις ότου αποφασίσουν οι εφαρμοστές της νομιμότητας να μοιράσουν ό,τι δεν τους ανήκει στο ακέραιο, σε όλους όσους δικαιωματικά ανήκει!
Αυτοί είναι όσοι αρνούνται ή καθυστερούν να αποφασίζουν στο νόμιμο αίτημα μου, δηλαδή το Δικαστήριο Εκτέλεσης ποινών που πάνω από δύο εβδομάδες έχει στα χέρια του την προσφυγή μου, το Συμβούλιο της φυλακής Κορυδαλλού που του έχει κατατεθεί Αίτηση Θεραπείας με τη λογική «ο τρώσας και ιάσεται», όπως επίσης και Ιεραρχική Προσφυγή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης που δήλωσε «αναρμόδιο» να ασκήσει την αρμοδιότητα του από την παρ. 2 του άρθρου 6 του Σωφρονιστικού Κώδικα – αλλά ποτέ δεν είναι αργά!
Θέλω να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου σε όσους κατανοούν τί διεκδικώ και αλληλέγγυα, συντροφικά, αγωνιστικά και ανθρώπινα μου συμπαραστέκονται!
«Αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο από το χέρι , τώρα μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι…».
Μπερτολτ Μπρεχτ
Παρασκευή 6 Απριλίου 2018
Βασίλης Δημάκης
Φυλακές Κορυδαλλού