Με αφορμή τις διπλές του εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη στις 4 και 5 Μαΐου, ο Akira Sakata έδωσε μια μίνι συνέντευξη στον Γιώτη Δαμιανίδη και το ipressa.gr.

Πώς ξεκίνησες να παίζεις μουσική; Τι σε έκανε να επιλέξεις ως όργανο το σαξόφωνο;

Αρχικά έπαιζα μουσική που έβγαινε από μέσα μου. Ξεκίνησα να παίζω κλαρινέτο στη μπάντα πνευστών του σχολείου. Μετά από τρία χρόνια, άρχισα να παίζω σαξόφωνο. Εκείνη την εποχή μου φαινόταν πιο cool από το κλαρινέτο. Τότε συνάντησα τον Coltrane. Το 1966 o Coltrane ήταν στη Χιροσίμα με τη big band του για μια συναυλία. Εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ από τον Coltrane. Αυτός είναι ο λόγος που έγινα μουσικός.

Γεννήθηκες λίγους μήνες πριν την έκρηξη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Επηρέασε το γεγονός αυτό τη ζωή σου;

Η πόλη Kure, όπου γεννήθηκα, βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης της Χιροσίμα (ανήκει στον ίδιο νομό). Το συμβάν αυτό επέδρασε πολύ σημαντικά πάνω μου. Είδα πολλούς ανθρώπους να υποφέρουν από τη βόμβα και με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Αργότερα σπούδασα στο πανεπιστήμιο στην πόλη της Χιροσίμα (1964-69). Θεωρώ ότι η ατομική βόμβα ήταν ένα από τα πιο ανόητα πράγματα που έχει κάνει το ανθρώπινο ον.

Παίζεις μουσική από τη δεκαετία του ‘60. Πώς βλέπεις την εξέλιξη της μουσικής στο πέρασμα του χρόνου; Πιστεύεις ότι η σχέση των ανθρώπων με τη μουσική έχει αλλάξει με κάποιο τρόπο;

Ναι. Ο κόσμος και οι άνθρωποι πάντοτε αλλάζουν μαζί με την οικονομική και πολιτική κατάσταση. Η μουσική επίσης κινείται μαζί με τον κόσμο και την κοινωνία. Έτσι και η δική μου μουσική έχει αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει διαρκώς, μαζί με την αλλαγή της κοινωνίας και το πέρασμα των ημερών.

Akira Sakata bio:

Γεννήθηκε στην πόλη Kure, στη Χιροσίμα το 1945. Σπούδασε θαλάσσια βιολογία στο πανεπιστήμιο της Hiroshima. Η μακρόχρονη μουσική αναζήτηση του Sakata ξεκίνησε το 1969 στο Τόκιο, όταν δημιούργησε τη μπάντα Saibo-bunretsu (σχάση κυττάρων).

Έπαιξε με μουσικούς όπως ο Jimmy Lions, Peter Brotzmann, Peter Kowald, Manfred Schoof. Han Bennik, Bill Laswell, Pete Cosy, Hamid Drake, John Zorn, Ronald “Shanon”Jackson, Sonny Sharrock, Toshinori Kondo,DJ Krush,Jim O’Rourke, Chris Corsano, Keiji Haino, Yoshihide Otomo ,Charles Hayward, Roger Turner, Andrea Centazzo, Matz Gustafsson, Joe McPhee, Ken Vandermark, Terry Ex, DJ Sniff και πολλοί άλλοι…

Το 1972 μπήκε στο Yamashita Yosuke Trio, με τους οποίους έπαιξε σε πολλά φεστιβάλ όπως το Maers New Jazz Festival, Berlin Jazz Festival, Montreux Jazz Festival and Newport Jazz Festival.

Το 1980 δημιούργησε τους “Wha ha ha” και το δικό του τρίο “Sakata Trio”, με το οποίο περιόδευσε σε όλη την Ευρώπη τον επόμενο χρόνο. Τον Νοέμβριο του 1981, ο Sakata εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Τζαζ του Βερολίνου με τη νεοσυσταθείσα “Sakata Orchestra”.

Στις αρχές του 1982 σχημάτισε τους “Sakata-Sextet”, και από τότε ξεκινά την πειραματική περιπέτειά του, συστήνοντας μπαντες με διάφορες μορφές, όπως οι “Sakata Akira & ορχήστρα Da-Da-Da”, οι “MITOCHONDRIA” και οι “HARPACTICOIDA”.

Το 1996 πραγματοποίησε μια περιοδεία στην Κεντρική Ασία με τους “Flying Mijinko Band”, ένα πρότζεκτ που έκανε σε συνεργασία με τον Bill Laswell.

Το 2004, ξεκίνησε την δική του εταιρεία παραγωγής, τη “Daphnia”, κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Dodeshou;” (“πώς είναι;”) και άρχισε να δουλεύει με τον Jim O’Rourke σε διάφορα πρότζεκτ.

Το 2007, έγινε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Φαρμακευτικής και Επιστημών της Ζωής του Τόκιο.

Κυκλοφόρησε νέο CD, το “Friendly Pants” με τους “Chikamorachi” (Akira Sakata, Darin Gray, Chris Corsano).

Το 2008, περιοδεύει στην Ιαπωνία με τον Jim O’Rourke, τον Darin Gray και τον Chris Corsano.

Το 2009, παίζει με τους “Chikamorachi” στο “Parspctives 2009” στο Vasteras της Σουηδίας και στο “Umbrella music feastival” στο Σικάγο.

Το 2010, κυκλοφορεί το CD “Chotto” (“Είμαι εδώ”) (Daphnia ).

Το 2011, πραγματοποίησε περιοδεία στο Τόκιο, Μόσχα και Ευρώπη με τους Akira Sakata & Chikamorachi. Κυκλοφόρησε επίσης διάφορα CD και LP με ζωντανές εμφανίσεις.

Το 2012, κυκλοφόρησε το σόλο CD “The Tales of Heike” (doubt music), καθώς και τα “Hijokaidan with Akira Sakata” και “Jazz Hijokaidan”.

Το 2013, κυκλοφορεί το CD “iruman” με τον Giovanni di Domenico (Mbari musica 2013), και παίζει στο Φεστιβάλ Molde Jazz με τους Johan Berthling και Paal Nilssen-Love, στο φεστιβάλ AL’ARM στο Βερολίνο με τους Michiyo Yagi και Tamaya Honda και στο φεστιβάλ “Blow Out” με τον Vilde και την Inga.

Γίνεται επίσης επισκέπτης καθηγητής στο μεταπτυχιακό τμήμα της επιστήμης της βιόσφαιρας στο Hiroshima University.

Το 2014, κάνει περιοδεία Duo στην Ευρώπη και την Κίνα με τον Giovanni di Domenico. Κυκλοφορεί το LP / CD “ARASHI”: Akira Sakata, Johan Berthling, Paal Nilssen-love (trust records 2014) και ακολουθεί περιοδεία στην Ιαπωνία. Κυκλοφορεί επίσης το CD “Το Cliff of Time”: Akira Sakata, Fred Lonberg-Holm, Ketil Gatvik, Paal Nilssen-αγάπη (PNL Records 2014), και το CD “Live at Cafe OTO”: Akira Sakata, τον Giovanni di Domenico, τον John Edwards, τον Steve Noble (clamshell records 2014).

Στις 4 και 5 Μαϊου του 2018 ο Akira Sakata παίζει στο Duende Jazz Bar στη Θεσσαλονίκη, με τον Giovanni di Domenico, τον Χρήστο Γερμένογλου και τον Γιώτη Δαμιανίδη. 

Akira Sakata: Sax, Clarinet, Vocals
Giovanni di Domenico: Piano
Christos Yermenoglou: Percussion
Giotis Damianidis: Guitar
4 και 5 Μαϊου, στο Duende Jazz Bar στη Θεσσαλονίκη, Καλαμποθάκη 16.
Έναρξη: 21.30
Προπώληση: 10 ευρώ (Lotus Record Shop, Stereodisc Record Shop, Duende Jazz Bar)
Ταμείο: 13 ευρώ