Kάτι ανάμεσα στο 60 και το 90 τοις εκατό του νερού του πλανήτη βρίσκεται στους πάγους της Ανταρκτικής, μιας ηπείρου που έχει σχεδόν το μέγεθος των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού μαζί. Αν μια μέρα λιώσουν οι πάγοι της, αυτό θα ήταν αρκετό ώστε να αυξηθεί το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως περίπου 6 με 7 μέτρα.

Το τοπίο στην Ανταρκτική είναι μεταβαλλόμενο καθώς διαρκώς σχηματίζονται παγόβουνα, μολαταύτα αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι η ισορροπία ανάμεσα στην ποσότητα του πάγου που δημιουργείται και σε αυτήν που χάνεται.

Αν και αυτό δεν θα συμβεί εν μία νυκτί, οι πάγοι στην Ανταρκτική πράγματι λιώνουν με επιταχυνόμενο ρυθμό σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Ο Andrew Shepherd από το Πανεπιστήμιο του Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Erik Ivins από το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA συντόνισαν μια ομάδα 84 επιστημόνων από 44 διεθνείς οργανισμούς στην έρευνα που ανέδειξε την πληρέστερη εικόνα που μέχρι σήμερα έχουμε για το πώς μεταβάλλεται το ποσοστό του πάγου στην Ανταρκτική.

H παγωμένη ήπειρος φαίνεται σε γενικές γραμμές να  έχει χάσει περίπου 3 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου κατά τα τελευταία 25 χρόνια γεγονός που προκάλεσε την αύξηση της θαλάσσιας στάθμης περίπου κατά 8 χιλιοστά.

Συγκεκριμένα, από το 1992 έως το 2017, στην Ανταρκτική έχουν λιώσει περίπου τρία τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου.Το ανησυχητικό όμως είναι ότι το 40 τοις εκατό της τήξης σημειώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια της περιόδου μελέτης, και συγκεκριμένα από το 2012 έως το 2017 διάστημα κατα το οποίο η ήπειρος φαίνεται να έχανε 76 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ανά έτος γεγονός που οδήγησε και στην αύξηση της επιφάνειας της θαλλάσιας στάθμης κατα 0,2 χιλιοστά το έτος.

Σύμφωνα με τον καθηγητής Shepherd, οι αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη μας θα επηρεάσουν ραγδαία και τους πάγους της Ανταρκτικής. Ο ίδιος δηλώνει ότι: ”xάρη στους δορυφόρους που επιστρατεύονται στην έρευνα μπορούμε τώρα να υπολογίσουμε με απόλυτη ακρίβεια την απώλεια ποσότητας πάγου και την αδιαμφισβήτη άνοδο της θαλάσσιας στάθμης που αυτή προκαλεί”.

Την προσοχή όσων δεν δέχονται το γεγονός ότι οι πάγοι λιώνουν έχει συγκεντρώσει η Ανατολική Ανταρκτική. “Σύμφωνα με τους αρνητές του φαινομένου, που στην ουσία αρνούνται να μπουν σε διάλογο για την κλιματική αλλαγή, η ποσότητα του πάγου στην ανατολική Ανταρκτική αυξάνεται και άρα δε συντρέχει λόγος ανησυχίας”, δήλωσε ο Michele Koppes, καθηγητής του British Columbia. Στην ουσία ”η Ανατολική Ανταρκτική, η οποία αποτελεί τα δύο τρίτα της ηπείρου, είναι μια απομακρυσμένη περιοχή, όπου τα δεδομένα είναι δυσκολότερο να συλλεχθούν καθώς υπάρχουν λιγότεροι σταθμοί μέτρησης” συμπληρώνει. Για το λόγο αυτό περισσότεροι από 80 ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο συνέλεξαν δεδομένα από περίπου δώδεκα διαφορετικές δορυφορικές μετρήσεις που χρονολογούνται από τις αρχές του 1990.

“Χρησιμοποιήσαμε διαφορετικές δορυφορικές αποστολές και τεχνικές, επειδή οι διάφορες προσεγγίσεις που έχουμε παρουσιάζουν ποικίλες δυνατότητες και αδυναμίες και διαπιστώνουμε ότι συνδιάζοντας όλες τις διαθέσιμες μετρήσεις μπορούμε να υπερκεράσουμε τυχόν προβλήματα μεμονομένων τεχνικών”, δήλωσε ο Andrew Shepherd.

Το λιώσιμο των πάγων και η θέρμανση των υδάτων οφείλονται κατά κύριο λόγο στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Επομένως, η Ανταρκτική δεν είναι το μόνο μέρος στη γη που συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Η Γροιλανδία έχασε περίπου 1 τρισεκατομμύριο τόνους πάγου μεταξύ του 2011 και του 2014, ενώ καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται, τα νερά τους επεκτείνονται αυξάνοντας επιπλέον τη στάθμη της θάλασσας. 

Πηγή: NY Times, Independent, ESA