Ο 104χρονος Ντέιβιντ Γκούνταλ (David Goodall), ο γηραιότερος επιστήμονας στην Αυστραλία, αναχώρησε για την Ελβετία προκειμένου να υποβληθεί σε ευθανασία, καθώς έχει επιδεινωθεί σημαντικά η ποιότητα της ζωής του και η Αυστραλία δεν υποστηρίζει την εθελοντική ευθανασία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Γκούνταλ αναχώρησε πάνω στην αναπηρική του καρέκλα από το Περθ της δυτικής Αυστραλίας την Τετάρτη, αποχαιρετώντας τα μέλη της οικογένειάς του, τα εγγόνια του και την κόρη του. Ο επίτιμος ερευνητικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Edith Cowan υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια την εθελοντική ευθανασία και λυπάται που είναι αναγκασμένος να ταξιδέψει έως την Ελβετία. Θα ήταν προτιμότερο να το κάνει στην πατρίδα του.
Όπως αναφέρει, δεν έχει νόημα πια να ζει, καθώς έχει ήδη ζήσει μία γεμάτη και περιπετειώδη ζωή και τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να απολαύσει πια ούτε ένα ταξίδι, ενώ δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Οι τελευταίοι αποχαιρετισμοί στο αεροδρόμιο του Περθ
Ο Γκούνταλ θα πάει πρώτα στο Μπορντό της Γαλλίας για να αποχαιρετήσει άλλους συγγενείς του που ζουν εκεί και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου μία κλινική έχει εγκρίνει την αίτησή του να υποβληθεί σε ευθανασία.
Ο συνοδός του στο ταξίδι και ιδρυτής της εθελοντικής ομάδας υπεράσπισης της ευθανασίας Exit International Φίλιπ Νίτσκε λέει ότι ο υπεραιωνόβιος Γκούνταλ «διεκδικεί απλά το δικαίωμα να έχει έναν ειρηνικό θάνατο». Επικρίνει μάλιστα τη χώρα του που δεν μπορεί να παράσχει σε έναν υπέργηρο πολίτη της τα απαραίτητα φάρμακα για να έχει ένα αξιοπρεπές και ειρηνικό τέλος, όπως εκείνος επιθυμεί.
Ο Ντέιβιντ Γκούνταλ, φορώντας ένα μπλουζάκι που γράφει «ageing disgracefully» (γερνώντας ντροπιαστικά), στο αεροδρόμιο του Περθ πριν την αναχώρησή του για την Ελβετία.
Το γεγονός πήρε μεγάλες διαστάσεις στην Αυστραλία και αμέσως άρχισε στο Διαδίκτυο μια εκστρατεία κατά την οποία συγκεντρώθηκαν πάνω από 20.000 δολάρια Αυστραλίας (15.000 δολάρια ΗΠΑ) για τη χρηματοδότηση του ταξιδιού του Γκούνταλ και του συνοδού του στην Ελβετία. Πολίτες μέσω Διαδικτύου αλλά και ο πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας Μαρκ Μακγκόουαν ευχήθηκαν στον Γκούνταλ τα καλύτερα στο τελευταίο του ταξίδι.

“O θάνατος απονέμει νόημα στη ζωή επειδή της προσφέρει τη δυνατότητα να έχει μια μορφή που η αθανασία θα αρνούταν να δώσει”, σημειώνει ο καθηγητής φιλοσοφίας Todd May (βλ. “Θάνατος. Αντιμέτωποι με τη θνητότητά μας”, εκδ. Στάσει Εκπίπτοντες). Επίσης, “δίνει στη ζωή κάποιες στιγμές χρησιμότητας και σπουδαιότητας που δεν θα υπήρχαν αν η ζωή συνεχιζόταν ατελείωτα. […] Ο θάνατος μπορεί να δίνει μορφή στη ζωή ενός ανθρώπου, το κάνει όμως με τίμημα την πληρότητά της”. Μετατρέπει εν τέλει την καταστατική ευθραυστότητα και ευπάθεια της ζωής, σε κάτι άξιο να βιωθεί.

Όταν όμως το γήρας και η σωματική κατάσταση του ανθρώπου μετατρέπουν τη ζωή σε εφιάλτη, κατά τον οποίο απλά αναβάλλεται η στιγμή της πτώσης με άγνωστες συνέπειες για τον άνθρωπο και τους συγγενείς του, τότε το δικαίωμα σε έναν ειρηνικό θάνατο, οφείλει να είναι θεσμισμένο.