Τα μάτια των νέων που είναι συνεχώς κολλημένα στην οθόνη είναι σαφώς πιο δυστυχισμένα. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάει ένας έφηβος μπροστά σε μία οθόνη, τόσο λιγότερο ευτυχισμένος είναι.

Από την άλλη όμως, ούτε η πλήρης αποχή από τις οθόνες φέρνει την ευτυχία. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι οι πιο ευτυχισμένοι έφηβοι είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα σχεδόν μία ώρα την ημέρα. Μετά τη μία ώρα χρήσης όμως, αργά αλλά σταθερά, αυξάνεται η έλλειψη πραγματικής ικανοποίησης.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του San Diego και της Georgia των ΗΠΑ, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Τζιν Τουέντζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας “Emotion”, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους ένα εκατομμύριο εφήβους, συσχετίζοντας τις απαντήσεις τους σχετικά με το πόσο χρόνο ασχολούνται με το κινητό, την ταμπλέτα ή τον υπολογιστή τους, με το πόσο ευτυχισμένοι νιώθουν και πόσες πραγματικές -όχι online- επαφές έχουν.

Η έρευνα έδειξε ότι κατά μέσο όρο, οι νέοι που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στις συσκευές τους για να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο, να ανταλλάξουν μηνύματα, να μπουν στα κοινωνικά δίκτυα όπως στο Facebook ή να παίξουν βιντεοπαιχνίδια, νιώθουν λιγότερο ευτυχισμένοι σε σχέση με όσους συνομηλίκους τους περνάνε περισσότερο χρόνο κάνοντας άλλα πράγματα, όπως αθλητικές δραστηριότητες, ανάγνωση βιβλίων και περιοδικών, βόλτες με φίλους κ.ά.

Τα νέα ευρήματα συνάδουν με προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι η συχνή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα των οθονών αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ψυχολογικών προβλημάτων.

Το κλειδί για τη χρήση των ψηφιακών μέσων είναι η περιορισμένη χρήση τους” σημείωσε η κ. Τουέντζ, και πρόσθεσε ότι στόχο πρέπει να αποτελεί ο περιορισμός της χρήσης τους το πολύ στις δύο ώρες ημερησίως. Αντίθετα, όπως είπε, “πρέπει να αυξηθεί ο χρόνος που αφιερώνει ένας έφηβος στους φίλους του πρόσωπο με πρόσωπο και στον αθλητισμό, δύο δραστηριότητες που εγγυημένα συνδέονται με μεγαλύτερη ευτυχία”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ