15.οοο επιστήμονες από 184 χώρες συνυπογράφουν τη δημοσίευση ενός άρθρου στο επιστημονικό περιοδικό Bioscience  με το οποίο προειδοποιούν για δεύτερη φορά την ανθρωπότητα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και την ανθρωπότητα.

Η προηγούμενη προειδοποίηση είχε γίνει πριν από 25 χρόνια. Στο μεσοδιάστημα η ποσότητα του διαθέσιμου πόσιμου νερού στον πλανήτη έχει μειωθεί κατά το 1/4, ενώ 3 εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης έχουν μετατραπεί σε καλλιέργειες, η θερμοκρασία σε όλον τον κόσμο και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται συνεχώς, ο πληθυσμός της γης αυξάνεται ραγδαία και οι αριθμοί των υπόλοιπων ζώων (θηλαστικών, αμφίβιων, ερπετών κτλ.) έχουν μειωθεί κατά 30%.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την άρνηση της ανθρωπότητας να ακολουθήσει έναν άλλον δρόμο και να αλλάξει τρόπο ζωής, επιτείνοντας έτσι τα προβλήματα που είχαν ήδη επισημάνει 25 χρόνια πριν. Επισείουν την προσοχή μας στο γεγονός ότι τόσο κατά την καθημερινότητά μας όσο και κατά τη θεσμική μας διακυβέρνηση θα πρέπει να έχουμε πάντοτε υπόψη μας ότι η γη, σε όλες τις μορφές της, είναι το μοναδικό σπίτι που έχουμε.

Υπό την έννοια αυτήν θα πρέπει να πεισθούν οι πολιτικοί να πάρουν άμεσα μέτρα με στόχο ώστε να προστατευτεί καλύτερα η φύση, να υιοθετηθεί η πράσινη τεχνολογία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να ελεγθεί ο πληθυσμός της γης και να προωθηθεί η φυτοφαγία.

Η συμμαχία των επιστημόνων (The Alliance of World Scientists, AWS) από 184 χώρες του κόσμου είναι μια οργάνωση ανεξάρτητη τόσο από κυβερνητικές και κρατικές δομές οργάνωσης όσο και από μη κυβερνητικές οργανώσεις και εταιρείες. Σκοπός της, όπως λένε κι οι ίδιοι στην κεντρική ιστοσελίδα τους, είναι να γίνουν η διεθνής φωνή των επιστημόνων σε ζητήματα σχετικά με το κλίμα της γης, τις τάσεις του περιβάλλοντος και κυρίως την μετατροπή της γνώσης σε δράση. Αυτοσυστήνονται έτσι ως η μόνη πραγματικά ανεξάρτητη και λαϊκή (από τα κάτω) οργάνωση επιστημόνων η οποία είναι αφοσιωμένη στην ευημερία της ανθρωπότητας και του πλανήτη.