Μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των εταιρειών που απέκτησαν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα μέσω συμφωνιών με το Facebook, όπως αποκαλύφθηκε την Κυριακή και στη συνέχεια παραδέχθηκε η εταιρεία (facebook). Μεταξύ αυτών τουλάχιστον τέσσερις κινεζικές εταιρείες, εκ των οποίων και η παραγωγός κινητών τηλεφώνων Huawei.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, εκτός της Huawei, πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών του Facebook έχουν και οι εταιρίες : Lenovo Group (παράγει ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα τύπου smartphones), OPPO και TCL Corp (παράγουν κινητά τηλέφωνα τύπου smartphones). Συνολικά, εκτιμάται ότι περίπου 60 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έχουν αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα, έπειτα από συμφωνίες με την Facebook, ώστε να προσφέρουν στους πελάτες τους υπηρεσίες μέσω κοινωνικής δικτύωσης.

Στις ΗΠΑ, μέλη του Κογκρέσου εξέφρασαν την εκτίμηση ότι μέσω αυτών των συμβολαίων έχουν τεθεί σε κίνδυνο τα δεδομένα και των «φίλων» των χρηστών του Facebook, οι οποίοι δεν έχουν συναινέσει στη διάδοση ή χρήση τους από τρίτες εταιρείες, οι οποίες αποκτούν πρόσβαση σε αυτά μέσω των κινητών τηλεφώνων.

Η Facebook υποστηρίζει ότι τα δεδομένα αυτά δεν κινδυνεύουν και πως έχει ακυρώσει περισσότερα από τα μισά συμβόλαια που έχει συνάψει με τις εταιρείες παραγωγής τηλεφώνων και υπολογιστών. Ανέφερε δε ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει ακυρωθεί και η συμφωνία με τη Huawei και τις άλλες τρεις κινεζικές εταιρείες.

Ακόμη, μέσω του στελέχους της Φρανσίσκο Βαρέλα, η Facebook, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και ότι οι «συγχωνεύσεις υπηρεσιών» με τις Huawei, Lenovo, OPPO και TCL είναι απολύτως ελεγχόμενες αφού τα δεδομένα που προκύπτουν αποθηκεύονται στους σέρβερ του Facebook και όχι των κινεζικών εταιρειών.

Από την πλευρά της η Κίνα αρνείται ακόμη και γνώση του θέματος, με το υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει ότι «δεν σχολιάζει τις συνεργασίες μεταξύ των εταιρειών».

Ωστόσο, ζητά από τις ΗΠΑ να προσφέρουν «ένα δίκαιο, διαφανές, ανοιχτό και φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις που κάνουν οι κινεζικές επιχειρήσεις».

Η Επιτροπή Εμπορίου της Αμερικανικής Γερουσίας καλεί τον ιδρυτή της Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, να δώσει εξηγήσεις μετά τη νέα αποκάλυψη για διαρροή δεδομένων σε ακόμη 60 εταιρείες παγκοσμίως, ενώ είναι σε εξέλιξη η έρευνα για τη διαρροή δεδομένων στην Cambridge Analytica, για να διαπιστωθεί αν τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την επιρροή του εκλογικού σώματος στις αμερικανικές εκλογές αλλά και στο δημοψήφισμα για το Brexit.

Πηγή: ΕφΣυν