Δεν πέρασαν πολλές μέρες από τη δημοσίευση που κάναμε για τη δοκιμαστική λειτουργία των λεωφορείων χωρίς οδηγό στο Ντουμπάι (καθώς και το ρομπότ-ξυλουργό), όπου παραθέσαμε και τις προβλέψεις για τις θέσεις εργασίας που πιθανόν να χαθούν από την αυτοματοποίηση (98% στα ταχυφαγία), και η αμερικανική αλυσίδα CaliBurger στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια ‘προσέλαβε’ το πρώτο ρομπότ- ψήστη.

Ο ‘Φλίπι’ (Flippy), όπως ονομάζεται, δημιουργήθηκε από την εταιρεία ρομποτικής Miso Robotics. Είναι μονόχειρας, έχει ατσάλινο χέρι και είναι πάντα πρόθυμος για υπερωρίες. Δεν κουράζεται, δεν καίγεται ακόμη κι αν ακουμπήσει την ψησταριά και αναποδογυρίζει τα μπιφτέκια με μεγάλη ταχύτητα.

 

Ο ‘έξυπνος’ ρομποτικός βραχίονας έξι αξόνων που καταλήγει σε μια σπάτουλα, μπορεί να ψήσει τουλάχιστον 150 μπέργκερ την ώρα, ενώ διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη, πράγμα που του επιτρέπει να ξέρει πότε το μπέργκερ είναι έτοιμο. Αμέσως το βγάζει από το γκρίλ, το τοποθετεί στα ψωμάκια και ειδοποιεί με το σχετικό σήμα τους ανθρώπους ‘συναδέλφους’ του για τα περαιτέρω, όπως να προσθέσουν τυρί, ντομάτα και τα υπόλοιπα υλικά.

Ο ‘Φλίπι’ δέχεται τις παραγγελίες ηλεκτρονικά και αμέσως ξεκινά να αναποδογυρίζει τα μπέργκερ, ενώ διαθέτει ειδικό λογισμικό που του επιτρέπει να διακρίνει τα διαφορετικά κρέατα πότε έχουν ψηθεί καλά. Για να τα κάνει όλα αυτά, χρησιμοποιεί αισθητήρες και κάμερες κανονικής και θερμικής όρασης.

 

Προς το παρόν πάντως, χρειάζεται κάποιος άνθρωπος να τοποθετεί τα μπέργκερ στην ψηστιέρα, καθώς το ρομπότ δεν μπορεί να το κάνει μόνο του. Μπορεί όμως να καθαρίσει μόνο του τόσο την σπάτουλά του, όσο και την επιφάνεια του γκριλ.

Στον κλάδο της εστίασης, και ιδίως των ταχυφαγείων, πολλοί εργαζόμενοι παραιτούνται ή απολύονται. Στις Η.Π.Α. σχεδόν το 50% των εργαζομένων σε οποιοδήποτε φαστ-φουντ έχουν φύγει μέσα σε ένα έτος, συνήθως λόγω των χαμηλών μισθών και των εξαντλητικών ωραρίων, αλλά και των εργατικών ατυχημάτων, όπως τα εγκαύματα που παθαίνουν οι ψήστες.

Σύμφωνα με την ‘Washington Post’ και τη ‘Daily Mail’, η αλυσίδα CaliBurger σχεδιάζει να ‘προσλάβει’ άλλους 50 ρομποτικούς ψήστες για τα καταστήματά της. Οι δημιουργοί του στην εταιρεία Miso Robotics θεωρούν ότι ο ‘Φλίπι’ έχει φτιαχτεί για να δουλεύει πλάι-πλάι με τους ανθρώπους και να κάνει πιο ασφαλή τη δουλειά τους στην κουζίνα των εστιατορίων. “Η κουζίνα του μέλλοντος θα έχει πάντα ανθρώπους, αλλά θα δουλεύουν μαζί με τα ρομπότ. Η τεχνολογία μας δεν αποσκοπεί στο να αντικαταστήσει θέσεις εργασίας. Βλέπουμε τον ‘Φλίπι’ απλώς σαν ένα τρίτο χέρι”, δήλωσε ο Ντέηβιντ Ζίτο, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Miso Robotics.

Όμως η ‘πρόσληψη’ ρομποτικών ψηστών δεν μπορεί παρά να επιδεινώσει το πρόβλημα της ανεργίας. Πολύ περισσότερο όταν ο ‘Φλίπι’ -ή όποιο άλλο παρεμφερές ρομπότ- γίνει ακόμη πιο έξυπνο, επιδέξιο και αυτόνομο, οπότε η κουζίνα σιγά-σιγά θα γίνει δική του…

Η αυτοματοποίηση ήταν πάντοτε ζητούμενο και στόχος για τους ανθρώπους. Πόσο μάλιστα όταν μπορεί να μειώσει τους κινδύνους στους χώρους εργασίας αλλά και την ίδια την εργασία. Από την άλλη, καθώς οι κοινωνίες μας είναι δομημένες με ένα συγκεκριμένο τρόπο, αμέσως τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της αύξηση της ανεργίας, το οποίο ήδη μαστίζει αρκετές χώρες του πλανήτη, όπως φυσικά και την Ελλάδα.

Η χρήση των ρομπότ γίνεται πλέον ορατή και σε επαγγέλματα όπως αυτό των οδηγών, των βοηθών ξυλουργών και των ψηστών και η συζήτηση γύρω από τα ζητήματα που εγείρει γίνεται επιτακτική. Ήδη εδώ και μερικά χρόνια το θέμα ένος βασικού μισθού για όλο τον κόσμο έχει τεθεί καθώς τα ρομπότ αυξάνονται ραγδαία μειώνοντας αντίστοιχα τις θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με το Futurism, σήμερα στην Κορέα λειτουργούν 4,78 ρομπότ ανά 100 εργαζόμενους, ενώ στην Ιαπωνία η αναλογία είναι 3,14 ρομπότ ανά 100 εγαζομένους και 2,98 ανά 100 στη Γερμανία. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός τους παραμένει σχετικά μικρός με 0,66 ρομπότ ανά 100 εργαζόμενους. Όμως όσο αυξάνεται ο αριθμός τους με τα χρόνια, τόσο μειώνεται και το κόστος λειτουργίας τους.

Κι όπως συμβαίνει συνήθως, οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι αυτές που θα βρεθούν μπροστά σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω της αυτοματοποίησης, με το 88% των θέσεων εργασίας να κινδυνεύουν στην Αιθιοπία, το 80% στο Νεπάλ, 77% στην Κίνα, 76% στο Ελ Σαλβαδόρ και 69% στην Ινδία. Σε παγκόσμιο το 57% των θέσεων εργασίας μπορεί να χαθούν.

Ανά επάγγελμα κινδυνεύουν να χαθούν το 97% των αγροτικών θέσεων εργασίας, το  97% των θέσεων στα fast food, το 88% των θέσεων στον κλάδο των κατασκευών, το 79% στους οδηγούς λεωφορείων και το 68% των ταχυδρόμων.

Αν η ανθρωπότητα καταφέρει να αποφύγει τις συρράξεις με ότι αυτές συνεπιφέρουν, θα πρέπει άμεσα να απαντήσει σε ζητήματα όπως αυτό ενός μίνιμουμ εγγυημένου εισοδήματος, παράλληλα με μια ευρύτατη αναδιανομή του πλούτου (με την αντίθετη φορά από αυτήν που συμβαίνει σήμερα).

Πηγή: ΑΠΕ, Futurism