Ο αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του χθες (30/3) δήλωσε ότι οι αμερικανοί στρατιώτες θα επιστρέψουν γρήγορα πίσω στη χώρα τους. Λίγες ώρες μετά ένας αμερικανός κι ένας άγγλος έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας κοντά στη Μανμπίτζ. Όλα δείχνουν ότι τη βόμβα την τοποθέτησε το ΙSIS.

Η Μανμπίτζ είναι ο επόμενος στόχος της επιχείρησης “κλάδος ελαίας”, της συμμαχίας τούρκων και σύρων ισλαμιστών ανταρτών που εισέβαλαν στη βόρειο Συρία από τις 20 Ιανουρίου με σκοπό να καθαρίσουν την περιοχή από τους Κούρδους. Εκεί βρίσκονται περίπου 2000 αμερικανοί στρατιωτικοί, οι οποίοι παρέχουν κυρίως βοηθητική υποστήριξη στους Κούρδους που μάχονται το Isis. Η Μανμπίτζ ήταν υπό την κυριαρχία του Isis μέχρι το 2016.

Η επιχείρηση “κλάδος ελαίας” χρειάστηκε περίπου 2 μήνες για να καταλάβει την πόλη της Αφρίν (στο βορειοδυτικό άκρο της Συρίας). Πολλές δυνάμεις των YPG μετακινήθηκαν από τα ανατολικά για να την υπερασπιστούν, αφήνοντας πίσω τους χώρο στο Isis, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει τις επιθέσεις στην περιοχή.

Για τους κούρδους, οι σύροι σύμμαχοι των τούρκων είναι βετεράνοι της Αλ-Κάιντα, του Isis και της Αλ- Νούσρα. Η κατάκτηση της Αφρίν και των άλλων εδαφών που βρίσκονταν υπό κουρδική κυριαρχία φαίνεται ότι αναπτέρωσε το ηθικό των εξτρεμιστών ισλαμιστών.

Μια πιθανή αποχώρηση των Η.Π.Α. από την περιοχή, θα αφήσει τους Κούρδους μόνους απέναντι σε μια πολεμική μηχανή πολύ ισχυρότερη από αυτούς. Ο Ερντογάν φαίνεται ότι έδωσε στους Αμερικανούς κάτι πολύ καλό για να αφήσουν στην τύχη τους, τους μόνους πραγματικούς συμμάχους που είχαν στον αγώνα κατά του Isis. Αυτό ίσως να είναι η αγορά των F-35 από τις Η.Π.Α. και η ακύρωση της συμφωνίας με τους Ρώσους για τους S-400. Μπορεί να είναι και κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε ακόμη. Ίσως αυτός να μην είναι και ο πιο κατάλληλος τρόπος για να αναλύουμε τα πράγματα. Πάντως, η πρόσφατη ιστορία μας έχει δείξει όμως ότι πολλές συγκρούσεις έχουν ως αφετηρία τα οικονομικά συμφέροντα.

Ωστόσο, εντύπωση δημιουργεί ότι ο προηγούμενος στόχος που είχε βάλει ο “κλάδος ελαίας” (μετά την Αφρίν και πριν τη Μανμπίτζ) ήταν η κατάληψη της πόλης Tal Rifaat, βόρεια από το Χαλέπι και νοτιοανατολικά της Αφρίν. Το παράδοξο εδώ είναι ότι οι σύροι σύμμαχοι των τούρκων έφτασαν στην πόλη πριν 3 μέρες. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι κούρδοι έδωσαν στις δυνάμεις του Άσαντ την κυριαρχία των περιοχών αυτών, τις μέρες που έπεφτε η πόλη της Αφρίν. Ενώ λοιπόν οι δυνάμεις του “κλάδου ελαίας” έμπαιναν στην πόλη, στη συνέχεια αποχώρησαν (;) αφήνοντας τη κυριαρχία στις δυνάμεις του Άσαντ. Η συμφωνία εδώ προφανώς εμπλέκει τους Ρώσους οι οποίοι είναι και οι βασικοί σύμμαχοι του καθεστώτος του Άσαντ κατά του ελεύθερου συριακού στρατού (FSAτη συριακή αντιπολίτευση).

Αυτό όμως που σίγουρα δεν περίμενε ο Ερντογάν είναι την είσοδο της Γαλλίας στη βόρειο Συρία. Όχι μόνο θεώρησε αδιανόητη την επίσημη επίσκεψη Κούρδων αντιπροσώπων στα Ηλύσια Πεδία, αλλά απέρριψε και την όποια πιθανή συζήτηση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων μεριών. Η Γαλλία ανακοίνωσε έτσι την αποστολή στρατευμάτων στα εδάφη της βορείου Συρίας που βρίσκονται υπό κουρδική κυριαρχία. Επομένως, μια πιθανή φυγή των αμερικανών στρατιωτών, θα βρει και πάλι τους τούρκους απέναντι στους γάλλους στρατιώτες.