Υπό τους ήχους ηπειρώτικης παραδοσιακής μουσικής και όχι μόνο και με συνθήματα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην ηπειρώτικη γη, πρωτοβουλίες από την Άρτα, την Πρέβεζα, τη Θεσπρωτία, τη Λευκάδα, την Αθήνα, με την παράλληλη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων, πολιτιστικών συλλόγων, περιβαλλοντικών και οικολογικών κινημάτων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή απόγευμα μεγάλο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο μπροστά στο κτηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου, στα Ιωάννινα, όπως σημειώνει το Epirus TV News.

Η πλέον δυναμική παρουσία από την Ήπειρο ήταν εκείνη του Ζαγορίου, αφού παραβρέθηκε πλήθος κατοίκων αλλά και εκπρόσωποι του Δήμου και των δημοτικών παρατάξεων .
Οι ομιλητές υπογράμμισαν σύσσωμοι ότι το μέλλον της Ηπείρου δεν μπορεί να είναι οι εξορύξεις, με τις έρευνες πετρελαίων τόσο στην Ήπειρο όσο και σε άλλες περιοχές να πρέπει να σταματήσουν και οι πολυεθνικές να απομακρυνθούν, ενώ αναφερόμενοι στο φυσικό πλούτο της περιοχής σημείωσαν ότι αυτός θα κινδυνέψει να μετατραπεί σε “κρανίου τόπος” αν τα σχέδια για εξορύξεις γίνουν πράξη.

“Ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει αν δεν σταματήσουν ” αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα όλων των ομιλητών, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για συνέχιση των αγώνων τους.

Οι κάτοικοι της Ηπείρου καταγγέλλουν μεταξύ άλλων, ότι δεν πρόκειται μόνο για έρευνα όπως υποστηρίζουν οι εταιρίες αλλά για “έρευνα και εκμετάλλευση” όπως αναφέρεται ρητά στη σύμβαση που υπογράφηκε. Επίσης, καταγγέλλουν ότι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής δεν ερωτήθηκαν, ούτε και ενημερώθηκαν όπως προέβλεπε η ίδια η μελέτη του έργου. Τέλος εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι θα πληγεί ο πρωτογενής τομέας, τα τοπικά προϊόντα θα απολέσουν την ποιότητά τους και ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, που είναι από τους πιο πλούσιους στην Ελλάδα, θα υποβαθμιστεί.

Πηγή: Epirus-tv-news, Ερτ3