Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση κατά ιρανικών, κυρίως, θέσεων στη Συρία έχει την ονομασία House of cards. Συνήθως οι στρατιωτικές ή οι αστυνομικές επιχειρήσεις παίρνουν ονόματα που προσπαθούν να καλύψουν αυτό που πραγματικά κάνουν.

Για παράδειγμα, η αστυνομική επιχείρηση εκκαθάρισης του κέντρου της Αθήνας από τους μετανάστες είχε πάρει το όνομα “Ξένιος Ζευς”. Τα αρχαία εκείνα χρόνια (τα οποία επικαλούνται όλοι οι ρατσιστές για να δείξουν την ανωτερότητά τους) θεωρούταν ηθικό χρέος η περίθαλψη και περιποίηση των ξένων. Το ελληνικό κράτος έκανε μια άλλου είδους “περιποίηση’. Η πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας κατά των Κούρδων στη βόρειο Συρία, πήρε το όνομα “κλάδος ελαίας”, σύμβολο αρετής σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να χαρακτηριστεί με κάποιο σχετικό επίθετο η συγκεκριμένη επιχείρηση κ.ο.κ.

Ηouse of cards είναι μια φράση στα αγγλικά που υποδηλώνει ότι ένα επιχείρημα ή μια δομή βασίζεται σε σαθρά θεμέλια. To house of cards είναι επίσης μια διάσημη αμερικανική σειρά με πρωταγωνιστή -μέχρι πρότινος- τον Κέβιν Σπέισι. Η σειρά δείχνει την ανέλιξη του ζεύγους Άντεργουντ στην ηγεσία του λευκού οίκου, χρησιμοποιώντας κυριολεκτικά όλα τα μέσα. Δείχνει θα λέγαμε την αποτελεσματικότητα του κυνισμού και της βίας.

 

Αν και η ισραηλινή επιχείρηση θέλει να καταδείξει ως σαθρά τα θεμέλια των ιρανικών θέσεων στη Συρία, παρόλα αυτά φαίνεται ότι λειτουργεί περισσότερο κοντά στη κυνική λογική του Άντεργουντ.

Το επιχείρημα της Ισραηλινής πλευράς ήταν ότι η παρουσία των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία, αποτελεί απειλή για το Ισραήλ, και για τα υψίπεδα του Γκολάν, τα κατεχόμενα συριακά εδάφη από το Ισραήλ. Να θυμίσουμε εδώ, ότι η Συρία είναι ένα άλλο κράτος από το Ισραήλ, ότι το Ιράν βρίσκεται στη Συρία μετά από πρόσκληση του Άσαντ, του καλώς ή κακώς νικητή (μέχρι στιγμής) του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Το Ιράν δεν είναι δηλαδή δύναμη κατοχής, όπως π.χ. είναι η Τουρκία στα βόρεια της χώρας.

Επομένως, τι έκανε το Ισραήλ; Δημιούργησε και προκάλεσε την αυτοεκπληρούμενη προφητεία του.

Τα υψίπεδα του Γκολάν θεωρούνται επίσημα από τον ΟΗΕ, κατεχόμενο συριακό έδαφος από το Ισραήλ. Το Ισραήλ κατέλαβε την περιοχή μετά τον πόλεμο των 6 ημερών το 1967 .

Σχεδόν την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ ανακοίνωναν επισήμως την απόσυρσή τους από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, το Ισραήλ επιτέθηκε σε θέσεις του ιρανικού και του συριακού στρατού στη Συρία, καλώντας παράλληλα τον πληθυσμό του στο Γκολάν και το βόρειο Ισραήλ να είναι έτοιμος για να πάει στα καταφύγια.

Ο Νετανιάχου έφευγε για να συναντήσει τον Πούτιν, ενώ το Ισραήλ είχε παραβεί όχι μόνο όλους τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας, αλλά και την προειδοποίηση των ρώσων να μην ξαναεπιτεθεί στη Συρία (αυτή ήταν η τρίτη φορά, αλλά η πρώτη που επίσημα αναγνώρισε το Ισραήλ).

Κάποιες από τις ιρανικές θέσεις που χτύπησε η ισραηλινή αεροπορία βρίσκονταν 45 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα

Το Ισραήλ κατάφερε έτσι αφενός να του επιτεθεί το Ιράν (στο Γκολάν) από τις θέσεις των δυνάμεών του στη Συρία, και αφετέρου, να πάρει με κάποιο τρόπο μια άφεση αμαρτιών από τον Πούτιν έτσι ώστε να συνεχίσει την επίθεσή του και την επόμενη ημέρα.

Οι υψηλοί τόνοι της Ρωσίας κατά του Ισραήλ κατά την προηγούμενη επίθεση, καθώς και η συνάντησή των δύο ηγετών εν μέσω της νέας επίθεσης, η οποία συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα, υποδηλώνουν προφανώς ότι κάποια συμφωνία υπήρξε εκεί τα αποτελέσματα της οποίας λογικά ίσως τα μάθουμε αργότερα.

Τα χτυπήματα του Ισραήλ κατά κυβερνητικών και ιρανικών στόχων κατά την 10η Μάη

Η στρατηγική του Ισραήλ κατά του Ιράν έχει τέσσερις διαστάσεις σύμφωνα με την The Jerusalem Post:

Πρώτον, το Ισραήλ θέλει να διατηρήσει το μηχανισμό συντονισμού και συνεργασίας (μέσω άμεσων στρατιωτικών και διπλωματικών οδών) με τη Ρωσία έτσι ώστε να αποφευχθούν οι συγκρούσεις στους ουρανούς της Συρίας μεταξύ της αεροπορικής δύναμης και των συστημάτων αεράμυνας των δύο χωρών.

Δεύτερον, το Ισραήλ διείσδυσε βαθιά στις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν με αποτέλεσμα να έχει συλλέξει ακριβείς πληροφορίες για τις προθέσεις και τις δυνατότητές του τόσο στο Ιράν όσο και στη Συρία.

Τρίτον, το Ισραήλ ξεκίνησε μια ψυχολογική εκστρατεία ενάντιων του στρατηγού Qassem Soleimani, του διοικητή της δύναμης Quds στο Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης. Πρόκειται μία από τις πιο ισχυρές και σημαντικές προσωπικότητες στο Ιράν, καθώς λατρεύεται από πολλούς και είναι έμπιστος του ανώτατου ηγέτη, Αλ Χαμενεΐ. Θεωρείται ο κύριος αρχιτέκτονας της επεκτατικής πολιτικής του Ιράν στην περιοχή γενικότερα, και ειδικότερα στη Συρία. “Στοχεύοντας” τον Σολεϊμάνι, το Ισραήλ ελπίζει να δημιουργήσει μια ρήξη ανάμεσα σε αυτόν και το πολιτικό θρησκευτικό κλιμάκιο και άλλους στρατιωτικούς διοικητές, προκειμένου να τον απεικονίσει ως τον κακό που ενεργεί εναντίον των βασικών ιρανικών συμφερόντων.

Τέταρτον, ο Ισραηλινός στρατός ξεκίνησε μια σταδιακή εκστρατεία, η οποία έφθασε στο αποκορύφωμά της τον Μάιο, καταστρέφοντας την ιρανική ανάπτυξη στη Συρία. Φαίνεται ότι η ισραηλινή πολιτική έχει, προς το παρόν, το πάνω χέρι. Σε στρατιωτικό επίπεδο, στη Συρία, το Ιράν έχει μακριές γραμμές τροφοδοσίας (συνήθως κομβόι, τα οποία είναι εύκολος στόχος), φτωχά εκπαιδευμένους στρατιώτες και έλλειψη αεροπορικών συστημάτων και αεράμυνας.

Επομένως, η ισραηλινή εφημερίδα θεωρεί ότι δεν υπάρχει καν θέμα ανταγωνισμού μεταξύ των δύο κρατών, καθώς το Ισραήλ υπερέχει σε όλους τους τομείς. Από την άλλη αποκλείει μια γενικευμένη σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών.

Η αλήθεια είναι ότι η Ρωσία παρά τις επανειλημμένες απειλές της κατά του Ισραήλ, δεν έκανε κάτι ουσιαστικό για να εμποδίσει τα χτυπήματα κατά των συμμάχων της στα εδάφη της Συρίας, όπως ίσως θα περίμεναν οι ίδιοι.

Επίσης, οι ΗΠΑ με την αποχώρησή τους από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, ανάβουν ακόμη ένα φιτίλι στη μέση ανατολή.

Η συμφωνία, η απόσυρση των ΗΠΑ και οι αντιδράσεις

Το καλοκαίρι του 2015, έξι παγκόσμιες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Βρετανία και Γερμανία) και το Ιράν κατέληξαν σε μια συμφωνία-ορόσημο για να περιοριστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που είχαν οδηγήσει τη χώρα σε απομόνωση σχεδόν επί μια δεκαετία.

Τα βασικά σημείο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Πηγή: Εφσυν

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία ουσιαστικά κάνει ορατό το ενδεχόμενο της εκ νέου απομόνωσης του Ιράν, καθώς ήδη οι ΗΠΑ έθεσαν τις πρώτες οικονομικές κυρώσεις.

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ουσιαστικά υλοποίησε, δεκαπέντε μήνες μετά την έλευσή του στην εξουσία, την προεκλογική του υπόσχεση να «σκίσει» τη συμφωνία με απώτερο στόχο να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο Τραμπ στην ανακοίνωση της απόφασής, δήλωσε ότι η πυρηνική συμφωνία επέτρεπε στο Ιράν να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου φτάνοντας στα πρόθυρα μιας πυρηνικής έξαρσης.

Στο όνομα του δόγματος «Πρώτα η Αμερική», ο ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος έχει θέσει υπό αμφισβήτηση πολλές δεσμεύσεις σε πολυμερές επίπεδο της υπερδύναμης, αρχής γενομένης με την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Ο Τραμπ επέλεξε την πιο ριζοσπαστική επιλογή: όλες οι κυρώσεις που είχαν αρθεί σε αντάλλαγμα για τη δέσμευση της Ισλαμικής Δημοκρατίας να μην επιδιώξει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων θα επανέλθουν σε ισχύ. «Αμέσως», για ορισμένες, ως την 6η Αυγούστου ή την 4η Νοεμβρίου στην περίπτωση πολλών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων ξένων, που είναι παρούσες στο Ιράν κι έχουν έτσι τρεις ως έξι μήνες για να «φύγουν» πριν γίνουν στόχος των τιμωρητικών μέτρων των ΗΠΑ, κάτι που θα σήμαινε ότι θα έχαναν κάθε πρόσβαση στην αμερικανική αγορά και στο αμερικανικό τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα.

Στιγμιότυπο από τη σειρά House of Cards

«Κάθε χώρα που θα βοηθήσει το Ιράν στην προσπάθειά του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα μπορεί επίσης να υποστεί σκληρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ», διεμήνυσε ο Τραμπ, ενώ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον άφησε από την πλευρά του να πλανάται η απειλή των «επιπρόσθετων κυρώσεων».

Με άλλα λόγια, είναι πολύ επικίνδυνο για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή εταιρεία να παραμείνει ή να συνεχίσει να επενδύει στο Ιράν. Αυτό θα περιπλέξει πολύ την τήρηση των δεσμεύσεων των ευρωπαίων βάσει της συμφωνίας του 2015, που ελπίζουν ακόμα να σώσουν.

Ισραήλ: “Θαρραλέα” και “σωστή” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την απόφαση που έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το Ισραήλ “εκτιμά βαθιά” την απόφαση αυτή, πρόσθεσε ο Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης “συνταγή για την καταστροφή” τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2015 με την Τεχεράνη.

Ο υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν χαιρέτισε επίσης την απόφαση του Τραμπ υποστηρίζοντας ότι θα γονατίσει το ιρανικό καθεστώς.

Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της σύσκεψης που είχε με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, εξέφρασε την βαθειά του ανησυχία σε σχέση με την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποχωρήσουν από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δήλωσε ο Πεσκόφ, συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποχωρήσουν από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εκφράσθηκε η βαθύτατη ανησυχία των μελών του Συμβουλίου για την απόφαση αυτή, ενώ για μια ακόμη φορά δόθηκε έμφαση στην σημασία της συμφωνίας αυτής. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνήλθε πριν την συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, συζήτησαν την κατάσταση στην Συρία και τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον στόχων στην Συρία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι πρόεδροι του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και της Κρατικής Δούμας Βαλεντίνα Ματβιένκο και Βιτσισλάβ Βολόντιν, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, ο υπηρεσιακός προσωπάρχης του Κρεμλίνου Αντόν Βάϊνο, ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Βαλντίμιρ Καλακόλτσεφ, ο διοικητής της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) και της Υπηρεσίας Κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν, καθώς και ο υπηρεσιακός ειδικός εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου και αρμόδιος για την προστασία του περιβάλλοντος, για ζητήματα οικολογίας και μεταφορών Σεργκέι Ιβανόφ.

Ευρώπη: Η απόφαση των ΗΠΑ περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια ελιγμών των Ευρωπαίων, οι οποίοι θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), το οποίο υπεγράφη το 2015.

Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασαν «τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση», σύμφωνα με μια ανάρτηση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Twitter. Με κοινή ανακοίνωσή τους, ο πρόεδρος της Γαλλίας, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, που προσπάθησαν και οι τρεις μάταια να πείσουν τον Τραμπ να διατηρήσει τις ΗΠΑ εντός της συμφωνίας, δήλωσαν «αποφασισμένοι να εγγυηθούν την εφαρμογή» του ΚΟΣΔ, αλλά και να προστατεύσουν τα «οικονομικά οφέλη» που έχει για τον ιρανικό λαό.

Ιράν: Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, ο οποίος είχε επενδύσει πολύ πολιτικό κεφάλαιο σε αυτή τη συμφωνία, κατηγόρησε τον αμερικανό ομόλογό του ότι διεξάγει «ψυχολογικό πόλεμο», ενώ εκφράζει φόβους για νέα σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Ο Ροχανί δήλωσε ότι τα δικαιώματα του Ιράν με βάση τη συμφωνία που σχετίζονται με την πώληση πετρελαίου, τον τραπεζικό τομέα, τις επενδύσεις και την ασφάλεια, πρέπει να «εγγυηθούν» με διαφανή και σαφές τρόπο, μετέδωσε το πρακτορείο.

Οι αλλοδαπές εταιρείες που έχουν συνάψει συμβόλαια με το Ιράν θα πρέπει επίσης να ανακοινώσουν την απόφασή τους έπειτα από την απόφαση Τραμπ. Παράλληλα τόνισε ότι το Ιράν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, με βάση την ΚΟΣΔ και δεν προχώρησε σε εμπλουτισμό ουρανίου με σκοπό την απόκτηση πυρηνικού όπλου.

“Ανεξάρτητα με το τι πιστεύει ο Τραμπ ο εμπλουτισμός” έγινε “για επιστημονικές και τεχνικές επιδιώξεις”, υπογράμμισε ο Ροχανί.

Αραβικός σύνδεσμος: 

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε σε αναθεώρηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, την επομένη της ανακοίνωσης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία αυτή.

«Είναι απαραίτητο να αναθεωρηθεί η συμφωνία αυτή», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του παναραβικού οργανισμού με έδρα στο Κάιρο, Άχμεντ Αμπού Γέιτ, εκφράζοντας την «αγανάκτηση» των αραβικών χωρών για την «αποσταθεροποιητική πολιτική» του Ιράν στην περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία, περιφερειακός αντίπαλος του Ιράν και μεγάλος σύμμαχος των ΗΠΑ, δήλωσε χθες πως «υποστηρίζει και χαιρετίζει» την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Μια θέση που συμμερίζονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, που είναι σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας στον Κόλπο.

Κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής που πραγματοποίησαν στις 15 Απριλίου, οι Άραβες ηγέτες είχαν «απορρίψει την ιρανική ανάμιξη στις υποθέσεις των αραβικών χωρών και [είχαν] καταγγείλει τις επιθετικές προσπάθειες που αποσκοπούν να διαταράξουν τη σταθερότητα» στην περιοχή.

Από την πλευρά της η Αίγυπτος δήλωσε πως τα αραβικά κράτη πρέπει να εμπλακούν σε οποιεσδήποτε μελλοντικές προσπάθειες διόρθωσης της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας για το Ιράν μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από αυτήν.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επίσης πως το Ιράν πρέπει να συμμορφωθεί προς τις δεσμεύσεις του στη βάση της χωριστής συμφωνίας Μη Εξάπλωσης των Πυρηνικών Όπλων «με τρόπο που θα διασφαλίζει πως το Ιράν παραμένει μια χώρα ελεύθερη από πυρηνικά όπλα».

Ανακοίνωση του υπουργείου καλεί να υπάρξει αραβική συμμετοχή σε οποιονδήποτε μελλοντικό διάλογο για περιφερειακά θέματα «ιδιαίτερα σε σχέση με την πιθανότητα διόρθωσης της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν». Οι σχέσεις ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ιράν είναι τεταμένες από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, όμως το Κάιρο λέει ότι συνεργάζεται με την Ισλαμική Δημοκρατία σε πολυμερή φόρουμ.

Ομπάμα: Πρόκειται για «σοβαρό λάθος», έκρινε ο δημοκρατικός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, υπερασπιζόμενος το κείμενο που είχε διαπραγματευθεί η κυβέρνησή του.

Οι όροι του Ιράν για τη διατήρηση της συμφωνίας:

Καθώς η θέση του Ιράν αρχίζει και δυσκολεύει, η ρητορική του απέναντι στις ΗΠΑ γίνεται πιο επιθετική. Σε ανακοίνωσή τους οι φρουροί της επανάσταση σημείωσαν: “οι Αμερικανοί ηγέτες… ας πάρουν αυτό το μήνυμα ότι εάν επιτεθούν στο Ιράν, θα έχουν παρόμοια τύχη με εκείνη του Σαντάμ Χουσέιν”. Ενώ, ο Χαμενεϊ, δήλωσε ότι : “οι ΗΠΑ πάντοτε έκαναν ό,τι μπορούσαν για να φέρουν την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, αλλά ηττήθηκαν και θα ηττηθούν. Ο σημερινός αμερικανός πρόεδρος θα τύχει της ίδιας μοίρας όπως εκείνης του προκάτοχού του, Μπους και των νεοσυντηρητικών και του Ρέιγκαν και θα εξαφανιστεί από την Ιστορία”.

Σημείωσε ότι αναζητά ειρήνη με την Ευρώπη για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή, αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία ακολουθούν την Ουάσινγκτον σε ευαίσθητα ζητήματα.

Ο Χαμενεϊ έθεσε έτσι 7 όρους για να παραμένει στη διεθνή συμφωνία, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται: βήματα που πρέπει να κάνουν ευρωπαϊκές τράπεζες για να διασφαλίσουν το εμπόριο με την Τεχεράνη μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να προστατέψουν τις ιρανικές πωλήσεις πετρελαίου από τις αμερικανικές πιέσεις και να συνεχίσουν να αγοράζουν αργό πετρέλαιο. Επίσης να υποσχεθούν ότι δεν θα επιδιώξουν νέες διαπραγματεύσεις για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και για τις περιφερειακές δραστηριότητες στην Μέση Ανατολή.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να διαφυλάξουν το εμπόριο με την Ισλαμική Δημοκρατία. Δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε μια μάχη με αυτές τις τρεις χώρες (Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία) αλλά ούτε τις εμπιστευόμαστε», ανέφερε ο Χαμενεϊ.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να εγγυηθεί πλήρως τις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου. Στην περίπτωση που οι Αμερικανοί βλάψουν τις πετρελαϊκές μας πωλήσεις…η Ευρώπη θα πρέπει να αναπληρώσει αυτό και να αγοράσει ιρανικό πετρέλαιο», πρόσθεσε.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, TheJerusalemPost, Εφσυν, CNN)