Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών επέφερε ακόμη ένα πλήγμα στην πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, απαιτώντας από την κυβέρνηση να διατηρήσει τα προστατευτικά μέτρα- που σκόπευε να καταργήσει- για εκατοντάδες χιλιάδες νεαρούς μετανάστες που μπήκαν παράνομα στη χώρα όταν ήταν ανήλικοι.

Οι δικαστές αρνήθηκαν να εξετάσουν την έφεση της κυβέρνησης στην απόφαση που είχε εκδώσει στις 9 Ιανουαρίου ένας ομοσπονδιακός δικαστής. Με την απόφαση αυτή, ο δικαστής έβαλε φρένο στην προσπάθεια του Τραμπ να τερματίσει το πρόγραμμα που εφάρμοσε το 2012 ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα, προς όφελος των “Ονειροπόλων“. Με βάση την πρόταση του Τραμπ, τα μέτρα προστασίας που απολάμβαναν αυτοί οι νέοι θα σταματούσαν από τον Μάρτιο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξήγησε το σκεπτικό του, αναφέροντας μόνο ότι η έφεση “απορρίφθηκε με επιφύλαξη”.

Με βάση το πρόγραμμα DACA περίπου 800.000 νεαροί ενήλικες, στην πλειονότητά τους ισπανόφωνοι, λαμβάνουν άδειες εργασίες για διάστημα δύο ετών, τις οποίες μπορούν να ανανεώσουν αν το επιθυμούν κι επίσης προστατεύονται από την απέλαση. Συνολικά 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι δικαιούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, από τους σχεδόν 11 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά που ζουν στις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος αρχικά ανακάλεσε το πρόγραμμα DACA, υποστηρίζοντας ότι ο Ομπάμα υπερέβη τις εξουσίες του όταν το δημιούργησε, παρακάμπτοντας το Κογκρέσο. Στη συνέχεια ένας ομοσπονδιακός δικαστής από το Σαν Φρανσίσκο έκρινε  ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να παραμείνει εν ισχύ μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα συνολικότερα. Η κυβέρνηση Τραμπ άσκησε έφεση στην απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή, η οποία με την χθεσινή απόφαση απορρίφθηκε. Μέχρι στιγμής, το Κογκρέσο δεν έχει καταφέρει να εγκρίνει έναν νόμο που να καλύπτει τους “Ονειροπόλους”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ