Από τότε που ο ηγέτης του κινήματος της λευκής ανωτερότητας Richard Spencer δέχθηκε επίθεση ενώ μιλούσε ζωντανά στην τηλεόραση, την ημέρα μέρα της ορκομωσίας του Τραμπ από ένα μασκαφορεμένο αναρχικό, το αντιφασιστικό κίνημα στην Αμερική άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία του στις περισσότερες πολιτείες των Η.Π.Α.

Το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera, “This is antifa: Πίσω από τη μάσκα του αμερικανικού αντιφασιστικού κινήματος”, παρουσιάζει τη θεωρία και τη δράση των ομάδων που δραστηριοποιούνται στο εν λόγω κίνημα, το οποίο παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις κατά τη διακυβέρνηση του Τραμπ, καθώς ομάδες με ακραίο ρατσιστικό λόγο έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Μάλλον αυτοί οι ‘ανώτεροι άνθρωποι’ νιώθουν αρκετά άνετα με τον Τραμπ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ομάδες σαν αυτές του Spencer φωνάζουν με τα χέρια υψωμένα συνθήματα όπως “Ζήτω ο Τραμπ! Ζήτω ο λαός μας! Ζήτω η νίκη!”. Το τελευταίο είναι το γνωστό σύνθημα της ναζιστικής γερμανίας Seig Heil, το οποίο ακούγεται και στις συνάξεις των εγχώριων νεοναζί, που δηλώνουν εθνικιστές και το παίζουν πατριωτές.

Ακολουθεί παρακάτω το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera: