Μετά από πολλές αναβολές έκλεισε ο κύκλος των δικαστηρίων των κατοίκων της Ιερισσού για την Τσικνοπέμπτη του 2013. Εκείνη την Πέμπτη 450 αστυνομικοί, κυρίως ΜΑΤ και ΕΚΑΜ, εισέβαλαν αναίτια στο χωριό πνίγοντάς το στα χημικά και τα δακρυγόνα.

Όπως σημειώνουν οι κάτοικοι, η Τσικνοπέμπτη ήταν μια επιχείρηση “υπερπαραγωγή” με πρόσχημα την έρευνα σε σπίτια υπόπτων για τον εμπρησμό μηχανημάτων της Ελντοράντο. Το μόνο που βρέθηκε ήταν κάποιες κροτίδες χωρίς άδεια. Ο πραγματικός στόχος της επιχείρησης ήταν η τρομοκράτηση των ανθρώπων που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι απέναντι στο κράτος και τη καναδική εταιρεία.

Η παράλογη επίδειξη δύναμης, τα χημικά που έπεφταν μέσα σε σπίτια και σχολεία και η αντίσταση των κατοίκων έγιναν γρήγορα γνωστά και ενέπνευσαν νέους αγώνες. Με αφορμή τη μέρα εκείνη, το συγκρότημα ‘υπεραστικοί’ έγραψε το τραγούδι ‘Μπήκαν στο χωριό τα ΜΑΤ’.

Για την ιστορία πλέον, οι 5 κάτοικοι που κατηγορούνταν για αντίσταση κατά της αρχής και πρόκληση σωματικής βλάβης αθωώθηκαν, ενώ για τους υπόλοιπους 17 που βαρύνονταν με πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες (παρακώλυση συγκοινωνιών) η υπόθεση μπήκε στο αρχείο λόγω παραγραφής.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης κατήγγειλαν την αστυνομία για ‘βιασμό’ και κατάλυση της δημοκρατίας. Κατέθεσαν επίσης μία δήλωση υπογεγραμμένη από 1200 κατοίκους της Ιερισσού που έλεγε ότι καθώς “είμασταν όλοι μαζί την ημέρα που επιτέθηκαν τα ΜΑΤ, αν οι συμπολίτες μας είναι ένοχοι τότε είμαστε όλοι”.

Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων και χαρακτήρισε καθ’ όλα νόμιμες τις ενέργειες των ΜΑΤ και της αστυνομίας. Το δικαστήριο, όμως, αθώωσε και τους πέντε.

Εδώ και 5 χρόνια περισσότεροι από 400 άνθρωποι σέρνονται στα δικαστήρια με σαθρές κατηγορίες. Οι κάτοικοι θεωρούν ότι πρόκειται για “μια προσπάθεια του βαθέος κράτους να τσακίσει την αντίσταση στα σχέδια της Eldorado” και θεωρούν την απόφαση του δικαστηρίου ως “μία νίκη απέναντι στον παραλογισμό”. Έπεται συνέχεια…

Πηγή: antigoldgr.com