Σε μια χώρα όπου η χρήση της μαντίλας είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες, τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει διάφορες διαμαρτυρίες κατά της μαντίλας από μουσουλμάνες και μη. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών οι Ιρανές φορούσαν λευκές μαντίλες κάθε Τετάρτη ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στο συγκεκριμένο νόμο.

Στα τέλη Δεκεμβρίου μία Ιρανή, μητέρα 31 ετών, αποφάσισε να ανεβεί σ’ ένα ύψωμα, σε μια κεντρική λεωφόρο της Τεχεράνης, να βγάλει τη μαντίλα της και να την κρεμάσει σε ένα κλαδί επιδεικνύοντάς τη στον κόσμο. Συνελήφθη άμεσα από την αστυνομία και μετά δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κίνημα που απαιτούσε την απελευθέρωσή της.

Η διαμαρτυρία των Ιρανών δεν έμεινε μόνο στη λευκή μαντίλα. Ακολουθώντας το παράδειγμά της, οι Ιρανές βγάζουν τη μαντίλα και κάνουν την ίδια χειρονομία ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τις γυναίκες και εναντίωσης στο συγκεκριμένο νόμο, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.

Όπως αφηγούνται στο βίντεο, πολλές γυναίκες συλλαμβάνονται, άλλες παίρνουν κουράγιο και δύναμη από την υποστήριξη του κόσμου, ο οποίος σε διάφορες περιπτώσεις τις βοηθάει να γλυτώσουν από την αστυνομία, ενώ στον αγώνα έχουν αρχίσει να συμμετέχουν και άντρες. Ένας άνεμος αντίστασης και εξέγερσης φαίνεται ότι αρχίζει να ξαναφυσάει στη χώρα.