Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα πως ματαίωσε το σχέδιό του να απελάσει πίσω στην Αφρική αφρικανούς μετανάστες και πως κατέληξε σε συμφωνία με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για να στείλει περισσότερους από 16.000 από τους μετανάστες αυτούς σε δυτικές χώρες.

Οι υπόλοιποι αφρικανοί μετανάστες, πολλοί από τους οποίους ζητούν άσυλο, θα επιτραπεί να παραμείνουν στο Ισραήλ τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η τύχη περίπου 37.000 Αφρικανών στο Ισραήλ έχει δημιουργήσει ηθικό δίλημμα σε ένα κράτος που ιδρύθηκε ως καταφύγιο για διωκόμενους εβραίους και ως εθνική εστία τους. Η δεξιά κυβέρνηση δέχεται πίεση από την εθνικιστική εκλογική βάση της να απελάσει τους μετανάστες, ενώ άλλοι ζητούν να τους δεχθεί.

Τον Φεβρουάριο το Ισραήλ άρχισε να ειδοποιεί 20.000 άνδρες αφρικανούς μετανάστες ότι έχουν δύο μήνες προθεσμία για να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλιώς θα φυλακισθούν.

Η ισραηλινή κυβέρνηση προσέφερε στους μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι από το Σουδάν και την Ερυθραία, 3.500 δολάρια ΗΠΑ και ένα αεροπορικό εισιτήριο για έναν ασφαλή, όπως τον χαρακτήρισε, προορισμό σε άλλη χώρα της υποσαχάρειας Αφρικής. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως επρόκειτο για την Ρουάντα.

Όμως οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου που υποστηρίζουν τους μετανάστες υπογράμμισαν πως πολλοί απ’ αυτούς διέφυγαν από καταχρήσεις και πόλεμο και πως η απέλασή τους, ακόμη και σε μια άλλη χώρα της Αφρικής, θα τους έθετε σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι οργανώσεις προσέφυγαν στην ισραηλινή δικαιοσύνη κατά του σχεδίου για τις απελάσεις και στις 15 Μαρτίου το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή που παγώνει την εφαρμογή του.

«Το Ισραήλ και η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κατέληξαν σε συνεννοήσεις χωρίς προηγούμενο για την αναχώρηση τουλάχιστον 16.250 μεταναστών … προς δυτικές χώρες», αναφέρεται στην ισραηλινή δήλωση χωρίς να κατονομάζονται οι χώρες.

Εκπρόσωπος της Αρμοστείας επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία, όμως δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες.

Οι Αφρικανοί μετανάστες θα πάνε κυρίως στον Καναδά, τη Γερμανία και την Ιταλία

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διευκρίνισε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ισραήλ-ΟΗΕ προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι Αφρικανοί μετανάστες που διαμένουν αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ θα μεταφερθούν σε «αναπτυγμένες χώρες όπως τον Καναδά, τη Γερμανία και την Ιταλία».

«Αυτή η μοναδική συμφωνία θα επιτρέψει να φύγουν από το Ισραήλ 16.250 μετανάστες προς αναπτυγμένες χώρες όπως ο Καναδάς, η Γερμανία και η Ιταλία» επισήμανε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην Ιερουσαλήμ, προσθέτοντας «αυτή είναι η δέσμευση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, να οργανώσει όλο αυτό και επιπλέον να το χρηματοδοτήσει».

Πηγή: ΑΜΠΕ