Ο Ματέο Σαλβίνι, ο αρχηγός της ακροδεξιάς ‘λέγκα του βορρά”, ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας. Από τη Σικελία όπου βρέθηκε -μέχρι πριν από λίγα χρόνια προπαγάνδιζε υπέρ της απόσχισης του πλούσιου βορρά από την φτωχότερη κάτω Ιταλία και δεν φειδόταν σκληρών εκφράσεων για τον νότο- διεμήνυσε ότι η Ιταλία δεν μπορεί να είναι «ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης», ενώ υποσχέθηκε «κοινή λογική» για την αποφυγή ναυαγίων και τον περιορισμό των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.

Ο Σαλβίνι νωρίτερα είχε υποστηρίξει πως «οι ωραίοι καιροί για τους λαθρομετανάστες τέλειωσαν», καλώντας τους μετανάστες να ετοιμάζονται «να φτιάξουν βαλίτσες».

Διατηρώντας τον επιθετικό τόνο, ο Σαλβίνι μετρίασε ελαφρά τις δηλώσεις του, επανερχόμενος πάντως στη μετωπική επίθεση που έκανε το Σάββατο εναντίον των ναυλωμένων πλοίων των ΜΚΟ που σώζουν μετανάστες, κατηγορώντας τις πως ενεργούν σαν διακινητές. «Κανένας δεν μπορεί να με πείσει ότι η παράνομη μετανάστευση δεν είναι μπίζνες (…) ορισμένοι βγάζουν λεφτά από παιδιά που μετά πεθαίνουν» και αυτό «με εξοργίζει», υποστήριξε.

Ο Σαλβίνι περιόδευσε στη Σικελία και έκανε τις δηλώσεις αυτές την ημέρα που σχεδόν πενήντα μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ένα ναυάγιο στην Τυνησία, άλλοι εννιά–ανάμεσά τους έξι παιδιά- στα ανοικτά της Τουρκίας, κι ακόμη ένας στα ανοικτά της Ισπανίας.

Ο Σαλβίνι στη Σικελία

«Θεωρώ ότι τα χρήματα αυτά θα ήταν καλύτερο να ξοδεύονται στις χώρες προέλευσης», είπε ο Σαλβίνι. «Τώρα, αν υπάρχουν ΜΚΟ που θέλουν να δουλεύουν δωρεάν, καλό θα είναι αυτό», είπε ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, αναφερόμενος στις οργανώσεις που συμβάλλουν στην υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων στην ιταλική επικράτεια και σε αυτές που σώζουν ανθρώπους στη Μεσόγειο.

Περικοπές 5 δισ. ευρώ

«Θα ήθελα να περικόψω το ποσό των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εγκριθεί για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών. Είναι ένα ποσό το οποίο μου φαίνεται υπερβολικό», ενώ επίσης υποστήριξε πως «οι πόρτες της Ιταλίας θα είναι ανοικτές για τους καλούς ανθρώπους, αλλά θα δοθεί εισιτήριο χωρίς επιστροφή σε όσους έρχονται στην Ιταλία για να δημιουργήσουν προβλήματα και πιστεύουν ότι θα κάποιος θα τους συντηρήσει για όλη τους την ζωή»

«Δεν θα ακολουθήσουμε σκληρή γραμμή», αλλά «μια γραμμή κοινής λογικής», είπε ο Σαλβίνι, ο οποίος καταγράφει υψηλά ποσοστά δημοφιλίας στην Ιταλία και τον οποίο υποδέχονταν σε κάθε σταθμό του ενθουσιώδεις οπαδοί της Λέγκας, αλλά και αντιδιαδηλωτές της αριστεράς.

Αντιδιαδηλώσεις στο Ποτσάλο της Σικελίας

Ποτσάλο, Σικελία:

Το Ποτσάλο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή: είναι σε αυτό το λιμάνι, καθώς και μερικά ακόμη στην ανατολική Σικελία (Αουγκούστα, Κατάνη, Μεσσήνη) όπου καταπλέουν τα πολεμικά και τα πλοία των ανθρωπιστικών οργανώσεων που έχουν αναλάβει τις διασώσεις μεταναστών ανοιχτά της Λιβύης.

Μέσα στο κέντρο υποδοχής, όπου οι δημοσιογράφοι δεν επετράπη να τον ακολουθήσουν, ο Σαλβίνι συναντήθηκε με περίπου εκατό από τους μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, που έφθασαν στη χώρα το βράδυ της Παρασκευής, μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης της οποίας είναι επίσης αντιπρόεδρος.

Η παραθαλάσσια, περίφρακτη εγκατάσταση από μπετόν είναι ένα από τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ), ή «hotspots», που εγκαταστάθηκαν μετά το 2015 στην Ιταλία, όπως επέμενε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε οι άνθρωποι που φθάνουν στην Ιταλία να καταγράφονται εκεί και να μην μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου σε κάποια άλλη χώρα μέλος της.

Ο νέος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, αφού υπογράμμισε ότι” η Ευρώπη είναι το σπίτι μας” κι ότι “ανήκουμε στο ΝΑΤΟ”, δήλωσε ότι «θα ζητήσουμε να ξεπερασθεί ο κανονισμός του Δουβλίνου για να υπάρξει πραγματικός καταμερισμός ευθυνών με αυτόματα συστήματα ανακατανομής των αιτούντων άσυλο. Δεν είμαστε ρατσιστές. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξακρίβωση του δικαιώματος ασύλου. Θα υπερασπιστούμε τους μετανάστες που βρίσκονται νόμιμα στην χώρα μας, αλλά για να επιτευχθεί πραγματική ένταξη πρέπει να καταπολεμηθεί η εκμετάλλευση από μέρους των δουλεμπόρων και να αναμορφωθεί, με διαφάνεια, το σύστημα υποδοχής των μεταναστών».

Και ποια είναι ακριβώς η ιδέα της νέας κυβέρνησης στη Ρώμη για το πού θα αποβιβάζονται οι μετανάστες που σώζονται στη θάλασσα, πέραν της Ιταλίας; «Ο στόχος μου δεν είναι να τους στέλνουμε στην Ευρώπη, αλλά να μειώσουμε τις αναχωρήσεις», απάντησε ο Σαλβίνι, αναφερόμενος ταυτόχρονα σε μια «προφανή ανισορροπία στη διαχείριση, στους αριθμούς και στα κόστη» ως προς το σχέδιο αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης από την ΕΕ.

Για να εξευρεθούν γρήγορα κεφάλαια, ο Σαλβίνι θέλει ένα «γερό ψαλίδισμα» των χρημάτων για την υποδοχή των περίπου 170.000 αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνται σήμερα σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολλές φωνές στην Ιταλία υπενθυμίζουν πως τα χρήματα που δαπανώνται, εάν διατεθούν σωστά, μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για Ιταλούς και να ξαναδώσουν ζωή σε αγροτικές περιοχές που έχουν εγκαταλειφθεί.

Πάντως η αντιμεταναστευτική ρητορική της νέας κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, δίνει ακόμη περισσότερη νομιμοποίηση στις -ανοιχτά- φασιστικές οργανώσεις της Ιταλίας, όπως η Casa Pound, η οποία έχει αναπτύξει, μεταξύ άλλων, δομές (υγείας) και δράσεις (μοίρασμα τροφίμων) “μόνο για Ιταλούς”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*Στη φωτογραφία τίτλου, διαδηλωτές κάνουν πορεία κατά του Σαλβίνι στη Φλωρεντία στις 7.2.2018. [Maurizio Deglinnocenti/EPA/EFE]