Μετά από τρία χρόνια μεγάλης ξηρασίας, το Κέιπ Τάουν, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νοτίου Αφρικής, έχει αποθέματα νερού για περίπου 90 ημέρες και βρίσκεται σε πορεία ώστε να γίνει η πρώτη μεγάλη πόλη παγκοσμίως που τελειώνουν τα αποθέματά της.

Σύμφωνα με τη δήμαρχο της Πατρίσια ντε Λιλ, αν οι κάτοικοι δεν περιορίσουν δραστικά την καθημερινή κατανάλωση νερού, τότε οι βρύσες σύντομα θα στερέψουν. Σύντομα, δηλαδή στις 22 Απριλίου.

Η ημερομηνία αυτή υπολογίζεται με βάση τα αποθέματα και την καθημερινή κατανάλωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μείνει ούτε σταγόνα κυριολεκτικά. Οι δημοτικές αρχές έχουν αποφασίσει ότι όταν τα φράγματα πέσουν στο 13,5% της χωρητικότητάς τους, θα σταματήσει η παροχή νερού με εξαίρεση τις απολύτως απαραίτητες περιπτώσεις, όπως σε νοσοκομεία.

Αν τελικά γίνει αυτό, τότε οι κάτοικοι του Κέιπ Τάουν θα πρέπει να πηγαίνουν σε ένα από τα περίπου 200 σημεία παροχής νερού σε όλη την πόλη, όπου θα μπορούν να πάρουν έως 25 λίτρα την ημέρα. Εκεί θα υπάρχουν ένοπλοι φρουροί, για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν διαμάχες.

Ήδη έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση. Ο δήμος έχει βάλει πλαφόν 87 λίτρα νερού ανά άτομο, καθημερινά. Για τα περισσότερα σπίτια αυτό σημαίνει ντους των 2 λεπτών, όχι πότισμα του κήπου ή πλύσιμο του αυτοκινήτου, ανακύκλωση του νερού που χρησιμοποιείται στο μπάνιο, περιορισμένο πλύσιμο πιάτων και χρήσης πλυντηρίου ρούχων.

Αυτό όμως δεν έχει αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του δήμου, μόνο το 54% των κατοίκων πετυχαίνουν τον στόχο. Γι’ αυτό και θεωρείται πλέον σίγουρο ότι τα αποθέματα θα τελειώσουν στις 22 Απριλίου.

Η τριετής ξηρασία που χτύπησε την πόλη, συμβαίνει στατιστικά μία φορά στα χίλια χρόνια σύμφωνα με τους επιστήμονες και θα μπορούσε να επιφέρει αποφασιστικό χτύπημα ακόμη και σε ένα βέλτιστα σχεδιασμένο σύστημα ύδρευσης.

Τέτοια φαινόμενα δεν περιορίζονται φυσικά μόνο στο Κέιπ Τάουν. Σχεδόν 850 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και οι ξηρασίες αυξάνονται.  Στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες, μέχρι και το 80% του νερού χάνεται μέσω διαρροών λόγω απαρχαιωμένου και ελλιπούς δικτύου, σύμφωνα με τη γερμανική περιβαλλοντική συμβουλευτική «GIZ». Ακόμη και σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, μέχρι και το 50% του νερού χάνεται λόγω της γήρανσης των υποδομών.

Πηγή: Time, TVXS.