Μετά από πολλά χρόνια αναμονής κι έχοντας βαριές κατηγορίες στην πλάτη τους, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε αθώους 6 από τους 7 κατοίκους τους Κερατέας, ενώ εφέσιμο και ανασταλτικό χαρακτήρα είχε η ποινή για τον 7ο.

Και οι 7 είχαν συλληφθεί στις 8/2/2011, την ημέρα που τα ΜΑΤ εισέβαλαν στην Κερατέα. Η μέρα εκείνη ονομάστηκε από τους κατοίκους ως ‘μαύρη Τρίτη’.

Εντύπωση προκάλεσε η εισαγωγική τοποθέτηση της εισαγγελέως η οποία τόνισε ότι: “αν ενεργούνται πράξεις αντιστάσεως ή εκτεταμένες ταραχές που προσλαμβάνουν χαρακτήρα κοινωνικού φαινομένου, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναδιατάξουν την κοινωνική τους πολιτική…”.

Χαρακτηριστική ζωγραφιά του τρόπου με τον οποίο οι κάτοικοι αλλά και ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας έβλεπαν τον αγώνα της Κερατέας.

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Κερατέας, η εισαγγελέας “στάθηκε στις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τον Αγώνα, τις οποίες το ίδιο το κράτος και κάποιοι λειτουργοί του δεν σεβάστηκαν. Χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των κατοίκων, αφού εκείνοι ήταν οι οποίοι δέχτηκαν επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις μέσα στα σπίτια τους και είχαν κάθε υποχρέωση και δικαίωμα να τα υπερασπιστούν. Ζήτησε την απαλλαγή από τις κατηγορίες για όλους τους κατηγορουμένους, εκτός από τη μία που αναφέραμε, για την οποία ζήτησε την μετατροπή της σε πλημμέλημα”.

Οι κάτοικοι της Κερατέας θεωρούν ότι η απόφαση του δικαστηρίου δικαιώνει τον αγώνα τους, ο οποίος συνεχίζεται με νέες δίκες τον επόμενο μήνα.

Αυτή ήταν, ίσως, η πιο σημαντική ποινική δίκη που αφορά τον Αγώνα μας, όχι μόνο λόγω της σοβαρότητας των κατηγοριών, αλλά λόγω του ότι για πρώτη φορά η συζήτηση επεκτάθηκε πέρα από τα γεγονότα της συγκεκριμένης ημέρας. Εξετάστηκε και δόθηκε αξία στην σημασία αυτού του Αγώνα, στο πόσο δίκαιος και αναγκαίος ήταν από την πλευρά των κατοίκων της Κερατέας, ώστε να οδηγηθεί στη γνωστή νικηφόρα εξέλιξη και να αποτελεί παράδειγμα για κάθε είδος κοινωνικών διεκδικήσεων. Για αυτό τον λόγο πολεμήθηκε και πολεμιέται ακόμα και σήμερα”.

Η θετική εξέλιξη του αγώνα των κατοίκων της Κερατέας λειτουργεί ως παράδειγμα για τις νέες κοινωνικές διεκδικήσεις, τη δυναμική του οποίου το κράτος προσπαθεί να πολεμήσει.

Πηγή