Περισσότεροι από 5.000 τουρκοκύπριοι και ελληνοκύπριοι συμμετείχαν στην πορεία “ειρήνης και δημοκρατίας” ενάντια στη βία και το φασισμό που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην κατεχόμενη Λευκωσία. Το τουρκοκυπριακό ειδησεογραφικό κανάλι SIM TV, τη χαρακτήρισε ως μια από τις “πιο ιστορικές και μεγάλες διαδηλώσεις” που έχουν γίνει στο νησί.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως “ώμο με ώμο ενάντια στον φασισμό”, “αυτή η χώρα μας ανήκει, εμείς θα τη διοικήσουμε”, “ειρήνη και δημοκρατία” και “φωνάζουμε, φωνάζουμε ν’ ακούσει ο Ερντογάν” πάνω από 5.000 χιλιάδες άτομα αψήφησαν τη βροχή δείχνοντας την συμπαράστασή τους προς την εφημερίδα «Αφρίκα» και τον Σενέρ Λεβέντ αλλά και την εναντίωσή τους στη δήλωση-οδηγία του Ερντογάν.

Η πορεία διέσχισε τον κεντρικό δρόμο της κατεχόμενης Λευκωσίας, περνώντας από το γραφείο του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, για να εκφράσουν τη στήριξή τους, και στη συνέχεια μέσω της Πύλης της Κερύνειας κατέληξε στον κυκλικό κόμβο μπροστά από την εφημερίδα “Αφρίκα”, την “βουλή” και την τουρκική “πρεσβεία”.

Ομάδα ατόμων από το σύνδεσμο κομμουνιστικής επανάστασης μετέβησαν στα γραφεία της εφημερίδας φωνάζοντας συνθήματα όπως “δολοφόνε Ερντογάν”, “τέλος στην εισβολή” και η “Αϊσέ να επιστρέψει πίσω”, ενώ μια άλλη ομάδα αναχωρώντας από το σημείο μετά το τέλος της πορείας, διαπληκτίστηκε προφορικά με ομάδα εθνικιστών, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στα γραφεία εθνικιστής εστίας, τα οποία βρίσκονται απέναντι από τη “βουλή”.

Τρία κόμματα, το κόμμα Νέα Κύπρος, το κόμμα Ενωμένη Κύπρος και το κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας αλλά και ακόμη μια συντεχνία η GKAD (Σύνδεσμος ανάπτυξης βελτίωσης Μόρφου) συμμετείχαν στην πορεία. Έντονη ήταν και η παρουσία της αστυνομίας, η οποία όμως δεν χρειάστηκε να επέμβει.

Στο τέλος της πορείας αναγνώστηκε κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι “το τελευταίο διάστημα έχουμε ζήσει μη αποδεκτά γεγονότα και ήρθαμε αντιμέτωποι με ενέργειες γεμάτες θυμό, που καταπατούν το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης, βρισιές ακούγονται εναντίον βουλευτών και η αστυνομία είναι απλά ένας θεατής. ‘Ατομα διαφορετικής θρησκείας, γλώσσας, χρώματος και καταγωγής πορευόμαστε για ένα κοινό μέλλον ελεύθερο, πλάι – πλάι ενάντια στον φασισμό και υπέρ της δημοκρατίας”.

Στο ανακοινωθέν τονίζεται επίσης ότι: “δεν θα γίνουν αποδεκτές ενέργειες φασιστικές και βίαιες, ενέργειες που σπέρνουν το φόβο και όλοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, έχουν δικαίωμα στην ισότητα και στην δημοκρατία”. Προσθέτοντας τέλος ότι :”όσο είμαστε ενωμένοι, ως μια γροθιά στον αγώνα μας ενάντια στον φασισμό και υπέρ της ειρήνης και της δημοκρατίας μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερες ημέρες”.

‘Αλλα πανό και πλακάτ έγραφαν: “Είμαστε λαός, υπάρχουμε, δεν θα σωπάσουμε”, “Ενότητα, αγώνας, αλληλεγγύη”, “Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών”, “Τέλος στη βία κατά της σκέψης”. Oι διαδηλωτές τραγούδησαν κι ένα τραγούδι, που έλεγε: “Φασίστες γέμισαν τη χώρα μας”.

Το χρονικό:

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα “Αφρίκα” με πρωτοσέλιδό της ασκεί κριτική στην τουρκική εισβολή στη βόρειο Συρία. Ο Ερντογάν έχοντας ήδη εξαπολύσει πογκρόμ στην Τουρκία κατά δημοσιογράφων και ατόμων που ασκούν κριτική στην τουρκική εισβολή μέσω των κοινωνικών δικτύων (91 συλλήψεις), αντιδρά άμεσα χαρακτηρίζοντας την εφημερίδα “χυδαία”. Πιο συγκεκρίμενα δήλωσε: “εγώ καλώ τους αδελφούς μου στην Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ) να αντιδράσουν. Λέει [η εφημερίδα] ότι ο τουρκικός στρατός μετά την Κύπρο έκανε άλλη μια κατοχή. Τι ανήθικο είναι αυτό, τι αηδιαστικό. Οι αδελφοί μου της ΤΔΒΚ, πρέπει να δώσουν την απαραίτητη απάντηση σε αυτή τη στάση”. Την επόμενη μέρα από τη δήλωση-οδηγία του Ερντογάν, ομάδα εθνικιστών επιτίθεται και σπάει τα γραφεία της εφημερίδας “Αφρικα”.

Το εξώφυλλο της εφημερίδας “Αφρίκα”, το οποίο κάνει λόγο για ακόμη μία τουρκική κατοχή, θεωρώντας έτσι ως κατοχή την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

υ.γ. Υπό κράτηση τέθηκε και πάλι σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία

Πηγή: politis.com.cy , enikos.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ.