Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία, οι ψηφοφόροι στον Λίβανο, περίπου 3,7 εκατομμύρια εκλογείς, κλήθηκαν στις κάλπες για να αναδείξουν τα μέλη του κοινοβουλίου, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας (περίπου 30.000 αστυνομικοί και στρατιώτες).

Μετά το 2009, το κοινοβούλιο παρέτεινε τρεις φορές τη θητεία του, επικαλούμενο τους κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας που απορρέουν από την επαπειλούμενη διάχυση του πολέμου στη Συρία.

Με το πολιτικό προσωπικό να κατηγορείται συχνά για διαφθορά και νεποτισμό, τα ίδια κόμματα να κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό εδώ και πολλά χρόνια, και την κυβέρνηση ανίκανη να αναζωογονήσει μια οικονομία με σοβαρά προβλήματα, οι πολίτες δεν περιμένουν καμιά θεαματική αλλαγή.

Στο λιβανέζικο κοινοβούλιο αναμένεται τις περισσότερες έδρες να συνεχίσουν να καταλαμβάνουν τα παραδοσιακά κόμματα, ανάμεσα στα οποία φιγουράρει το ισχυρό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, ορκισμένος σύμμαχος της Συρίας και του Ιράν. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα βίωσε πολιτικές κρίσεις κατ’ επανάληψη, αποφεύγοντας, συχνά παραλίγο, ακόμη ένα ξέσπασμα βίας, καθώς βρίσκεται σε νευραλγική γεωγραφική θέση, ανάμεσα στην εμπόλεμη Συρία και το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ στηρίζει άλλωστε ανοιχτά και έμπρακτα τον Άσαντ στη Συρία, σε αντίθεση με τον λιβανέζο πρωθυπουργό Χαρίρι.

 

Η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή στον Λίβανο -για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία- ανήλθε σε μόλις 49,2%, ήταν δηλαδή αισθητά μειωμένη σε σύγκριση με εκείνη στην προηγούμενη διαδικασία, το 2009, όταν η συμμετοχή είχε φθάσει το 54%, ανακοίνωσε αργά το βράδυ ο λιβανέζος υπουργός Εσωτερικών Νουχάντ αλ Μασνούκ.

«Το ισχνό ποσοστό (συμμετοχής) είναι μια ένδειξη της διάψευσης των προσδοκιών των Λιβανέζων» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός αναλυτής Καρίμ ελ Μούφτι

Η χαμηλή συμμετοχή καταγράφηκε παρότι εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο νέος εκλογικός νόμος, που εγκαθίδρυσε ένα αναλογικό σύστημα, μετά την υιοθέτησή του πέρυσι, αλλά και παρότι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στη χθεσινή διαδικασία σχεδόν 800.000 νέοι ψηφοφόροι. «Αυτός ο νόμος αναμενόταν ότι θα οδηγούσε σε υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής από εκείνο του 2009», σχολίασε με εμφανή απογοήτευση ο Μασνούκ, καθώς αναμενόταν πολύ ευρύτερη συμμετοχή, έπειτα από 9 χρόνια που είχαν να στηθούν κάλπες.

Όμως «ούτε οι εκλογείς, ούτε οι εκλογικοί αντιπρόσωποι δεν είναι ακόμη εξοικειωμένοι με αυτόν τον νόμο, κι αυτό επιβράδυνε σημαντικά τη διαδικασία της ψηφοφορίας», σημείωσε.

Συνολικά 597 υποψήφιοι, ενταγμένοι σε 77 ψηφοδέλτια, διεκδικούσαν μια από τις 128 έδρες του κοινοβουλίου στις εκλογές, που διεξήχθησαν με το αναλογικό σύστημα για πρώτη φορά στην ιστορία του Λιβάνου.

Οι ειδικοί διχάζονται όσον αφορά την απάντηση στο ερώτημα ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από τη χαμηλή συμμετοχή. Οι μετεκλογικές συμμαχίες θα εξαρτηθούν από την κατανομή των εδρών των βουλευτών που θα αναδειχθούν από τις 15 εκλογικές περιφέρειες αναλογικά, αλλά και βάσει μιας περίπλοκης εξίσωσης που συνδέεται με τις θρησκευτικές κοινότητες, ώστε να μη διαταράσσεται η λεπτή ισορροπία μουσουλμάνων-χριστιανών στον Λίβανο.

Οι περισσότεροι αναλυτές πάντως δεν περιμένουν θεαματικές αλλαγές των ισορροπιών της πολιτικής ισχύος ή των προσώπων στο νέο κοινοβούλιο, με τα παραδοσιακά κόμματα να αναμένεται να κρατήσουν το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών τους και τον Σάαντ αλ Χαρίρι, τον υποστηριζόμενο από τη Σαουδική Αραβία πρωθυπουργό του Λιβάνου, να αναμένεται να παραμείνει στον θώκο του.

Πηγή: ΑΜΠΕ