Η πυρκαγιά του πύργου Γκρένφελ (Grenfell Tower) στο Λονδίνο, η πιο τραγική από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πυρκαγιά οικιακών εγκαταστάσεων στη Μεγάλη Βρετανία, που στοίχισε τη ζωή σε 72 άτομα, αποτελεί το αντικείμενο αστυνομικής έρευνας που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε ποινικές διώξεις.

Ο Πύργος Γκρένφελ, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1974, ήταν ένα 24ώροφο κτίριο κοινωνικής κατοικίας που ανήκε στην τοπική αρχή του δήμου Κέσινγκτον και Τσέλσι στο δυτικό Λονδίνο. Ανακατασκευάστηκε κατά την τετραετία 2012-14 και καταστράφηκε από πυρκαγιά στις 14 Ιουνίου του 2017.

Ο Ντάνι Φρίντμαν, δικηγόρος που εκπροσωπεί ορισμένους από τους επιζώντες, δήλωσε στην έρευνα ότι η ανακατασκευή είχε μετατρέψει το κτήριο σε “παγίδα θανάτου”. Σύμφωνα με το πόρισμα ειδικών σε θέματα πυρασφάλειας, η πυρκαγιά ξεκίνησε στον τέταρτο όροφο και εξαπλώθηκε στον τελευταίο μέσα σε μισή ώρα, μέσω της ανάφλεξης της επένδυσης της επιφάνειας του κτιρίου. Η επιφάνεια του κτιρίου, ήταν επενδεδυμένη με αλουμίνιο με πυρήνα πολυαιθυλενίου.

“Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι το πολυαιθυλένιο μπορεί να αναφλεχθεί ταχύτερα και από ένα βαρέλι βενζίνης”, δήλωσε δικηγόρος που εκπροσωπει τους επιζώντες.

Διανομέας της Αμερικάνικης εταιρίας Arconic, της εταιρίας που κατασκεύασε το προϊόν της επένδυσης, το παρομοίασε με βενζίνη. Σε γραπτή της δήλωση, η εταιρία ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν ήταν δική της ευθύνη να καθορίσει εάν ή όχι προϊόν ήταν ασφαλές για χρήση στο κτίριο. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: ”η εταιρεία είναι ο κατασκευαστής που προμηθεύει ένα προϊόν στους αγοραστές, και είναι υποχρέωση των αγοραστών να αποφασίσουν εάν και πώς θα χρησιμοποιηθεί το προϊόν και να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση της εγκατάστασης του προϊόντος με το ισχύον πλαίσιο προδιαγραφών ασφάλειας”.

Παρόμοιες γραπτές δηλώσεις υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας και από και από άλλες εταιρείες που συμμετείχαν στην ανακαίνιση του κτιρίου, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν την ευθύνη τους.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί του επιζώντες επέκρινε τη στάση των εταιρειών, χαρακτηρίζοντάς την ”απάνθρωπη στάση απέναντι στα δεινά των θυμάτων και των επιζώντων”. ”Παρά τα λόγια συμπόνιας για τα θύματα, αυτές οι εταιρίες δεν έχουν καμία επιθυμία να συμβάλλουν στην έρευνα”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ”η σιωπή αυτή, στερεί από τις οικογένειες την κατανόηση την οποία δικαιούνται, και εξυπηρετεί μόνο στη διαιώνιση του πόνου και της άγνοιας σχετικά με τα γεγονότα”.

Πηγή: Reuters