Είναι μία από τις πλέον υποτιμημένες επιστήμονες στην ιστορία των επιστημών της γης. H Marie Tharp ήταν γεωλόγος, η εργασία της οποίας συνέβαλε στην τελική αποδοχή και επιτυχία της θεωρίας των τεκτονικών πλακών. Το έργο της έχει λάβει μικρή αναγνώριση και η οποία αφορά κυρίως τις χαρτογραφικές της προσπάθειες.

Αλλά ακόμη και η αναγνώριση για τους χάρτες της, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται “ο Βυθός του Ατλαντικού Ωκεανού”, που δημοσιεύθηκε το 1968 στο περιοδικό National Geographic (που περιλαμβάνεται παρακάτω), δεν θα ανέλθει ποτέ στο επίπεδο που αξίζουν οι απίστευτοι αυτοί χάρτες.

Το μικρού μήκους animation, της Rosanna Wan, δίνει μια ωραία εικόνα του τρόπου με τον οποίο η εργασία της Tharp προχώρησε στις γεωλογικές επιστήμες, προωθώντας την αποδοχή ενός νέου επιστημονικού παραδείγματος, της ηπειρωτικής ολίσθησης και της απομάκρυνσης πλακών στον πυθμένα των θαλασσών (seafloor spreading), που αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά των τεκτονικών πλακών.

Το μέγεθος της επιτυχίας της, ιδιαίτερα ως γυναίκα στα μέσα του 20ού αιώνα, που εργάζεται σε ένα πεδίο που κυριαρχείται από άνδρες, ίσως γίνει καλύτερα κατανοητό με τα δικά της λόγια. Αυτές είναι οι σκέψεις της από ένα κομμάτι που έγραψε όταν κέρδισε το Βραβείο Ωκεανογραφίας του ινστιτούτου Maryes Sears το 1999:

“Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να πουν αυτό για τη ζωή τους: Όλος ο κόσμος ήταν απλωμένος μπροστά μου (ή τουλάχιστον το 70 τοις εκατό του που καλύπτεται από τους ωκεανούς). Είχα έναν άδειο καμβά για να γεμίσω με εξαιρετικές δυνατότητες, να συνθέσω ένα συναρπαστικό παζλ, κάνοντας τη χαρτογράφηση αυτού του τεράστιου κρυμμένου θαλάσσιου κόσμου. Για οποιονδήποτε ήταν μία ευκαιρία από αυτές που συμβαίνουν μια φορά στη ζωή και μια φορά στην ιστορία του κόσμου, πόσο μάλλον για μια γυναίκα τη δεκαετία του 1940. Η φύση της εποχής, η κατάσταση της επιστήμης, μεγάλα και μικρά γεγονότα, λογικά και παράλογα, συνδυάστηκαν για να συμβούν όλα αυτά».

Πηγή: National Geographic