Διανύοντας τον ένατο χρόνο στην περίφημη οικονομική κρίση, έχουμε όλοι λίγο-πολύ χρωστούμενα. Πόσες φορές “σπάσατε το κεφάλι σας” πάνω από ένα κομπιουτεράκι κάνοντας υπολογισμούς για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε; Πόσες φορές ακούσατε γνωστούς, φίλους αλλά και εσάς τους ίδιους να λέτε πως δεν έχετε να πληρώσετε – παρ’ όλο που θέλετε;

Κι όμως, οι ερευνητές του HBR (Harvard Business Review) έχουν βρει τη λύση, η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, θα σας λύσει τα χέρια. Σύμφωνα με έρευνές τους, υποστηρίζουν πως η καλύτερη και πιο αποτελεσματική μέθοδος αποπληρωμής χρεών είναι η λεγόμενη “snowball method, δηλαδή “η μέθοδος χιονόμπαλα”. Η μέθοδος αυτή στηρίζεται στην τεχνική δημιουργίας μία χιονόμπαλας. Για να φτιάξουμε μία χιονόμπαλα όταν ήμασταν μικροί, κάναμε αρχικά μία μικρή μπαλίτσα από χιόνι και σιγά- σιγά την κινούσαμε επάνω στο χιόνι ώστε να γίνει τόσο μεγάλη, σαν ένας ογκόλιθος. Και μπορεί στην όμορφη χώρα μας να μη βλέπουμε συχνά χιόνι, ωστόσο αυτό μας δίνει τα φώτα του.

Πώς λειτουργεί όμως η χιονόμπαλα όταν εσύ έχεις να πληρώσεις ένα σωρό από δάνεια και κάρτες;

Ουσιαστικά η μέθοδος αυτή είναι μία στρατηγική μείωσης του χρέους κατά την οποία εξοφλείς ξεκινώντας να πληρώνεις από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο, κερδίζοντας έτσι μεγαλύτερη δυναμική. Πιο συγκεκριμένα, όταν ξεχρεώσεις το πρώτο και μικρότερο χρέος σου, ‘μεταφέρεις’ τα λεφτά που έδινες σε αυτό στο επόμενο μικρότερο.

Για παράδειγμα, εάν έχεις τρία χρέη, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να γράψεις τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσεις για να τα αποπληρώσεις. Πρώτα απ’ όλα θα σκεφτείς πόσα λεφτά μπορείς να διαθέσεις το μήνα. Μετά θα γράψεις τα χρωστούμενα από το μικρότερο στο μεγαλύτερο. Εάν δηλαδή αποπληρώσεις εντελώς το πρώτο, δίνοντας 200 ευρώ το μήνα, θα ξεκινήσεις να ξεχρεώνεις το δεύτερο με τα ίδια 200 ευρώ το μήνα που έδινες και πριν – ούτε παραπάνω, ούτε παρακάτω.

Ας το δούμε αναλυτικότερα:

Ας μείνουμε στα ίδια τρία χρέη που αναφερθήκαμε παραπάνω:

5000: Στεγαστικό δάνειο

500: Κάρτες

2000: Δάνειο για αυτοκίνητο

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να υπολογίσεις, σύμφωνα με τα κέρδη σου ανά μήνα, το ποσό που μπορείς να διαθέσεις για να ξεκινήσεις να αποπληρώνεις. Μετά, θα βάλεις σε αύξουσα σειρά τα ποσά. Δηλαδή:

500: Κάρτες

2000: Δάνειο για αυτοκίνητο

5000: Στεγαστικό δάνειο

Έτσι, εάν το ποσό που μπορείς να διαθέσεις το μήνα είναι 200, σε τρεις μήνες θα έχεις ήδη αποπληρώσει το πρώτο χρέος και θα έχεις ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για το επόμενο. Αυτό θα λειτουργήσει καλά όχι μόνο για την εκάστοτε τράπεζα που θα έχει πάρει τα χρήματά της, αλλά και για την προσωπική σου ηρεμία και γαλήνη.

Γιατί αυτή η μέθοδος λειτουργεί αποτελεσματικά;

Αυτή η μέθοδος λειτουργεί αποτελεσματικά επειδή στηρίζεται στην ‘τροποποίηση συμπεριφοράς’ και όχι σε μαθηματικά. Όσο δηλαδή οι μήνες περνούν, το χρέος του πρώτου δανείου ελαττώνεται εμφανώς. Ξαφνικά, αρχίζεις να βλέπεις αριθμούς υπέρογκους να μειώνονται, πράγμα που δε θα συνέβαινε διαφορετικά, καθώς θα έβλεπες πολλά χρωστούμενα, θα μπερδευόσουν και στην τελική θα σταματούσες να πληρώνεις, αφήνοντας τα δάνεια να ‘κάνουν βόλτες’ τόσο στους υπολογιστές των τραπεζών όσο και στο μυαλό σου.

Όταν όμως βάλεις σε λειτουργία αυτή τη μέθοδο, πολύ γρήγορα θα παρατηρήσεις πρόοδο. Αυτό το ένα μικρό δάνειο θα έχει φύγει από τη ζωή σου μια για πάντα και με τον ίδιο ρυθμό θα ακολουθήσει το επόμενο και μετά το επόμενο, ενώ παράλληλα θα νιώθεις πως έχεις πετύχει το στόχο σου και πως είσαι ήρεμος και οργανωμένος. Ουσιαστικά, είναι ένα παιχνίδι του μυαλού, χτίζεις μία δυναμική, η οποία αλλάζει τη συμπεριφορά σου αλλά και την ψυχολογία σου και σε βοηθάει να βγεις από αυτόν τον φαύλο κύκλο των δανείων, των καρτών και των επιτοκίων.

Δημιούργησε λοιπόν μόνος σου τη δική σου χιονόμπαλα και κατάφερε να λύσεις ό,τι σε ταλανίζει τα τελευταία χρόνια! Πάνω απ’ όλα όμως να θυμάσαι πως δεν είσαι ο μόνος! Όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, αλλά δεν το βάζουμε κάτω, αυτήν είναι η ζωή, ας τη ζήσουμε και στα καλά και στα κακά της. Α! Και αν τυχόν χιονίσει, βγες έξω να παίξεις χιονοπόλεμο, όπως έκανες τότε, που όλα αυτά δεν περνούσαν καν από το μυαλό σου…

Πηγή: The independent