Η Monsanto κινείται επισήμως νομικά κατά του Avaaz ζητώντας μεταξύ άλλων τα προσωπικά email όλων όσοι έχουν υπογράψει εκστρατείες εναντίoν της. Το Avaaz με το παρακάτω δελτίο τύπου πληροφορεί τα μέλη του και τον κόσμο για την εξέλιξη αυτή, ζητώντας παράλληλα τη στήριξή τους. 

Avaaz σημαίνει «φωνή» σε πολλές γλώσσες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Όπως δηλώνουν τα μέλη του, το Avaaz ιδρύθηκε το 2007 με μια βασική δημοκρατική αποστολή: να κινητοποιήσει πολίτες απ’όλη την υφήλιο από κάθε κοινωνικό στρώμα μέσα από δράσεις πάνω σε φλέγοντα τοπικά, εθνικά και παγκόσμια θέματα — από διαφθορά και φτώχια μέχρι ανθρώπινα δικαιώματα και κλιματική αλλαγή. Το μοντέλο διαδικτυακής οργάνωσης του Avaaz επιτρέπει σε χιλιάδες πολιτικές δράσεις, μικρές ή μεγάλες, να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν μια ισχυρή, συλλογική δύναμη. (Δες μερικές απ’ τις επιτυχίες εδώ.)

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Avaaz:

Μόλις είπαμε στους δικηγόρους της Monsanto ότι θα το πολεμήσουμε αυτό – πάμε γερά! Αυτό είναι το email —

Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

Μόλις μας έσκασε δικαστικό ένταλμα 168 σελίδων απ’ τη Monsanto.

Μας δίνει ελάχιστες μέρες για να απαντήσουμε και μας «διατάζει» να παραδώσουμε όλα τα προσωπικά email, τις σημειώσεις και τα αρχεία που έχουμε για τη Monsanto, ακόμη και τα ονόματα και email των μελών του Avaaz που έχουν υπογράψει εκστρατείες για τη Monsanto!!

Είναι πολύ σοβαρό. Μιλάμε για έναν πολυεθνικό κολοσσό 50 δισ. δολαρίων, διαβόητο για τα βαριά νομικά του όπλα, όπως αυτό. Διαθέτουν απεριόριστους πόρους. Αν πέσουν στα χέρια τους τα προσωπικά μας δεδομένα, ούτε θέλουμε να φανταστούμε τι θα κάνουν μ’ αυτά.

Γι’ αυτό θα παλέψουμε. Γιατί μπορεί η Monsanto να έχει τα λεφτά για να εκφοβίζει, αλλά το Avaaz έχει τεράστια συλλογική δύναμη και τα μέλη μας απλώς δεν τη φοβούνται.

Η προθεσμία για να απαντήσουμε στο ένταλμα λήγει σε λίγες μέρες — στήριξε για υπερασπιστούμε το κίνημά μας και να στείλουμε στη Monsanto ένα μήνυμα: Κάθε φορά που μας επιτίθεται, μας κάνει ακόμη πιο δυνατούς:

Πρέπει να προσλάβουμε επειγόντως εξαιρετικούς δικηγόρους, για να αντικρούσουμε τα νομικά μυαλά της Monsanto. Ο αγώνας ενάντια σ’ αυτό το ένταλμα (δες το εδώ) από μόνος του θα είναι δαπανηρός και ίσως είναι μόνο η αρχή.

Δε γνωρίζουμε το σχέδιο της Monsanto, αλλά ξέρουμε το λόγο που μας επιτίθεται: Το Avaaz έχει κατατροπώσει τη Monsanto επανειλημμένα σε τεράστιες νομοθετικές μάχες — όπως μπλοκάροντας την ανανέωση της πολυετούς άδειας κυκλοφορίας του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη, βασικού θεμελίου της χημικής αυτοκρατορίας της. Κερδίζουμε. Γι’ αυτό κι αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Το ένταλμα αναφέρει ότι η Monsanto θέλει όλα τα προσωπικά μας δεδομένα για να αντικρούσει συλλογικές προσφυγές από πολίτες που ισχυρίζονται ότι η γλυφοσάτη τους προκάλεσε καρκίνο. Σου φαίνεται παρανοϊκό; Όχι μόνο σ’ εσένα… Παρόλα αυτά έχει πάρει την έγκριση αμερικανικού δικαστηρίου, γι’ αυτό χρειαζόμαστε επειγόντως τη βοήθεια των καλύτερων δικηγόρων. Στήριξε την υπεράσπιση του Avaaz, για να στείλουμε ένα γενναίο μήνυμα στη Monsanto:

Δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες μεγαλύτερες και πιο αδίστακτες απ’ τη Monsanto. Το ότι μπορούμε όντως να τη νικήσουμε δείχνει πόσο αληθινή είναι η συλλογική δύναμη αυτού του κινήματος. Αν παραμείνουμε όλοι και όλες ενωμένοι, με αισιοδοξία και θάρρος, ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αλλάξουμε τον κόσμο!

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,
Ricken, Emma, Fatima, Danny, Hui-Ting, Σπύρος, Marigona και όλη η ομάδα του Avaaz

Περισσότερες πληροφορίες:

Γλυφοσάτη — Σκίσαμε!! — Avaaz

Monsanto-Bayer: Έρευνα της Κομισιόν για τον «γάμο της κόλασης» — tvxs

Εκστρατεία του Avaaz συγκέντρωσε πάνω από 1,4 εκατ. υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών κατά του ζιζανιοκτόνου glyphosate – agro24

Η Monsanto, ο καρκίνος και το μέλλον της γεωργίας — tvxs

Η ομάδα εκστρατειών Avaaz καλεί την ΕΕ να αποκλείσει τη συμφωνία της Bayer με τη Monsanto (στα Αγγλικά) — Reuters

Συγκομιδή φόβου από τη Monsanto (στα Αγγλικά) — Vanity Fair

Ασθενείς: Το Roundup μάς προκάλεσε καρκίνο, καθώς υπάλληλος της αμερικανικής υπηρεσίας περιβαλλοντικής προστασίας βοήθησε την εταιρεία (στα Αγγλικά) — CNN