Φωνάζοντας συνθήματα σε γηπεδικούς ρυθμούς όπως “Ελλάς-Ελλάς” και “είναι που…α του αλλάχ η μάνα”, και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, φασίστες, ρατσιστές και άλλοι κάτοικοι της Μυτιλήνης επιτέθηκαν προχθες το βράδυ με πέτρες, φωτοβολίδες, κροτίδες κι ότι άλλο βρήκαν σε ανυπεράσπιστους μετανάστες, σε γυναίκες και παιδιά, υπό την πλήρη ανοχή της αστυνομίας.

Οι μετανάστες βρίσκονταν για 5η συνεχόμενη μέρα στην πλατεία Σαπφούς διαμαρτυρόμενοι για τον εγκλωβισμό τους στο νησί και τις συνθήκες διαβίωσης. Ο δήμαρχος και οι καταστηματάρχες της περιοχής και διάφοροι ξενοδόχοι προσπαθούσαν εδώ και μέρες να τους διώξουν από την πλατεία με κάθε τρόπο. Αφού απέτυχαν, είπαν φαίνεται να τους παραδώσουν στον όχλο.

Αποτέλεσμα: 30 τραυματίες και 120 συλλήψεις. Φυσικά καμία σύλληψη των αποβρασμάτων που έκαναν τις επιθέσεις με όλη τους την άνεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Θα τους ψάξει από τα βίντεο δήλωσε χθες η αστυνομία. Οι μετανάστες προσπαθούσαν με κουβέρτες να προστατευούν από τη βροχή αντικειμένων που πετούσαν από απόσταση αναπνοής οι ‘πολιτισμένοι’ ελληναράδες.

Ο Σπύρος Γαληνός, δήμαρχος της Λέσβου, με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία καταδίκασε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται. Έτσι γενικά. Οι μετανάστες έκαναν κατάληψη στην πλατεία. Δεν μας άρεσε αυτό. Κι αφού δεν έφυγαν με το καλό, ε, τι να κάνουμε, θα φύγουν με το κακό. Εγώ τα έλεγα. Φοβάται ο κόσμος. Δε μπορεί να πιει καφέ στην πλατεία χωρίς να τον πρήζουν τα παιδιά του με ερωτήσεις για τους ανθρώπους αυτούς. Ήταν και ο Ταξιάρχης. Γκρινιάζουν και οι ξενοδόχοι. Αφού είπαμε. Θα είναι κρυμμένοι. Αόρατοι. Κάπου μακριά. Κι εμείς εδώ να λέμε στα παιδιά μας, ενώ γυρνάμε το καλαμάκι του φρέντο ότι η λέξη φιλότιμο δεν έχει μετάφραση σε ξένη γλώσσα.

Πάντως, χωρίς ειρωνεία τώρα, αν θέλει ο κάθε δήμαρχος ή πολίτης να αποσυμφορηθεί το νησί του, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να συνταχθεί με τους αγώνες των μεταναστών και όχι να τους πολεμάει. Ο Γαληνός λέει στην επιστολή “μην κάνετε το τραγικό λάθος να θεωρείτε ότι το αίτημα της αποσυμφόρησης του νησιού και της απελευθέρωσης της πλατείας Σαπφούς προερχόταν από ακραία στοιχεία. Ήταν ένα πάνδημο αίτημα όλων των πολιτών της Λέσβου“. Σίγουρα, το αίτημα της αποσυμφόρησης είναι “πάνδημο” (το άλλο όχι), όμως πρώτα και κύρια είναι το αίτημα των προσφύγων-μεταναστών που ζητούν καθεστώς προστασίας. Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και ο παράλογος εγκλωβισμός τους στα νησιά, τους δίνει κάθε δικαίωμα να ξεσηκωθούν. Σε κανένα άτομο δεν αξίζει μια τέτοια συνθήκη ζωής. Η κοινωνία της Λέσβου θα έπρεπε θεωρητικά να σταθεί δίπλα στους αγώνες των μεταναστών. Εφόσον, όλοι τους θέλουν κάτι κοινό. Να φύγουν από το νησί.

Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Όχι μόνο γιατί ο άνθρωπος δεν είναι πρωτίστως λογικό ον. Αλλά κυρίως διότι στην προκειμένη περίπτωση το κράτος έχει συνέχεια. Μαζί με αυτό και η προσπάθεια να γίνει αβίωτος ο βίος των μεταναστών στην Ελλάδα. Να είναι εκεί το ζωντανό παράδειγμα του λόγου για τον οποίο δεν θα έπρεπε να επιχειρήσουν άλλοι άνθρωποι το ταξίδι. Μια εξίσου ανόητη λογική, όπως δείχνουν τα νούμερα των αφίξεων  του 2018.

Όπως φαίνεται καθαρά, μια πολύ σημαντική ανθρωπολογική και ψυχοκοινωνική μετάλλαξη έχει ήδη συντελεστεί. Οι άνθρωποι κρίνουν τα πράγματα σαν επιχειρηματίες. Η μόνη αξία και η κεντρική σήμερα είναι η κερδοσκοπία. Τα ΜΜΕ είναι εκεί για τους υπευνθυμίσουν διαρκώς την οπτική αυτή. Μη ξεχαστεί κανείς. Υπό αυτήν τη ‘λογική’, δεν υπάρχουν άτομα που ζητούν προστασία και που δίκαια διαμαρτύρονται. Υπάρχουν άτομα που διαταράσσουν, απλώς και μόνο με την εμφανή ύπαρξή τους, την ομαλή ροή της κυκλοφορίας του χρήματος.

Το χρονικό των γεγονότων (από το ΑΜΠΕ):

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, σε πεδίο μάχης της πλατείας Σαπφούς και της Μυτιληνιάς προκυμαίας, καθώς και των σοκακιών του ιστορικού κέντρου της πόλης. Ομάδες νεαρών, κυρίως ακροδεξιών, επιχειρούσαν όλη νύχτα με σχέδιο και στόχο να διασπάσουν τον κλοιό που είχαν αναπτύξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω από την ομάδα των προσφύγων και των μεταναστών.

Υπό ιαχές όπως «κάψτε τους ζωντανούς», ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες από ξηλωμένα λιθόστρωτα και παρτέρια της πλατείας, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εκσφενδονίζονταν εναντίον των αλλοδαπών οι οποίοι μαζί με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που κατέβηκαν στην πλατεία από τον καταυλισμό της Μόριας, σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν. Ενώ έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετέχουν στη κινητοποίηση, απλώνοντας πάνω από τα κεφάλια τους βρεγμένες κουβέρτες.

Οι ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας παρατάχθηκαν αρχικά μεταξύ των ντόπιων και των προσφύγων και μεταναστών, ενώ μια ακόμα διμοιρία των ΜΑΤ τους περικύκλωσε, Σε ενίσχυση των προσφύγων και των μεταναστών, εξάλλου, είχαν σπεύσει πολίτες του αριστερού και του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και ομάδα αλληλέγγυων.

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 20.00 το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά την καθιερωμένη από στρατιωτικό άγημα υποστολή της σημαίας σε παρακείμενο στην πλατεία Σαπφούς χώρο. Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές Έλληνες στρατιωτικούς. Μετά το πέρας της τελετής, η μεγάλη πλειονότητα των συγκεντρωμένων αποχώρησε, αλλά περίπου 200 άτομα κινήθηκαν προς την πλατεία απαιτώντας την εκκένωση της από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Γύρω στις 22.00 οι συγκεντρωμένοι που ως τότε προσπαθούσαν απλά να απωθήσουν τους αστυνομικούς, ενισχύθηκαν από ομάδες νεαρών από χωριά του νησιού, οι οποίοι κλήθηκαν μέσω της σελίδας σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης του ακροδεξιού χώρου, από έναν γνωστό ακροδεξιό. Αυτοί άρχισαν αληθινή επιχείρηση εναντίον των αστυνομικών, ανάβοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων τους οποίους κυλούσαν προς τους αστυνομικούς, ενώ πίσω από τους κάδους εκσφενδόνιζαν φωτοβολίδες και βεγγαλικά με στόχο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες — ιδιαίτερα τα γυναικόπαιδα, που ήξεραν πως υπήρχαν εκεί. Κάποια στιγμή περί τις 23.00 επιχείρησαν κυκλωτική κίνηση, επιτιθέμενοι από τη μεριά της αγοράς, οπότε και μετατράπηκε σε πεδίο μάχης ολόκληρη η πλατεία Σαπφούς και η προκυμαία Μυτιλήνης. Ακροδεξιά στοιχεία και μόνο πλέον, καθώς οι υπόλοιποι πολίτες που απλά διαμαρτύρονταν είχαν αποχωρήσει, πέταξαν πάνω σε παιδιά και γυναίκες προσφύγων και μεταναστών φωτοβολίδες και κροτίδες. Η αστυνομία έκανε τότε για να περιφρουρήσει τις ζωές και την ασφάλεια των αλλοδαπών, χρήση δακρυγόνων.

Στη 01.00 τα επεισόδια μεταφέρθηκαν από την προκυμαία της Μυτιλήνης μέχρι το ιστορικό Δημαρχείο της πόλης και στα γύρω στενά. Έβαλαν φωτιά σε κάδους στήνοντας με αυτούς οδοφράγματα στις αστυνομικές δυνάμεις και διακόπτοντας την κυκλοφορία σε όλο το λιμάνι.

Περίπου στις 03.00, απωθήθηκαν από τον χώρο της πλατείας αλληλέγγυοι στους αλλοδαπούς πολίτες και κάποιοι ντόπιοι, που συνέχιζαν τον ιδιότυπο ανταρτοπόλεμο τους με την Αστυνομία. Στελέχη του Λιμενικού Σώματος καταδίωξαν ομάδα 15 ατόμων αγνώστου ταυτότητας, που κατευθυνόταν στο χώρο των επεισοδίων με ρόπαλα. Ενώ ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας είχε τεθεί σε επιφυλακή για την πιθανότητα αντιπερισπασμού.

Στις 05.20 σήμερα άρχισε η επιχείρηση της αστυνομίας για τη μεταφορά των αλλοδαπών στη Μόρια. Στις 05.30, όλα είχαν τελειώσει.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί, κυρίως μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο για να τους προσφερθούν φροντίδες.

Στην πλατεία Σαπφούς έφτασε από την πρώτη στιγμή των γεγονότων και παρέμεινε εκεί όλη τη διάρκεια της νύχτας ο Εισαγγελέας υπηρεσίας Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.