Χιλιάδες εργαζόμενοι από την Ομοσπονδία Συνδικάτων Νοτίου Αφρικής (SAFTU) κατέβηκαν σε απεργία σε διάφορες πόλεις την Τετάρτη ζητώντας υψηλότερο κατώτατο μισθό. Απαίτησαν ένα ελάχιστο μισθό 12.500 Ράντ μηνιαίως αντί των 3.500 Ρ μηνιαίως (20Ρ ανά ώρα) που έχει προταθεί (1 Ευρώ=15 Ράντ). Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν επίσης για τις προτεινόμενες αλλαγές στο νόμο για τις απεργίες και για την αύξηση του ΦΠΑ.

Στις Ενώσεις που συμμετείχαν στην απεργία συμπεριλαμβάνονται η Εθνική Ένωση των μεταλλεργατών της Νοτίου Αφρικής (NUMSA), η Γενική Βιομηχανική Ένωση Εργαζομένων της Νότιας Αφρικής (GIWUSA), η Εθνική Ένωση Δημόσιας Διοίκησης (NUPSAW), η Ένωση Δημόσιου Τομέα Εργαζομένων (SALIPSWU ), η Ένωση Επικοινωνίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών (ICTU) και το Φόρουμ Εργαζομένων Simunye. Τα Σωματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων SA (FEDUSA), το Εθνικό Συμβούλιο των Συνδικάτων (NACTU) και το Συνέδριο της Α.Ε. Συνδικάτων (Cosatu) δεν συμμετείχαν στην απεργία.

Ο Εκπρόσωπος της NUMSA Phakamile Hlubi-Majola είπε ότι τα συνδικάτα που δεν συμμετείχαν στην απεργία υποστηρίζουν ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να δεχτούν την φτώχεια τους. Ο ηγέτης του COSATU μας λέει ότι μισό καρβέλι ψωμί είναι καλύτερο από καθόλου ψωμί. Αλλά εμείς λέμε ότι δεν είναι αρκετά καλό. Απαιτούμε ελάχιστο μισθό διαβίωσης », δήλωσε ο Hlubi-Majola.

Ο γενικός γραμματέας της SAFTU Zwelinzima Vavi είπε: «Υπάρχουν ιστορίες που λένε ότι αυτή η απεργία θα γίνει βίαιη, αλλά σήμερα θα τους αποδείξουμε ότι κάνουν λάθος. Έχω έξι παιδιά και είμαι γονέας», δήλωσε ο Kanyisha Mendela.

«Έχω δύο παιδιά που το επόμενο έτος θα μπουν στο πανεπιστήμιο. Πού θα βρω τα χρήματα για να τα συντηρήσω; » Ο εργαζόμενος ασφαλείας Ntombozuko Bomba, ο οποίος παίρνει 4,000R το μήνα, δήλωσε ότι ο προτεινόμενος κατώτατος μισθός ήταν πολύ χαμηλός. «Το αφεντικό μας παίρνει 16,000R. Δεν έχουμε χρήματα », είπε ο Bomba. Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, ο πρόεδρος της Numsa και εκπρόσωπος της SAFTU Andrew Chirwa ανέφερε ότι ο ελάχιστος μισθός R20 είναι απαράδεκτος. «Η κυβέρνησή μας αποφάσισε να νομιμοποιήσει τη φτώχεια με την εισαγωγή μισθού R20 ανά ώρα. » είπε. Ο Χίρβα ανέφερε ότι ο άλλος λόγος της απεργίας ήταν να σταματήσει η κυβέρνηση να στρέφεται εναντίον των εργαζομένων. «Οι εργοδότες θέλουν να δώσουν εξουσία στον Υπουργό Εργασίας. Οι εργαζόμενοι πεθαίνουν από κακομεταχείριση, αλλά το Τμήμα Εργασίας δεν κάνει τίποτα για να το σταματήσει. Εκείνοι που κάθονται σε κυβερνητικά γραφεία που καταρτίζουν νόμους εναντίον εργαζομένων είναι εχθροί μας ».

Πηγή: Kar.org