Η NASA ανακοίνωσε ότι μετά από επιτυχημένες δοκιμές που έκανε στη Νεβάδα, κατάφερε να δημιουργήσει ένα μίνι’ πυρηνικό αντιδραστήρα (Kilopower). Προορισμός αυτού του αντιδραστήρα είναι η υποστήριξη της αποστολής αστροναυτών στον Άρη με σκοπό τη δημιουργία της πρώτης αποικίας των ανθρώπων σε άλλο πλανήτη.

Η NASA στοχεύει έτσι στην ανάπτυξη ενός μικρού και ασφαλούς συστήματος παραγωγής ενέργειας (σχάση πυρήνων ουρανίου-235), το οποίο θα τροφοδοτεί με ενέργεια τις μελλοντικές ρομποτικές και επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα. Ο αντιδραστήρας ‘τσέπης’ μπορεί να παράγει έως δέκα κιλοβάτ ηλεκτρικού ρεύματος στην επιφάνεια ενός πλανήτη.

Σε μια πρώτη φάση, η αποστολή στον Άρη θα χρειαστεί μέχρι 50 κιλοβάτ ενέργειας (5 Kilopower) για χώρους κατοικίας και μηχανικά συστήματα υποστήριξης των πρώτων κατοίκων, όπως μηχανές παραγωγής οξυγόνου, εξόρυξης νερού και πρώτων υλών από το υπέδαφος.

Με τη δημιουργία μιας ενεργειακής πηγής ικανής να μεταφερθεί και να στηρίξει μία αποικία, ξεπερνιέται ένα βασικό εμπόδιο που συναντούσε η ανθρωπότητα στην προσπάθειά της να κατακτήσει το διάστημα, και ίσως έτσι καταφέρει στο μέλλον να εγκαταλείψει εγκαίρως μια πιο αφιλόξενη Γη.

Ας ελπίσουμε ότι σ’ αυτήν τη νέα εποχή, η λογοτεχνία του φανταστικού να μην επιβεβαιωθεί ακόμη μια φορά και η ανθρωπότητα να καταφέρει να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις και τις ιδεοληψίες της και να δημιουργήσει ένα κοινό μέλλον για όλους.

Πηγή: Nasa, ΑΠΕ-ΜΠΕ