Ένας αλγόριθμος εις βάθους γνώσης μιμείται τη δραστηριότητα των ειδικών νευρώνων του εγκεφάλου,  οι οποίοι μας πληροφορούν για το που βρισκόμαστε.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να αναδημιουργήσουν τους περίπλοκους νευρικούς κώδικες που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να περιηγηθεί στο χώρο. Το επίτευγμα καταδεικνύει πως οι ισχυροί αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βοηθήσουν τη συμβατική έρευνα στις νευροεπιστήμες να εξετάσει θεωρίες σχετικά με τη τις λειτουργία του εγκεφάλου – αλλά η προσέγγιση αυτή δεν πρόκειται να θέσει τους νευροεπιστήμονες εκτός εργασίας, όχι ακόμα τουλάχιστον, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ερευνητές της εταιρείας Deep Mind (θυγατρική της Google) και του University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον Ντάρσαν Κουμαράν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, χρησιμοποιώντας το νέο σύστημα για να εκπαιδεύσουν ένα ψηφιακό αρουραίο να βρίσκει την έξοδο σε ένα επίσης ψηφιακό λαβύρινθο πιο γρήγορα και από ένα άνθρωπο έμπειρο σε αυτό το παιγνίδι.

Η Deep Mind, η θυγατρική εταιρεία της Google στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα που μπορεί να βρει το δρόμο του με επιτυχία σε ένα εικονικό λαβύρινθο.

Η πρωτοτυπία έγκειται στο ότι ο αλγόριθμος βαθιάς μάθησης του νέου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης μπορεί «αυθόρμητα» να μιμηθεί τη δραστηριότητα των νευρώνων του ανθρωπίνου εγκεφάλου (των λεγόμενων «κυττάρων πλέγματος»), που επιτρέπουν σε ένα άνθρωπο να ξέρει τη θέση του στο χώρο, κάτι ζωτικό για να πλοηγηθεί σε ένα λαβύρινθο.

Η μεγάλη έκπληξη ήταν ότι το νέο πρόγραμμα -ένα βαθύ νευρωνικό δίκτυο που χρησιμοποιεί πολλαπλά στρώματα τεχνητών νευρώνων για να επεξεργασθεί τις πληροφορίες- αναπαρήγαγε τους πολύπλοκους νευρικούς κώδικες που, όπως έχει αποδειχθεί από το 2005 σε εργαστηριακά πειράματα με ζώα και ανθρώπους, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί για να προσανατολισθεί. Αυτή η ανακάλυψη είχε τιμηθεί με Νόμπελ.

Με άλλα λόγια, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποίησε μόνη της την ίδια στρατηγική νοητικής πλοήγησης στο χώρο, την οποία χρησιμοποιεί και η βιολογική νοημοσύνη. Το επίτευγμα αυτό αναμένεται να βοηθήσει τους νευροεπιστήμονες στις έρευνές τους για τη λειτουργία του εγκεφάλου.