Ο Ντόλαντ Τράμπ εκπληρώνοντας ακόμη μία προεκλογική του δέσμευση, αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στην παλαιστινιακή κοινότητα, τον αραβικό κόσμο και τη διεθνή κοινότητα.

Τόσο οι Ισραηλινοί, όσο και οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους τους. H Ιερουσαλήμ αποτελεί, επίσης, ιερό τόπο για τις τρεις μεγάλες Αβρααμικές παραδόσεις (δηλαδή τις Σημιτικές μονοθεϊστικές θρησκείες) τον ιουδαϊσμό, το ισλάμ και τον χριστιανισμό.

Η Ιερουσαλήμ ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα του Ισραήλ το 1949. Σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ. Εκεί εδρεύει το κοινοβούλιο, η προεδρική και η πρωθυπουργική κατοικία καθώς και το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ. Εκεί κατοικεί επίσης, μια πολύ μεγάλη παλαιστινιακή μειονότητα που ξεπερνά το 35% του συνολικού πληθυσμού της πόλης.

Η δυτική πλευρά της Ιερουσαλήμ κατακτήθηκε από τους Ισραηλινούς κατά τον αραβοϊσραηλινό πολέμο του 1948-1949. Την ανατολική πλευρά της, μαζί με την παλιά πόλη, την είχε καταλάβει τότε η Ιορδανία. Το 1967, με τον ‘πόλεμο των έξι ημερών’ το Ισραήλ κατέλαβε και την ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και τη χερσόνησο του Σινά.

Από τότε η ανατολική Ιερουσαλήμ θεωρείται επίσημα από τον Ο.Η.Ε. κατεχόμενο έδαφος (βλ. ψήφισμα 242 του συμβούλιο ασφαλείας του Ο.Η.Ε.). Στην ίδια απόφαση το συμβουλίο ζητούσε από το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα εδάφη που μόλις είχε κατακτήσει.

To 1988 η Παλαιστίνη διακύρηξε την ανεξαρτησία της με πρωτεύουσα την (ανατολική) Ιερουσαλήμ (βλ. ψήφισμα 43/177 του συμβούλιο ασφαλείας του Ο.Η.Ε.). Από το 2012 συμμετείχε ως κράτος-παρατηρητής στο συμβούλιο ασφαλείας του Ο.Η.Ε, το οποίο θεωρείται έμμεση αναγνώριση ενός κράτους. Μέχρι το 2015 είχε επίσημα αναγνωριστεί από 136 χώρες.

Η προσπάθεια δημιουργίας ενός επίσημου παλαιστινιακού κράτους βασισμένου στα σύνορα του 1967 τορπιλίζεται, ακόμη μια φορά, μετά την απόφαση Τραμπ. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση στον αραβικό κόσμο. Στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη, 57 κράτη ανακύρηξαν την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να πράξει το ίδιο. Υπό συζήτηση είναι μάλιστα ένα ψήφισμα καταδίκης της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, από τον Ο.Η.Ε.

Διαδηλωτής στη Δυτική Όχθη, AP Photo/Nasser Nasser

Εν τω μεταξύ, εχθροπραξίες έχουν ξεσπάσει μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινού στρατού. Πορείες κατά της απόφασης Τραμπ διεξάγονται σε καθημερινή βάση στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, οι οποίες καταλήγουν σε συμπλοκές με τον ισραηλινό στρατό με αποτέλεσμα 2 νεκρούς και 230 τραυματίες, κάποιοι εκ των οποίων από αληθινά πυρά. Επίσης, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές του Ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στην εκτόξευση ρουκετών από τη μεριά της Γάζας.

Στη Λωρίδα της Γάζας έγινε χθες (14/12) μια ογκώδης συγκέντρωση για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση της Χαμάς. Η Χαμάς, η οποία ελέγχει την περιοχή της Γάζας, είχε καλέσει τους οπαδούς της να διαδηλώσουν ζητώντας παράλληλα να κυρηχθεί τρίτη ιντιφάντα.

Φωτογραφία από το πρακτορείο ειδήσεων RT