Οι ΗΠΑ σταματούν τον εξοπλισμό των Κούρδων του YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) στη Βόρειο Συρία. Όπως αναφέρει το BBC, η πληροφορία προήλθε δια στόματος του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαβούσογλου, ο οποίος έκανε λόγο για τηλεφωνική συνομιλία και συμφωνία του πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του Τούρκου προέδρου, Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η ανακοίνωση, έρχεται μία μέρα μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν- Ρουχάνι (Ιράν) και την προσπάθειά τους για μια κοινή στρατηγική στην Συρία.

Μία ενιαία στρατηγική μεταξύ των τριών αυτών δυνάμεων δεν φαίνεται να είναι ώστοσο τόσο εύκολο να επιτευχθεί, όπως εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές, κυρίως διότι η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να αφήσει τελείως το Κουρδικό ζήτημα.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας- Ρωσίας βρίσκονται έτσι σε μια ένταση, την οποία προφανώς θέλουν να εκμεταλλευτούν οι ΗΠΑ., οι οποίες μη θέλοντας να μείνουν εκτός μια πιθανής γεωπολιτικής μοιρασιάς, θυσιάζουν για ακόμη μια φορά τους Κούρδους και τη διαρκή τους υπόσχεση για ένα κουρδικό κράτος.

Οι Κουρδικές δυνάμεις ήταν οι μόνες ισχυρές χερσαίες δυνάμεις στο Βόρειο Ιράκ και τη Βόρειο Συρία που αντιμάχονταν τόσο το ISIS, όσο και τις δυνάμεις τους Assad, κατορθώνοντας να επικρατήσουν πλήρως στις περιοχές αυτές, με το βλέμμα τους πάντοτε στραμμένο στο όνειρο του Κουρδικού Κράτους.

Ουσιαστικά η είδηση δεν είναι καινούργια, όμως για πρώτη φόρα ανακοινώνεται από επίσημα χείλη. Οι ΗΠΑ έχοντας εξασφαλίσει μέσω των Κούρδων την απομάκρυνση του ISIS από το παιχνίδι, με ελάχιστη χερσαία στρατιωτική παρουσία, συνεχίζουν το μακιαβελικό τους έργο.

Φυσικά κάτι τέτοιο για τους Κούρδους δεν αποτελεί έκπληξη. Αξίζει εδώ να θυμηθούμε ότι ήταν οι ΗΠΑ οι οποίες, εν γνώση τους, χρηματοδοτούσαν και εξόπλιζαν την αντιπολίτευση στον Άσαντ, μέρος της οποίας ήταν και ο ISIS.

Κατά τη γνωστή προς τις ΗΠΑ πρακτική, “ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου.”…

 

Εκτός από τη σθεναρή αντίστασή τους στο ISIS και στις δυνάμεις του Άσαντ, οι Κούρδοι της Βορείου Συρίας έγιναν επίσης γνωστοί στον κόσμο ως το εργαστήρι μιας νέου τύπου δημοκρατίας, ριζοσπαστικής, φεμινιστικής και αμεσοδημοκρατικής.

Οι Κούρδοι στη Βόρειο Συρία έχουν εδώ και καιρό αφήσει πίσω τους τις ιεραχικές δομές οργάνωσης. Ο πρώην ηγέτης τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μελετώντας μέσα από τη φυλακή το έργο του ελευθεριακού κοινοτιστή Μάρεϋ Μπούκτσιν, έδωσε το έναυσμα για μια άλλη πορεία.

Μάλιστα, ο ανθρωπολόγος David Graeber χαρακτήρισε το πείραμα της Ροτζάβα, ως την Βαρκελώνη (του ’36) της εποχής μας, και κάλεσε για άμεση και έμμεση υποστήριξή του εγχειρήματος.

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει από το site μας,  εκτενής έρευνα σχετικά με την Κουρδική αυτοθέσμιση.

ipressa.gr