Στη φωτογραφία του τίτλου βλέπουμε την Αφρίν από τις θέσεις των τουρκικών δυνάμεων, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Παρασκευής. Αυτή τη στιγμή, οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται κάτι λιγότερο από 5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αφρίν. 

Στον παρακάτω χάρτη απεικονίζεται το βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας στα σύνορα με την Τουρκία.

Με γκρι χρώμα είναι τα εδάφη του τουρκικού κράτους.

Με κίτρινο χρώμα απεικονίζονται τα εδάφη που ελέγχονται από τους Κούρδους.

Με μπλε χρώμα τα κουρδικά εδάφη της Συρίας που έχουν καταλάβει οι Τούρκοι συνεπικουρούμενοι από Σύριους αντάρτες, από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση.

Με κόκκινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχει ο Άσαντ και με πράσινο αυτά που ελέγχει ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, η αντιπολίτευση στον Άσαντ.

 

Νωρίτερα ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του βρίσκονται 6 χιλίομετρα έξω από το κέντρο της Αφρίν. Πιο συγκεκριμένα είπε: “τώρα το κέντρο της Αφρίν είναι περικυκλωμένο”. Μάλιστα τόνισε ότι η επιχείρηση “κλαδί ελιάς” θα συνεχιστεί και μετά την κατάληψη της Αφρίν. 

Αφρίν: Εστιασμένη φωτογραφία (zoom), παρμένη από τις θέσεις του τουρκικού στρατού

Οι Κούρδοι (YPG), από τη μεριά τους, σε ανακοίνωσή τους δήλωσαν ότι τα παραπάνω δεν ευσταθούν κι ότι οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται 10 με 15 χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Δυστυχώς όμως, οι φωτογραφίες, τα βίντεο και οι ανακοινώσεις για καταλήψεις χωριών απ’ ότι φαίνεται διαψεύδουν τους Κούρδους τουλάχιστον όσον αφορά το βορειοανατολικό και ανατολικό κομμάτι.

Τέλος, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, κάποιες επιπλέον δυνάμεις του Άσαντ φαίνεται ότι κατάφεραν και έφτασαν στην Αφρίν από παράδρομους, καθώς οι κύριοι δρόμοι είναι κομμένοι.

Αφρίν, 9.3.2018. Δυνάμεις που πρόσκεινται στον Άσαντ εισέρχονται στην πόλη. Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για το συμβάν.