Άνδρες της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας πραγματοποίησαν έρευνες στα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας στο Κίεβο και σε σπίτια στελεχών του κόμματος, σύμφωνα με το γραφείο τύπου του Κ.Κ. Ουκρανίας.

Όπως δήλωσαν στελέχη του κόμματος, οι άνδρες της ασφάλειας, δεν επέτρεπαν σε κανέναν την είσοδο στα γραφεία του κόμματος, ενώ από τους συνεργάτες του κόμματος που βρίσκονταν εντός των γραφείων πήραν τα κινητά τους τηλέφωνα και έτσι δεν υπάρχει καμία επικοινωνία μεταξύ τους.

Εκτός των άλλων, έρευνες πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι του γενικού γραμματέα του Κ.Κ.Ουκρανίας Πετρ Σιμονένκο καθώς και στην οικία του γραμματέα της νεολαίας (Κομσομόλ Ουκρανίας) Μιχαήλ Κονονόβιτς στο Κίεβο.

Το Κ.Κ. Ουκρανίας θεωρεί ότι οι ενέργειες των ανδρών της Υπηρεσίας Ασφαλείας συνιστούν απόδειξη ότι «ο φασισμός και ο ναζισμός έχουν αναχθεί από το κυβερνών καθεστώς σε κρατική πολιτική» και αποσκοπούν στον να ακυρώσουν τους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης της 9ης Μαΐου στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το αθηναϊκό πρακτορείο, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας από την πλευρά της ανακοίνωσε, ότι πραγματοποιεί μια «σειρά νόμιμων ερευνών στο Κίεβο και στην περιφέρεια, ιδιαίτερα στους τόπους διαμονής ηγετικών στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος στο πλαίσιο της υπόθεσης που σχετίζεται με ενέργειες οι οποίες αποσκοπούν στην κατάληψη της εξουσίας και σχετίζονται με την εσχάτη προδοσία» . Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, ισχυρίζεται ότι κατάφερε να «εντοπίσει μηχανισμό που διοργάνωνε με εντολή ρώσων καθοδηγητών προπληρωμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που είχαν σκοπό την αποσταθεροποίηση της πολιτικο-κοινωνική κατάστασης στην Ουκρανία και την ανατροπή του καθεστώτος».

Σύμφωνα με την Morning Star, το Κομουνιστικό Κόμμα (KPU) με δήλωσή του ζήτησε υποστήριξη και αλληλεγγύη. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: “την παραμονή της Ημέρας της Νίκης, τα σκυλιά του καθεστώτος ολιγαρχίας-ναζί εισέβαλαν στην κατοικία του κ. Simonenko. Το Κομμουνιστικό Κόμμα εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι ο ναζισμός και ο φασισμός στην Ουκρανία έχουν γίνει μια κρατική ιδεολογία. Οι συνεργάτες των ναζί είναι δηλωμένοι ήρωες και οι εορτασμοί οργανώνονται προς τιμήν των ναζιστικών μονάδων SS, ενώ εκδίδονται αναμνηστικά μετάλλια και σφραγίδες, αλλά οι κομμουνιστές διώκονται και επιτίθενται”.

Από το 2015, το κομμουνιστικό κόμμα και τα κομμουνιστικά σύμβολα έχουν τεθεί εκτός νόμου. Το 2016, 51.493 οδοί και 987 πόλεις και χωριά είχαν μετονομαστεί και 1.320 μνημεία του Λένιν και 1.069 μνημεία άλλων σημαντικών κομμουνιστών είχαν αφαιρεθεί. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας- είναι το μόνο από τα τρία κομμουνιστικά κόμματα της Ουκρανίας που- έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η απόφαση του οποίου εκκρεμεί.
Οι νόμοι Ποροσένκο, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της Wikipedia για τη λεγόμενη αποκομμουνιστικοποίηση στην Ουκρανία, υπεγράφησαν στις 15 Μαΐου 2015 περιλαμβάνουν τέσσερις πράξεις:
  • “Σχετικά με την καταδίκη των Κομμουνιστικών και του εθνικοσοσιαλιστικών (Ναζιστικών) ολοκληρωτικών καθεστώτων στην Ουκρανία και την απαγόρευση της προπαγάνδας των συμβόλων”
  • “Σχετικά με την πρόσβαση σε αρχεία των κατασταλτικών γραφείων του Κομμουνιστικού ολοκληρωτικού καθεστώτος, 1917–1991”
  • “Για την διαιώνιση της νίκης κατά του Ναζισμού στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1939–1945″
  • “Σχετικά με το νομικό καθεστώς και τιμώντας τη μνήμη του αγωνιστή για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας στον 20ό αιώνα”.
Μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος κατά τη διάρκεια πορείας το 2005

Ο ουκρανικός νόμος αποκομμουνιστικοποίησης ισχύει, αλλά δεν περιορίζεται στα ακόλουθα:

 

Πηγή: ΑΜΠΕ- Morning Star- Wikipedia