Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη της εξαπέλυσαν μια επιδρομή την Παρασκευή το βράδυ ενάντια στο κύριο λιμάνι της Λωρίδας της Γάζας, με Παλαιστίνιους αξιωματούχους να αναφέρουν ότι μια επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατέστρεψε δύο πλοία, χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.
Θα πρόκειται για τον πρώτο βομβαρδισμό ισραηλινών αεροσκαφών στην περιοχή έπειτα από τον πόλεμο του 2014.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «χτύπησαν 2 πλοία στο λιμάνι της Γάζας σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Λωρίδας της Γάζας, που διοικείται από την Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι αεροσκάφη του «χτύπησαν έξι στρατιωτικούς στόχους που ανήκαν στις ναυτικές δυνάμεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας». Χωρίες όμως να διευκρινίζεται στην ανακοίνωση ποια ήταν τα ακριβή σημεία των βομβαρδισμών.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι δύο πλοία υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς εμπόδισαν δημοσιογράφους να προσεγγίσουν το σημείο.
Παράλληλα, κατά την 5η συνεχόμενη Παρασκευή κινητοποιήσεων για την «πορεία της επιστροφής», με την οποία οι Παλαιστίνιοι επικαλούνται το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στα εδάφη απ’ όπου εκδιώχθηκαν μετά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, τουλάχιστον 3 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 900 τραυματίστηκαν από τις σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών στον παλαιστινιακό θύλακα.
Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στις 30 Μαρτίου, την ημέρα της Γης (επέτειος εορτασμού της παλαιστινιακής αντίστασης στους πρώτους εποικισμούς το 1976) και κορυφώνονται στις 15 Μαΐου, την ημέρα της Νάκμπα (70ή επέτειος από τον εκτοπισμό 700.000 Παλαιστινίων για τη δημιουργία του Ισραηλινού Κράτους, 1948)
Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας την 30η Μαρτίου, ανέρχεται σε 44.
Πηγή: ΑΜΠΕ