Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών στο περιθώριο της πορείας για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Παρίσι. Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους νωρίτερα χθες στις ειρηνικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, στην πορεία που διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις συμμετείχαν 20.000 άνθρωποι, γνωστοποίησε η αστυνομία, η οποία καταμέτρησε επίσης 14.500 ανθρώπους στο περιθώριο της προγραμματισμένης διαδήλωσης, εκ των οποίων 1.200 άνθρωποι, κουκουλοφόροι στην πλειονότητά τους, συμμετείχαν στα αναρχικά “blacks blocks”. Σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, 55.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία.

Eπεισόδια σημειώθηκαν την πορεία, με τους διαδηλωτές να προκαλούν καταστροφές σε ένα εστιατόριο, να σπάνε βιτρίνες και να εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ. Η διαδήλωση στο Παρίσι συνεχίστηκε, με την αστυνομία να ζητάει από τους διοργανωτές να αλλάξουν τη διαδρομή τους.

Επιπλέον, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, σε έναν χώρο στάθμευσης λεωφορείων, ενώ εκτόξευσαν μια βόμβα μολότοφ εναντίον ενός εκσκαφέα που τυλίχθηκε στις φλόγες. Επίσης πυρπόλησαν ένα αυτοκίνητο κι ένα σκούτερ.

Αντικείμενα ερρίφθησαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ καταδίκασε “απερίφραστα” τη “βία και τα επεισόδια”.

Στην κορυφή της πορείας, οι οργανώσεις και τα άτομα που συμμετείχαν με τα “black blocks” φώναζαν συνθήματα όπως «όλος ο κόσμος σιχαίνεται την αστυνομία» και «Παρίσι, ξεσηκώσου».

Σχεδόν 200 μέλη των ακροαριστερών και αναρχικών από τα “blacks blocks” προσήχθησαν αφού περικυκλώθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό της αστυνομίας, η οποία είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για τον κίνδυνο επεισοδίων από «εξτρεμιστικές ομάδες» που θέλουν να μετατρέψουν την 1η Μαϊου σε ένα «μεγάλο ραντεβού επανάστασης».

Αναγνωρίζεται ότι υπήρξε πράγματι αποτελεσματικός έλεγχος για τα άτομα που πήραν μέρος στην πορεία. Αυτή τη φορά όμως οι ταραξίες άλλαξαν μέθοδο και αντί να δράσουν στο τέλος της πορείας, βγήκαν μπροστά, δίνοντας ραντεβού στη γέφυρα. Εκεί πέρασαν χωρίς να τους γίνει έλεγχος για το τι μετέφεραν στα σακίδιά τους.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε τα επεισόδια και ιδίως την αναποτελεσματικότητα του κράτους. Ο καθένας όμως σχολίασε με τον τρόπο του: για την Μαρίν Λεπέν τα επεισόδια έγιναν από ακροαριστερές και αναρχικές ομάδες, ενώ για τον Ζαν Λυκ Μελανσόν οι ταραξίες προέρχονταν από ακροδεξιές ομάδες.

Πηγή: ΑΜΠΕ