Πριν λίγες μέρες ο φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός σταθμός Habertürk μετέδωσε αποσπάσματα από το γνωστό βιντεοπαιχνίδι Medal of honor, παρουσιάζοντάς τα ως πραγματικές εικόνες από την επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων στην Αφρίν της Β. Συρίας.

Το Medal of Honor είναι ίσως το πιο γνωστό βιντεοπαιχνίδι πολέμου. Έγινε διάσημο, μαζί με πολλά άλλα όπως το Call of Duty και το Brothers in Arms, την εποχή μετά την 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Ο πόλεμος κυριαρχούσε στην επικαιρότητα των ειδήσεων και οι εταιρείες αυτές θέλησαν να βρεθούν εκεί, “στην καρδιά της μάχης”, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Electronic Arts, το 2003. Η διαφημιστική καμπάνια του Call of Duty 2, το 2005 έλεγε: “αυτό είναι το πιο κοντά που θα θελήσετε να βρεθείτε σε πόλεμο”.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας τα εν λόγω βιντεοπαιχνίδια έγιναν ακόμη πιο ρεαλιστικά. Είναι πράγματι δύσκολο για κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με αυτά, να καταφέρει να αντιληφθεί ότι τα παρακάτω πλάνα δεν είναι αληθινά.

Ο Ed Halter στο βιβλίο του Πόλεμος και βιντεοπαιχνίδια, σημειώνει ότι “ο ιστορικός χρόνος και χώρος όπου τοποθετούνται τα βιντεοπαιχνίδια είναι κάτι σαν εκείνο που ο Χίτσκοκ αποκαλούσε ‘ένα MacGuffin’: κάτι το οποίο χρησιμοποιείται ως απλή πρόφαση για να προκληθεί η συγκίνηση ενός ευρύτερου αφηγηματικού μηχανισμού, αλλά κατά τα άλλα όχι σημαντικό καθεαυτό.

Η συγκεκριμένη τηλεοπτική προπαγάνδα αντιστρέφει θα λέγαμε αυτό το σχήμα. Το χρονικό πλαίσιο είναι αυτό που παίζει το βασικό ρόλο. Είμαστε σε ζωντανή μετάδοση με ανταποκριτές που πληροφορούν τον πληθυσμό για την επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων με το όνομα ‘κλάδος ελαίας’, σκοπό της οποίας είναι η απομάκρυνση των Κούρδων από την περιοχή έτσι ώστε να μην υπάρξει η δυνατότητα ένωσης του κουρδικού κομματιού στη β. Συρία.

 

Στην προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης, η τουρκική προπαγάνδα αξιοποιεί τα πλάνα από το βιντεοπαιχνίδι με σκοπό να προκληθεί η “συγκίνηση του αφηγηματικού μηχανισμού” έτσι ώστε να τονιστεί η πυγμή της κυβέρνησης και να παρουσιαστεί ως επιτυχημένη η όλη στρατιωτική επιχείρηση στον τουρκικό λαό.

Οι Κούρδοι της βορείου Συρίας ήταν άλλωστε αυτοί που πολέμησαν το ισλαμικό κράτος όσο καμία άλλη δύναμη στην περιοχή. Το δημοκρατικό πείραμα που επιτελείται αυτή τη στιγμή στο βόρειο κομμάτι της Συρίας που ελέγχεται από αυτούς είναι ίσως ότι πιο προοδευτικό συμβαίνει σήμερα στον πλανήτη. Ο χαρακτηρισμός τους, από την τουρκική κυβέρνηση, ως τρομοκράτες δημιουργεί ακόμη μια αντιστροφή της πραγματικότητας και της αλήθειας.

 

υ.γ. Επιστολή στήριξης στην τουρκική κυβέρνηση με ευχές για επιτυχία των επιχειρήσεων στο Αφρίν έστειλε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος.