Νικητής των εκλογών στην Κύπρο αναδείχθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης με 56%, ενώ 44% πήρε ο υποψήγιος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς. Η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τον πρώτο γύρο, φτάνοντας το 73%. Ο Αναστασιάδης δήλωσε ότι η πολιτική του θα κατευθυνθεί προς την επίλυση του κυπριακού.

Ο πρώτος γύρος των κυπριακών εκλογών

Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 4ης Φεβρουαρίου προκρίθηκαν ο νυν πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης (ΔΗΣΥ) και ο Σταύρος Μαλάς (ΑΚΕΛ). Το σκηνικό μοιάζει με αυτό του 2013 με τη διαφορά όμως τότε να είναι πολύ μεγαλύτερη (45,46% και 26,91% στον πρώτο γύρο και 57,48% και 42,52% στον δεύτερο, αντίστοιχα).

Τρίτη ήρθε η αποχή, ξεπερνώντας το 28% (το 2013 ήταν στο 17%). Οι πολίτες φαίνεται ότι δεν συγκινήθηκαν πολύ από την προεκλογική διαδικασία. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΗΚΟ, θεωρείται ο ‘μεγάλος χαμένος’, καθώς πέρα από το ΔΗΚΟ, υποστηρίχθηκε από την ΕΔΕΚ, την Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων. Σύμφωνα με αναλυτές, η σαφέστερη θέση των δύο πρώτων υποψηφίων υπέρ μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης φαίνεται ότι έστρεψε τους ψηφοφόρους προς το μέρος τους.

Το ΕΛΑΜ, το ‘παράρτημα’ της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο, πήρε 5,6% (το 2016 είχε πάρει 1,08% στις βουλευτικές εκλογές ).

Ένας άλλος μεγάλος χαμένος είναι ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος το 2013 είχε πάρει την τρίτη θέση με 24,93%, ενώ στις βουλευτικές του 2016 το νεοσύστατο κόμμα του έλαβε 6,01% και τρεις έδρες.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών “αποτελούν ισχυρή εντολή για συνέχιση της πορείας των τελευταίων πέντε χρόνων”. Εξέφρασε, επίσης, την πρόθεσή του να εξευρεθούν τρόποι έτσι ώστε να υπάρξουν συνεργασίες. Τόνισε τέλος ότι “είτε θα συνεχίσουμε στην πορεία ανάπτυξης της οικονομίας, μείωσης ή εξάλειψης της ανεργίας και δημιουργίας συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας, ή θα επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα και ανασφάλεια που χαρακτήριζε την προηγούμενη διακυβέρνηση”.

Ο Μαλάς δήλωσε ότι το αποτέλεσμα κατέδειξε ότι ”μία μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία ζητεί μία νέα ελπιδοφόρα αλλαγή. Βάζουμε τέλος στους διχασμούς τους παρελθόντος και κοιτάζουμε στο μέλλον με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα”.

Αναφερόμενος στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο κύριος Μαλάς κάλεσε τους ψηφοφόρους “να υπερβούν κομματικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις και να κρίνουν τις θέσεις, τις δεσμεύσεις και τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων”.

Απευθυνόμενος στους Τουρκοκυπρίους, ο κύριος Μαλάς διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση εκλογής του, θα προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα προς το στόχο της επανένωσης και απελευθέρωσης του τόπου. Η μικρή διαφορά των 5 μονάδων όχι μόνο δεν είχε προβλεφθεί αλλά προμηνύει μια αμφίρροπη μάχη την επόμενη εβδομάδα.

Μαλά ψήφισαν οι Κύπριοι στο εξωτερικό:

Η αποχή έφθασε στο 29,5%, καθώς από τους 11.683 προσήλθαν οι 8.289. Πρώτος αναδείχθηκε ο Σταύρος Μαλάς με ποσοστό 40,81%, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφάλισε το 31,78% και ο Νικόλας Παπαδόπουλος το 20,86%. Ο Σταύρος Μαλάς κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό, 74,77% στη Βουλγαρία και ο Νίκος Αναστασιάδης στο Κατάρ, 43,37%.

Γεωγραφικά ο Μαλάς κέρδισε τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στις ευρωπαϊκές χώρες, αφού κατέγραψε υψηλότερα ποσοστά σε Ελλάδα, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία και Τσεχία. Ο Αναστασιάδης κέρδισε σε Ηνωμένες Πολιτείες, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία.

 

Φινλανδία: επανεκλογή Νιινίστο
Ο Σάουλι Νιινίστο, ο Πρόεδρος της Φινλανδίας, επανεξελέγη την Κυριακή συγκεντρώνοντας το 62,7%. Σύμφωνα με αναλυτές ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισε το ΝΑΤΟ χωρίς να δημιουργήσει συγκρούσεις με τη Ρωσία ικανοποίησε τους Φινλανδούς. Δεύτερος ήρθε ο Πέκα Χααβίστο, υποστηριζόμενος από τους Πράσινους, συγκεντρώνοντας 12,4%. Τρίτη με 6,9% ήρθε η Λάουρα Χουντασααρι, από το Κόμμα των Φινλανδών (μετονομασία των “Αληθινών Φινλανδών”).

Σάουλι Νιινίστο, ο Πρόεδρος της Φινλανδίας

Ψήφισε το 67% από το σύνολο των 3,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Ο Νιινίστο δήλωσε έκπληκτος με τα αποτελέσματα. Σε αντίθεση με το 2012 που είχε κατέβει ως υποψήφιος της κεντροδεξιάς, αυτή τη φορά κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος, κερδίζοντας άνετα την επανεκλογή του για τα επόμενα 6 χρόνια.

Σύμφωνα με το σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Φινλανδίας, είναι αρχηγός του κράτους, επικεφαλής του στρατού και μοιράζεται τον χειρισμό των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και άμυνας με την κυβέρνηση, με μόνη εξαίρεση τις ευρωπαϊκές υποθέσεις την ευθύνη των οποίων έχει κατ΄αρχήν η κυβέρνηση.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νιίστο θεωρείται επιτυχημένος γιατί κατάφερε να φέρει εις πέρας την αποστολή του να θέσει τη Φινλανδία υπό την προστασία της αμερικανικής πυρηνικής ασπίδας χωρίς να συγκρουστεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στα μαχαίρια με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους της μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της Κριμαίας το 2014. Η στρατηγική αυτή προσέλκυσε τους Φινλανδούς οι οποίοι μοιράζονται με τους Ρώσους σύνορα 1.340 χλμ., τα μεγαλύτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον ισχυρό αυτό γείτονα.

 

Τσεχία: Επανεξελέγη ο φιλορώσος Μίλος Ζέμαν

Στον δεύτερο γύρο των τσεχικών προεδρικών εκλογών επανεξελέγη για δεύτερη πενταετή θητεία ο Μίλος Ζέμαν, πολιτικός με λαϊκιστικό και αντιμεταναστευτικό λόγο. Ο Ζέμαν εξασφάλισε το 51,36% των ψήφων έναντι 48,63% που πήρε ο 68χρονος ακαδημαϊκός Γίρι Ντράχος.
Ο Ζέμαν δήλωσε ότι :“η εμπιστοσύνη των πολιτών της Τσεχικής Δημοκρατίας με γεμίζει ενέργεια για τα πέντε χρόνια που έρχονται και είμαι σίγουρος ότι αυτή η εμπιστοσύνη δεν θα διαψευσθεί”.

Μίλος Ζέμαν. Ο Πρόεδρος της Τσεχίας


Ο Ντράχος συνεχάρη τον αντίπαλό του, υπογραμμίζοντας ότι το αποτέλεσμα ήταν αμφίρροπο. “Δεν κερδίσαμε, αλλά ούτε και χάσαμε”, δήλωσε ο επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών, προσθέτοντας ότι “αυτό το κύμα ενέργειας που εμφανίστηκε σε αυτές τις προεδρικές εκλογές δεν πρέπει να χαθεί” και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να διευθύνει αυτή την ενέργεια και αυτή την ελπίδα και ότι δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική ζωή.


Σύμφωνα με τον αναλυτή Γίρι Πέχε, η τσεχική κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη “όχι μόνο ανάμεσα στην Πράγα και σε άλλες μεγάλες πόλεις από τη μία πλευρά και την υπόλοιπη χώρα από την άλλη”, αλλά επίσης ανάμεσα μια πολιτισμική επιλογή”. Η μισή κοινωνία δείχνει ότι “φοβάται τον έξω κόσμο, την παγκοσμιοποίηση και τις προκλήσεις της. Ο Ζέμαν χρησιμοποίησε αυτή την προβληματική”. Για τον Πέχε, οι περισσότεροι Τσέχοι δεν συμμερίζονται τον φιλορωσικό και φιλοκινεζικό προσανατολισμό του Ζέμαν. “Η μετανάστευση ήταν περισσότερο το κύριο θέμα. Ο Ζέμαν είναι στα μάτια των ψηφοφόρων ο υπερασπιστής των τσεχικών εθνικών συμφερόντων”. Ο απερχόμενος πρόεδρος υποστηρίχθηκε κυρίως από τα αγροτικά στρώματα και τους χειρώνακτες, ενώ ο Ντράχος ήταν ο αγαπημένος υποψήφιος των διανοουμένων στις μεγάλες πόλεις.

Οι προεδρικές εκλογές στην Τσεχία διεξήχθησαν εν μέσω πολιτικών αναταράξεων στην κυβέρνηση μειοψηφίας του Αντρέι Μπάμπις. Ο λαϊκιστής και πολυεκατομμυριούχος ηγέτης του κεντρώου κινήματος ΑΝΟ, κατηγορείται για απάτη σε σχέση με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου και αναγκάστηκε σε παραίτηση δύο μέρες πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ