Τα τελευταία χρόνια, η εικόνα της Ελλάδας ως χώρας ηλιόλουστων παραλιών και φιλικών ανθρώπων έχει επισκιαστεί από πολιτικές ιδεολογίες που βρίσκονται πολύ κοντά στο ναζισμό.
Τι συνέβη λοιπόν στην Ελλάδα; Πώς οδηγήθηκε η χώρα στο να ψηφίσει τα μέλη του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο;
Το ντοκιμαντερ “Τα Κορίτσια της Χρυσής Αυγής” (“Golden Dawn Girls”) εξετάζει την άνοδο του κόμματος, χρησιμοποιώντας αρχεία και βίντεο από πορείες, διαμαρτυρίες, συγκρούσεις και επιθέσεις εναντίον μεταναστών.
Όταν, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, τα πλέον εξέχοντα μέλη της Χρυσής Αυγής φυλακίζονται και κατηγορούνται ότι διευθύνουν και λειτουργούν μια εγκληματική οργάνωση, οι κόρες, οι σύζυγοι και οι μητέρες τους βγαίνουν μπροστά και συνεχίζουν να διαδίδουν τις θέσεις της.
Ο κινηματογραφιστής Havard Bustnes κατάφερε να έχει αποκλειστική πρόσβαση στην οικογενειακή ζωή ενός από τα πιο διαβόητα εθνικιστικά κόμματα της Ευρώπης – εκθέτοντας τη νοοτροπία, τις αξίες και τις προσωπικότητες των ανθρώπων που βρίσκονται στις πρώτες γραμμές του σύγχρονου εθνικισμού.

(Το τρέιλερ του Ντοκιμαντέρ)

Η οπτική του σκηνοθέτη Havard Bustnes
“Όταν συναντήθηκα για πρώτη φορά με τους υψηλά ιστάμενους του ελληνικού υπερεθνικιστικού κόμματος, Χρυσή Αυγή, το 2012, η εξτρεμιστική δεξιά πολιτική ήταν ακόμα κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούσαν ως ένα σχετικά ακίνδυνο φάντασμα του παρελθόντος ή μια σκοτεινή αντίδραση στη χρηματοπιστωτική κρίση και τη μεταναστευτική κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα.
Με τον Donald Trump στο Λευκό Οίκο και τα εθνικιστικά κόμματα να ανεβαίνουν όλο και περισσότερο στις δημοσκοπήσεις σε όλη την Ευρώπη, δυστυχώς βρήκα το θέμα αυτού του ντοκιμαντέρ πιο σχετικό από ποτέ.
Με μοναδική πρόσβαση στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής, παρακολούθησα στενά τρεις γυναίκες που είναι συνδεδεμένες με το κόμμα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών.
Η φιλοδοξία μου ήταν να πλησιάσω όσο το δυνατόν περισσότερο στους χαρακτήρες, να καταλάβω το μυαλό ενός σύγχρονου υπερεθνικιστή. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτή βρέθηκα ξαφνικά σε μια πολύ δραματική χρονική περίοδο όχι μόνο για την κατάσταση της ελληνικής δημοκρατίας, αλλά και για τις τρεις βασικές πρωταγωνίστριές μας.
Με αυτήν την ταινία ήθελα να ρίξω μια κοντινή ματιά στο μυαλό και τις αξίες του κόμου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του σύγχρονου εθνικισμού, παρακολουθώντας επίσης το ξεδίπλωμα της ιστορίας των κοριτσιών της Χρυσής Αυγής”.
Δείτε εδώ ολόκληρο το ντοκιμαντέρ
Πηγή: Al Jazeera