Ο Κούντρα, ένας αφρικανικός τεράστιος αρουραίος, ξεκινά συνήθως την εργασία αναζήτησης με το πρώτο φως της ημέρας σε ένα λιβάδι στην περιοχή Μορογκόρο της Τανζανίας. Δεν αναζητά τροφή αλλά νάρκες ξηράς, μία από τις χειρότερες απειλές για τον άνθρωπο!

Ο Κούντρα ανήκει σε ένα πρόγραμμα ανίχνευσης ναρκών ξηράς. Προκειμένου να γίνει … ήρωας σέρνεται και μυρίζει με πολλή προσοχή σε μία περιοχή προκειμένου να εντοπίσει νάρκες ξηράς. Το εγχείρημα γίνεται με τη βοήθεια δύο εκπαιδευτών του μη κερδοσκοπικού οργανισμού APOPO, με έδρα την Τανζανία, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην εκπαίδευση γιγάντιων αρουραίων για την ανίχνευση ναρκών ξηράς.

Ο APOPO ιδρύθηκε το 1997 και πρωτοστάτησε στη χρήση του αφρικανικού γιγάντιου αρουραίου, ενός μεγάλου τρωκτικού που ζει στα περισσότερα κράτη της υποσαχάριας Αφρικής, για την ανίχνευση ναρκών ξηράς προκειμένου να απελευθερωθούν οι άνθρωποι από τον τρόμο των συνεπειών των φοβερών αυτών όπλων.

Οι αρουραίοι, αν και θεωρούνται ευρέως, κυρίως στον δυτικό κόσμο, τρομακτικά και επιβλαβή ζώα, διαθέτουν μία εντυπωσιακά οξεία οσμή που τους επιτρέπει να εντοπίζουν γρήγορα το εκρηκτικό υλικό στο έδαφος.

O εκπαιδευτής αρουραίων Ezekiel Mwakyonde παίζει με τον Τζούλιους τον ήρωα αρουραίο (HeroRAT) στο εργαστήριο του APOPO στην Tanzania. Οι αρουραίοι κοινωνικοποιούνται από μικρή ηλικία για να προετοιμαστούν για τη σχέση που θα αναπτύξουν με τους ανθρώπους του εργαστηρίου.

Ο συμβατικός τρόπος ανίχνευσης ναρκών με τη χρήση μεταλλικών ράβδων είναι συγκριτικά αργός, καθώς ο ανιχνευτής δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει πραγματικές νάρκες από μεταλλικά απορρίμματα.

Εκτός αυτού, οι αρουραίοι είναι πολύ ελαφροί όταν πατάνε επάνω στις νάρκες, στοιχίζουν πιο φθηνά για να τραφούν και να εκπαιδευθούν από ό,τι τα σκυλιά, συνεπώς αναδεικνύονται το τέλειο «εργαλείο» για την αποστολή αυτή.

Πηγή: ΑΜΠΕ