Το “πορτρέτο της κατάθλιψης” αποτελεί ένα διάλογο μεταξύ της τέχνης και της νευροεπιστήμης που χρησιμοποιεί το κεφάλι ως καμβά.
Πρόκειται για μια συνεργασία της βρετανίδας ζωγράφου Emma Allen και της Daisy Thompson-Lake, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.
Αυτό το μικρού μήκους animation χρησιμοποιεί την επιφάνεια ενός ανδρικού κεφαλιού ως καμβά για να διερευνήσει τόσο την εμπειρία όσο και τη νευροεπιστήμη της κατάθλιψης.
Μέσω ενός συγκλονιστικού και συναισθηματικού οπτικού στυλ που χρησιμοποιεί τη μέθοδο stop-motion για να ζωντανέψει τη ζωγραφική προσώπου, η ταινία μικρού μήκους συνδέει δύο πολύ ξεχωριστούς τρόπους για την εννοιολόγηση της κατάθλιψης: ως μια βιωμένη συναισθηματική εμπειρία και ως μια ιατρική κατάσταση που έχει ρίζες στην χημεία του εγκεφάλου.
Το βίντεο αποτελεί κομμάτι της σειράς GreyMatters του Allen και Thompson-Lake, η οποία προσπαθεί να «αφαιρέσει το κοινωνικό στίγμα που συνοδεύει τη ψυχική υγεία και να εκπαιδεύσει σχετικά με τον ρόλο του εγκεφάλου στην κατάθλιψη».