Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου αξιωματικού των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, η φυλακή του αμερικανικού στρατού στο Γκουαντάναμο (Guantanamo Bay detention camp) είναι “έτοιμη” να υποδεχτεί νέους κρατούμενους, αλλά δεν έχει παραληφθεί ακόμη καμιά διαταγή γι’ αυτό. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον Ιανουάριο εκτελεστικό διάταγμα που ακυρώνει εκείνο του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα για το κλείσιμο του αμερικανικού κέντρου κράτησης σε μια έκταση που έχει εκχωρηθεί στις ΗΠΑ στην Κούβα.

Guantanamo. Ιανουάριος 2002. Wikipedia Commons

 Ο ναύαρχος Κερτ Τιντ, επικεφαλής της επιχειρησιακής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων που είναι αρμόδια για τη Νότια Αμερική (USSOUTHCOM), δήλωσε ενώπιον αμερικανών κοινοβουλευτικών ότι υπάρχουν 41 κρατούμενοι εκεί αυτή τη στιγμή. Είμαστε έτοιμοι να παραλάβουμε περισσότερους, εάν μας σταλούν”. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει διαταγή που να μας ειδοποιεί πως νέοι κρατούμενοι μπορεί να σταλούν σε εμάς, αλλά το καθήκον μας είναι να τους εντάξουμε αποτελεσματικά” στον πληθυσμό των κρατουμένων σε αυτή την περίπτωση.

Γκράφιτι του Bansky, Disneyland, 8.9.2006, Wikipedia Commons

Στη διαβόητη φυλακή δεν έχουν μεταχθεί νέοι κρατούμενοι μετά το 2008. Η φυλακή άνοιξε το 2002 από τον Μπους, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια του “πολέμου κατά της τρομοκρατίας” (που ακόμη κρατάει) και, στο αποκορύφωμα της δραστηριότητας εκεί, είχε 780 εγκλείστους, που φέρονταν να συνδέονται με την Αλ Κάιντα ή τους Ταλιμπάν. Η φυλακή έγινε γνωστή για τα βασανιστήρια και τις “αυτοκτονίες” κρατούμενων. Επίσημα 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Γκουαντάναμο.

Στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στα τέλη Ιανουαρίου, ο Τραμπ τόνισε ότι οι αιχμάλωτοι που ανήκουν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) θα καταλήξουν, σε “πολλές περιπτώσεις”, στο Γκουαντάναμο.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του υποσχόταν ότι θα γέμιζε το συγκεκριμένο κέντρο κράτησης με “κακούς τύπους” (“bad dudes” ήταν η έκφραση που είχε χρησιμοποιήσει) κι είχε υποστηρίξει πως θα ήταν “καλό” να μετάγονται εκεί ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των ΗΠΑ προκειμένου να φυλακίζονται και να δικάζονται. Η τύχη των τζιχαντιστών -πολλοί από αυτούς είναι ξένοι- που έχουν αιχμαλωτιστεί και κρατούνται από παραστρατιωτικούς που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη βόρειο Συρία αποτελεί θέμα συζήτησης το τελευταίο διάστημα στους κόλπους των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων και του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού.

υ.γ. Η φωτογραφία τίτλου είναι από τη διαμαρτυρία της Διεθνούς Αμνηστίας μπροστά στον Λευκό Οίκο, στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ στα 10 χρόνια από το άνοιγμα της φυλακής (11 Ιανουρίου 2012).

υ.γ.1 Active Member – “Πάμε”

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ