Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την υπό όρους αποφυλάκιση των φοιτητών πανεπιστημίου της πόλης που κατηγορούνται για “τρομοκρατική προπαγάνδα” επειδή εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία.

Το δικαστήριο ζήτησε να αποφυλακιστούν οι 14 από τους φοιτητές που παρέμεναν ακόμη προφυλακισμένοι, όπως μετέδωσε ημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα. Οι υπόλοιποι οκτώ συγκατηγορούμενοί τους ήταν ήδη ελεύθεροι.

Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους συγγενείς και τους φίλους των κατηγορούμενων.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου κατηγορούνται ότι έκαναν προπαγάνδα υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε φυλάκιση έως και πέντε ετών αν κριθούν ένοχοι. Η δίκη τους, που ξεκίνησε χθες, διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 3 Οκτωβρίου.

Οι κατηγορούμενοι είχαν συγκεντρωθεί για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας. Η κινητοποίηση αυτή οργανώθηκε σε αντίδραση εκδήλωσης φοιτητών οι οποίοι μοιράζοντας γλυκά στο χώρο του πανεπιστημίου εξέφραζαν την υποστήριξή τους στην στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικής συριακής οργάνωσης, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει “τρομοκρατική”.

Μιλώντας σήμερα στο δικαστήριο, οι φοιτητές απέρριψαν την κατηγορία της προπαγάνδας. “Δεν υπερασπίζομαι καμία βία, ούτε έκανα τρομοκρατική προπαγάνδα. Φώναξα συνθήματα όπως «Όλοι μαζί ενάντια στον φασισμό» και «Σταματήστε τον πόλεμο, τώρα ειρήνη». Είναι συνθήματα παγκόσμια, που φωνάζουν σε όλες τις διαδηλώσεις”, είπε η Σούκραν Γιαρέν Τουντζέρ.

Ένας συμφοιτητής της, ο Ισμαήλ Γκιρλέρ, κατηγόρησε τους αστυνομικούς ότι τον κακοποίησαν όταν τον συνέλαβαν. “Με έγδυσαν και μετά με χτύπησαν. Δύο φορές”, είπε με τρεμάμενη φωνή.

Πηγή: ΑΠΕ