Η διάσημη Αμερικανίδα συγγραφέας, δοκιμιογράφος, ποιήτρια και μεταφράστρια Ούρσουλα Λε Γκεν απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2018 σε ηλικία 89 ετών. Στο μακρύ της βίο έγραψε περισσότερα από 90 βιβλία και κέρδισε δεκάδες βραβεία. Έγινε γνωστή στο παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό κυρίως μέσα από “Το έπος της γεωθάλασσας” (5 τόμοι), καθώς επίσης κι από το βιβλίο “Ο αναρχικός των δύο κόσμων”. Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει περισσότερα από 20 βιβλία της.

Η Λε Γκεν (Λε Γκουέν κανονικά, αλλά το αφήνουμε ως έχει διότι έτσι έγινε γνωστή στο ελληνικό κοινό) μέσα από την επιστημονική φαντασία κατάφερε με πολύ όμορφο τρόπο να προσεγγίσει κοινωνικά, πολιτικά και έμφυλα ζητήματα. Θεωρείται μεταξύ άλλων από τις κορυφαίες εκπροσώπους της φεμινιστικής επιστημονικής φαντασίας.

To 2014, η Λε Γκεν παρέλαβε το μετάλλιο του Ιδρύματος Εθνικού Βιβλίου για την εξέχουσα συμβολή της στα αμερικανικά Γράμματα. Ίσως η κορυφαία τιμή για τους αμερικανούς και τις αμερικανίδες συγγραφείς. Ακολουθεί ο σύντομος αλλά εξαιρετικά περιεκτικός λόγος της (με ελληνικούς υπότιτλους).