Ο Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη την Κυριακή πρόεδρος της Βενεζουέλας για εξαετή θητεία, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, καθώς συγκέντρωσε ποσοστό που πλησίασε το 70% των ψήφων, με σχεδόν το σύνολο των ψηφοδελτίων να έχει πλέον καταμετρηθεί.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος εξασφάλισε περίπου το 68% των ψήφων, έναντι 21% του σημαντικότερου αντιπάλου του Χένρι Φαλκόν, ο οποίος γνωστοποίησε λίγο νωρίτερα ότι απορρίπτει την εκλογική διαδικασία και απαιτεί την επανάληψη της ψηφοφορίας, σύμφωνα με την πρόεδρο του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (Consejo Nacional Electoral, CNE), Τιμπισάι Λουσένα, η οποία έκανε λόγο για μια «τάση που είναι αδύνατον να αναστραφεί».

Ο Μαδούρο συγκέντρωσε 5.823.718 ψήφους και ο Φαλκόν 1.820.552, όπως διευκρίνισε η Λουσένα.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η συμμετοχή ανήλθε στο 46%. Ήταν αισθητά μειωμένη από το 80% των προηγούμενων εκλογών. Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι το ποσοστό αυτό είναι πλασματικό και η πραγματική συμμετοχή κυμάνθηκε περί το 30%.

Νωρίτερα, ο Φαλκόν κατήγγειλε τον τρόπο που διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι «δεν αναγνωρίζουμε αυτή την εκλογική διαδικασία και τη χαρακτηρίζουμε παράνομη». Ο ίδιος είπε ότι η προεκλογική του εκστρατεία έλαβε 142.000 καταγγελίες για παραβιάσεις του εκλογικού νόμου στη διαδικασία, ενώ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι παραβίασε το Σύνταγμα τοποθετώντας πάγκους με υποστηρικτές και υλικό του κυβερνώντος κόμματος σε 13.000 σημεία κοντά σε εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Ο ευαγγελικός πάστορας Χαβιέρ Μπερτούτσι, άλλος ένας υποψήφιος στις εκλογές, επίσης κατήγγειλε παρατυπίες και κάλεσε να διεξαχθεί εκ νέου η ψηφοφορία.

Πολλοί άλλοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, όπως και οι ΗΠΑ, καταδίκασαν τη διαδικασία της Κυριακής κάνοντας λόγο για μια «φάρσα» που οργανώθηκε για να δικαιολογηθεί η «στέψη» του επικεφαλής μιας «δικτατορίας», διαμηνύοντας πως δεν θα αναγνώριζαν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλλει κυρώσεις στον τομέα του πετρελαίου της Βενεζουέλας, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει ήδη βαθιά οικονομική κρίση.

«Με υποτίμησαν», είπε ο Μαδούρο σε ομιλία του, μπροστά στο προεδρικό μέγαρο, στο κέντρο του Καράκας, ενώ το πλήθος τον επευφημούσε.

Ο Μαδούρο, λέει ότι δίνει μάχη με μια «ιμπεριαλιστική συνωμοσία» με σκοπό να συντριβεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας και να καταληστευθεί ο πετρελαϊκός πλούτος της χώρας. Οι αντίπαλοί του προσάπτουν στην κυβέρνηση την ευθύνη για την καταστροφή μιας άλλοτε ευημερούσας οικονομίας.

Η Βενεζουέλα διανύει την πέμπτη χρονιά ύφεσης, είναι αντιμέτωπη με αμερικανικές κυρώσεις, βλέπει την παραγωγή πετρελαίου να πέφτει, τα επίπεδα του υποσιτισμού να ανεβαίνουν, δοκιμάζεται από τον υπερπληθωρισμό και βιώνει μαζική φυγή των πολιτών της, που μεταναστεύουν σε άλλα κράτη.

Οι 14 χώρες της Ομάδας της Λίμα, στην οποία μετέχουν χώρες της Λατινικής Αμερικής συν τον Καναδά, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν πως δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα των προεδρικών εκλογών της Βενεζουέλας.

Στην Ομάδα της Λίμα περιλαμβάνονται το Περού, η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Χιλή, ο Παναμάς, η Παραγουάη, η Αγία Λουκία, ο Καναδάς, η Κολομβία, η Ονδούρα, η Κόστα Ρίκα, η Γουιάνα και η Γουατεμάλα.

Στη δήλωση αναφέρεται πως οι χώρες θα ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους από το Καράκας για διαβουλεύσεις και θα συνεδριάσουν για να συντονίσουν μια περιφερειακή απάντηση για τους Βενεζουελάνους «οι οποίοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους».

Ουσιαστικά η Βενεζουέλα έχει μείνει με ελάχιστους συμμάχους στην αμερικανική ήπειρο, με την οικονομία της ήδη να ουρλιάζει τα τελευταία χρόνια.

Παρόλα αυτά, στη Βενεζουέλα, χιλιάδες υποστηρικτές του Μαδούρο χόρευαν έξω από το προεδρικό μέγαρο Miraflores στην πρωτεύουσα Καράκας.

“Εδώ η διαδικασία ήταν ήσυχη, οργανωμένη”, δήλωσε στο Al Jazeera η Rossana Melendez, περιβαλλοντική διευθύντρια και υποστηρικτής της κυβέρνησης.

“Το αποτέλεσμα πρέπει να γίνει σεβαστό. Υποστηρίζω την υποψηφιότητα του Μαδούρο και είναι προφανώς η επιθυμία μου να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία”.

Ο πληθωρισμός, η έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, η άνοδος της εγκληματικότητας και τα μη λειτουργικά δίκτυα ύδρευσης, ενέργειας και μεταφοράς έχουν προκαλέσει βίαιες ταραχές τα τελευταία χρόνια και άφησαν τον Μαδούρο με ένα ποσοστό δυσαρέσκειας 75%.

“[Στη χώρα] έχουμε ένα μεγάλο πληθωρισμό που μας δημιούργησαν … αλλά παρά τις συνθήκες αυτές, ο πρόεδρος Μαδούρο απέκτησε ένα σημαντικό πλεονέκτημα”, δήλωσε ο Αλ Τζαζίρα ο Juan Romero, συγγραφέας και υποστηρικτής της κυβέρνησης.

“Αναμένουμε πιέσεις από διεθνείς παράγοντες, αλλά αυτή είναι η εποχή που η Βενεζουέλα πρέπει να προβληματιστεί και να επικεντρωθεί σε μια μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση της ειρήνης και της τάξης. Η Βενεζουέλα πρέπει επίσης να εμποδίσει τις ξένες χώρες να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της και να αποφύγουν να οδηγήσουν τη χώρα σε μια διαδικασία πολύ παρόμοια με αυτή που συνέβη στη Λιβύη “, όπως ανέφερε.

Πάντως η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη από την από την απλή ταύτιση ή αποκήρυξη του Μαδούρο. Θα πρέπει ασφαλώς να υπάρχει αρχικά μια αντίληψη της πρόσφατης ιστορίας της Βενεζουέλας, στην οποία μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται κι ένα “τηλεοπτικό” πραξικόπημα, όπως ονομάστηκε στημένο από τα ΜΜΕ, τη δεξιά, την αστυνομία και τις ΗΠΑ (όλοι αυτοί υποστήριζαν τη δεξιά). Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι σχεδόν όλα τα κράτη της ομάδας της Λίμα, έχουν δεξιές κυβερνήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι δεξιές κυβερνήσεις ιδιωτικοποιούν (ξεπουλούν, το ίδιο είναι) τις πλουτοπαραγωγικές πηγές στις χώρες τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, το οποίο ουσιαστικό εξυπηρετούν. Δεν είναι, τέλος, τυχαίο, ότι ο βασικός λόγος που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κάνουν την οικονομία να ουρλιάξει είναι ότι Μαδούρο αρνείται να ιδιωτικοποιήσει το πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Al Jazeera)