Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση CARE στην έκθεσή της («Υποφέροντας στη Σιωπή») εστιάζει στις δέκα ανθρωπιστικές κρίσεις του 2017 που έχουν γίνει λιγότερο γνωστές, επισημαίνοντας  μεταξύ άλλων ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Βόρεια Κορέα έλαβε τη λιγότερη δημοσιογραφική κάλυψη σε παγκόσμιο επίπεδο. “Αν και αρκετά ΜΜΕ εστιάζουν στην πυρηνική πολιτική της, η ανθρωπιστική κατάσταση παραβλέπεται” σημειώνει.

Άλλες κρίσεις που σπάνια έγιναν πρωτοσέλιδο ήταν της Ερυθραίας, του Μπουρούντι, του Σουδάν, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ), του Μάλι, της λεκάνης της Λίμνης Τσαντ (Νίγηρας, Καμερούν, Τσαντ), του Βιετνάμ και του Περού.

Οι δέκα χώρες με τη μικρότερη προβολή, στα δεξιά βλέπουμε ότι οι κρίσεις στην Εριθραία και τη Βόρειο Κορέα δεν προβλήθηκαν σχεδόν καθόλου

“Γνωρίζουμε όλοι ότι ακόμα και μία μόνο φωτογραφία μπορεί να κάνει τον κόσμο να στρέψει την προσοχή του σε ένα ζήτημα. Αλλά οι λαοί των χωρών που παρουσιάζονται στην έκθεση της CARE είναι μακριά από τις κάμερες και τα μικρόφωνα αυτού του κόσμου”, λέει η Laurie Lee, Προσωρινή Γενική Γραμματέας του διεθνούς τμήματος της οργάνωσης CARE. “Οι κρίσεις αυτές μπορεί μεν να μη γίνονται πρωτοσέλιδα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να τις ξεχάσουμε”.

“Τα ΜΜΕ παίζουν ζωτικό ρόλο στο να τραβήξουν την προσοχή του κοινού σε ξεχασμένες και παραμελημένες κρίσεις», ανέφερε ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Παρά τον τραγικό αντίκτυπο στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν πληγεί από τις συρράξεις και τον εκτοπισμό, εξακολουθεί να υπάρχει κενό μεταξύ των ανθρωπιστικών αναγκών και της διαθέσιμης χρηματοδότησης. Το μέλλον για το 2018 είναι δυσοίωνο, καθώς η πολιτική θέληση για την επίλυση συρράξεων και την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών που τις προκαλούν – όπως η κακή διακυβέρνηση, η αυξανόμενη εξαθλίωση, η ανισότητα και η κλιματική αλλαγή – είναι αδύναμη. Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες και να αναλάβουν την ευθύνη για την αντιμετώπιση των σημερινών ξεχασμένων κρίσεων”.

Εριθραία

“Οι χώρες που βρίσκονται στη λίστα αυτή είναι ακριβώς οι περιοχές εκείνες στις οποίες εστιάζουμε την προσοχή μας ως μια μη κερδοσκοπική ειδησεογραφική οργάνωση που καλύπτει ανθρωπιστικές κρίσεις”, λέει η Heba Aly, διευθύντρια του IRIN Νews. “Αλλά όπως καταδεικνύει και η έκθεση, το έργο αυτού του είδους είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθεί και εξαιρετικά σπάνιο. Είναι πλέον καιρός να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι η ποιοτική δημοσιογραφία για την κάλυψη των κρίσεων αποτελεί μέρος της λύσης”.

Ταραχές στο Μπουρουντί

Το 2018, πολλές από αυτές τις καταστροφές θα συνεχίσουν να μαίνονται. Οι φτωχές οικογένειες πασχίζουν να επιβιώσουν, ενώ μειώνεται η ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν μελλοντικά πλήγματα, καθώς οι συρράξεις διαρκούν δεκαετίες, οι ευκαιρίες βιοπορισμού χάνονται και οι πόροι εξαντλούνται. Η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Επισκόπηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2018 χρειάζεται 22,5 δις δολάρια για να βοηθήσει τα 91 από τα 135 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται σε επείγουσα ανάγκη. Η προσοχή των ΜΜΕ μπορεί να βοηθήσει στο να επικεντρωθεί η στήριξη του κοινού στην κάλυψη των αναγκών αυτών. Μερικές από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση αυτή είναι η συνεργασία με τοπικούς ελεύθερους επαγγελματίες δημοσιογράφους και ΜΚΟ για τη λήψη ενημερώσεων, η συγκέντρωση χρημάτων για την κάλυψη δημοσιογραφικών αποστολών σε απομακρυσμένες περιοχές καθώς και η επένδυση των ΜΚΟ στον τομέα της επικοινωνίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Κονγκό, παιδί-στρατιώτης

Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες παρακολούθησης ειδήσεων του Meltwater Group, η οργάνωση CARE ανέλυσε εκείνες τις φυσικές καταστροφές ή συρράξεις που έλαβαν τη λιγότερη προσοχή από τα ΜΜΕ το 2017. Πάνω από 1,2 εκατομμύρια παγκόσμιες διαδικτυακές πηγές αποτέλεσαν αντικείμενο της παρακολούθησης στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά. “Για το φιλτράρισμα των πληροφοριών βάσει κλίμακας επιλέξαμε χώρες στις οποίες επλήγησαν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι από φυσικές ή τεχνητές καταστροφές. Το αποτέλεσμα είναι μια λίστα από σχεδόν 40 κρίσεις που αναλύθηκαν. Στην έκθεσή μας παρουσιάζονται οι δέκα κρίσεις που καλύφθηκαν λιγότερο από τα ΜΜΕ, που σημαίνει ότι είχαν τον μικρότερο αριθμό κάλυψης από διαδικτυακά μέσα”.

Σουδάν, Λιμός

Είναι η δεύτερη φορά που η CARE δημοσιεύει την έκθεση “Suffering in Silence”. Το 2016, η κρίση που έγινε λιγότερο γνωστή ήταν της Ερυθραίας, και ακολουθούσε του Μπουρούντι και της Μαδαγασκάρης. Συνολικά, εφτά χώρες της λίστας του 2016 μπήκαν και στη λίστα των δέκα πρώτων χωρών του 2017. Αυτή η ετήσια ανάλυση χρησιμεύει ως υπενθύμιση και έκκληση ώστε να δοθεί περισσότερη έμφαση σε όσους υποφέρουν στη σιωπή τόσο από την δημοσιογραφική όσο και από την πολιτική σφαίρα.

Οι δέκα χώρες, των οποίων οι κρίσεις είχαν τη μικρότερη προβολή από τα μ.μ.ε., είναι οι εξής:

Perú/Miguel Morán ©CARE

10. Περού: Περισσότερα από 210.000 σπίτι υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τις πλημμύρες αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους άστεγους.

9. Κεντροφρικανική Δημοκρατία: 40% των παιδιών κάτω των 5 ετών δεν έχουν αρκετή πρόσβαση σε τρόφιμα.

8. Λίμνη Τσαντ: Τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των εκτοπισμένων έχει τριπλασιαστεί στα 2,4 εκ. Οι συγκρούσεις με τη Μπόκο Χάραμ τα τελευταία 8 χρόνια στην περιοχή οδηγούν τους ανθρώπους στο να εγκαταλείψουν τις εστίες.

7. Βιετνάμ: Ο τυφώνας Doksuri ήταν ο 10ος που χτύπησε τη χώρα το 2017, αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες και περίπου 1,5 εκ. ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό.

6. Μάλι: Οι συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων οδήγησε περισσότερους από 900.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, τουαλέτες και προσωπική υγιεινή.

5. Λαϊκή δημοκρατία του Κονγκό: Μετά από δύο δεκαετίες βίαιων συγκρούσεων οι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια ίσως ξεπεράσουν τα 8 εκ. το 2018.

4. Σουδάν: Πάνω από μια δεκαετία συγκρούσεων, η χρόνια φτώχεια και οι κλιματικές συνθήκες οδήγησαν πολλές οικογένειες στην πείνα. 

3. Μπουρουντί: Το 27% του πληθυσμού δεν μπορεί να τραφεί λόγω της οικονομικής κατάστασης (αυξήσεις τιμών, μικρότερη αγροτική παραγωγή κ.ά.).

2. Ερυθραία: Περισσότεροι από 700.00 άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της ξηρασίας, της ελλιπούς πρόσβασης σε φαγητό και νερό.

1. Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας (Βόρειος Κορέα): Πάνω από το 70% του πληθυσμού βασίζονται στη κυβερνητική πρόνοια για το φαγητό τους. Υπολογίζεται ότι τα 2/5 του πληθυσμού υποσιτίζονται. Επιπρόσθετα, αντιμετώπισε μια από τις μεγαλύτερες ξηρασίες της δεκαετίες η οποία δημιούργησε πολύ σοβαρά προβλήματα στον πληθυσμό της.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση εδώ.

www.careinternational.org.